Nuci: retete si idei de consum

  •  
  •  

Acum ca te-ai convins de beneficiile nucilor, iata cum te poti delecta cu ele:

Lapte si branzeturi vegetale

Lapte de caju

Lapte de caju

Trebuie sa incerci si acest lapte vegetal! N-ai nevoie decat de un blender puternic.

Nu are lactoza, putand fi consumat si de catre persoanele cu intoleranta la lactoza sau vegani. Este satios, se combina excelent cu cerealele si poate substitui laptele obisnuit in cele mai multe retete. Daca folosesti un blender puternic, poti sa sari peste etapa de strecurare.

In plus, pastrand reziduul uscat, te bucuri din plin de valoarea nutritiva a nucilor caju.

  • 1 pahar de nuci caju crude
  • 3-4 pahare de apa plata
  • 1-2 linguri de miere, sirop de agave sau sirop de artar
  • 1-2 lingurite de extract de vanilie
  • Un praf de sare
  • Un praf de scortisoara (optional)

Hidrateaza nucile caju in apa timp de minim 4 ore (sau peste noapte, in frigider). Scurge apa si clateste cajuul pana apa devine curata.

Adauga nucile si doua pahare de apa in blender. Pulseaza intai la viteza mica apoi creste viteza pana la omogenizare (dureaza aproximativ doua minute in cazul unui blender puternic).

Adauga inca un pahar de apa (sau doua daca vrei o consistenta mai subtire, similara laptelui obisnuit cu 2% grasime), indulcitorul ales, extractul de vanilie si un praf de sare. Pulseaza iar, gusta si potriveste cu indulcitor, in functie de gust.

Laptele se poate turna direct in recipient cu inchidere ermetica sau poate fi trecut printr-un tifon daca nucile caju n-au fost procesate integral. Se aseaza o bucata mare de tifon deasupra vasului in care scurgi tifonul si se toarna laptele. Strage bine tifonul in maini pentru a scurge cat mai mult lapte. Daca ai folosit un blender puternic, poti sari peste acest pas. Nu vei obtine mai mult de o lingurita de sediment foarte fin.

*** Din aceste ingrediente obtii aproximativ un litru de lapte de caju (sau mai mult, daca folosesti mai multa apa)

*** Laptele de caju pregatit in casa, dupa aceasta reteta, se pastreaza intr-un recipient cu inchidere ermetica, la frigider si se recomanda a fi consumat in maxim 2-3 zile.

Maioneza fara ou din nuci caju

Maioneza fara ou

Vrei sa elimini ouale din dieta ta dar parca n-ai renunta la maioneza? Chit ca esti vegan, tii post pentru o perioada de timp sau ai alergie la oua, o reteta de maioneza fara ou iti va servi de fiecare data.

Obtii o consistenta si un gust similar, inlocuind ouale cu nucile caju.Se prepara rapid, cu ajutorul blenderului sau intr-un robot de bucatarie. Nu trebuie decat sa pulsezi de cateva ori.

Se serveste ca si maioneza obisnuita.

  • ½ cana nuci caju crude
  • ¾ cana ulei de masline extravirgin
  • 3 lingurite de zeama de lamaie
  • 1 ½ lingurite otet de vin alb
  • ½ lingurita mustar dijon
  • ½ lingurita zahar alb
  • ¼ lingurita pudra de usturoi
  • ¼ lingurita de sare de mare
  • 1 praf de piper alb

Toarna nucile caju intr-un bol de plastic sau ceramic. Toarna peste ele apa fiarta si acopera. Lasa-le la inmuiat timp de doua ore.

Scurge bine nucile caju si trece-le printr-un jet de apa rece.

Adauga nucile caju intr-un robot de bucatarie sau blender. Toarna uleiul, zeama de lamaie, mustarul, zaharul, pudra de usturoi, sarea, piperul si doua linguri de apa rece.

Pulseaza, inlatura excesul de pe peretii blenderului si pulseaza din nou pana cand amestecul este moale si cremos, ca o maioneza.

Serveste maioneza fara ou in mod obisnuit.

Se combina grozav in salate dar se poate servi si simpla, cu cartofi prajiti.

Branza raw-vegana din caju

Uite cum se face branza raw vegana din caju

Iata tot ce trebuie sa stii pentru a prepara o reteta clasica de branza raw vegana din caju! Nu trebuie sa-ti insusesti decat cateva sugestii si sa te inarmezi cu multa rabdare.

In primul rand vei avea nevoie de un bleder performant. In lipsa acestuia poti alege sa hidratezi nucile in apa peste noapte pentru a le inmuia textura. Atentie! Daca folosesti nuci inmuiate, micsoreaza cantitatea de apa folosita.

Vei avea nevoie si de un agent de cultura. Poti folosi probiotice sub forma de praf, rejuvelac (o bautura fermentata obtinuta din cereale integrale) sau o baza de cultura, precum iaurtul vegan pe care-l gasesti in magazinele specializate.

Branza raw vegana din nuci are o consistenta diferita si va trebui sa apelezi la cateva trucuri pentru a-i conferi fermitate. Prima optiune, pe care ti-am si recomandat-o este sa invelesti ‘branza’ intr-un tifon, sa o asezi intr-o strecuratoare si sa asezi o greutate deasupra ei pentru a scurge ‘laptele’.

Bineinteles, o presa pentru branza te va scuti de mult timp, insa vom porni de la idea ca nu se regaseste in bucataria ta. Alte optiuni includ agenti naturali de ingrosare precum agar, guma xanthan sau faina de tapioca insa, atunci cand sunt dozati necorespunzator, textura poate devein gelatinoasa.

Pentru a-i da o forma, cultura se aseaza intr-o forma pentru decorat. Daca nu dispui de una, poti folosi un vas ramekin uns cu putin ulei de cocos. Cu cat sta mai mult la rece, cu atat castiga in fermitate. Bineinteles, exista si varianta de a deshidrata branza raw vegana la o temperatura de 40 de grade Celsius. Castiga fermitate si capata o crusta grozava.

  • 2 cani de caju crud
  • O cana de apa
  • O lingurita de probiotice
  • 2 lingurite de drojdie inactive (nutritiva)
  • Un varf de cutit de sare si piper

Se introduc toate ingredientele intr-un blender si se mixeaza la viteza mare pana se omogenizeaza complet. Se aseaza un tifon (sau o punga speciala pentru strecurarea branzei raw) peste o strecuratoare si se toarna amestecul din blender.

Se aseaza strecuratoarea intr-un bol, se acopera cu tifonul si se aseaza o greutate suficient de grea pentru a impinge usor lichidul din branza.

Acum intra in joc rabdarea. Cultura se lasa timp de 24h la scurs. Cand cultura este gata se adauga un varf de cutit de sare si doua lingurite de drojdie inactive (nutritiva). Se amesteca si se transfera intr-un forma inel fara baza. Se da la frigider peste noapte dupa care se poate indeparta inelul.

Branza raw vegana din caju ar trebui sa fie suficient de tare incat sa-si pastreze forma. Daca este inca moale, o mai poti lasa in frigider sau o poti deshidrata.

Optional: Se poate da la deshidrator la o temperature de 40 de grade Celsius, timp de 24h pentru a prinde coaja.

Unt de migdale

Unt de migdale homemade

Pentru a pregati unt de migdale acasa, n-ai nevoie decat de un robot de bucatarie sau un blender puternic (tip Vitamix).

Practic, este vorba de trei etape: pregatirea migdalelor, pulsarea si transformarea acestora in pulbere si mixarea lor pana incep sa elibereze uleiurile si se transforma intr-o pasta cremoasa. Procesul nu este unul rapid si nici nu-ti recomandam sa treci prin el cu un blender obisnuit.

Daca ai echipamentul necesar, iti vei putea pregati unt de migdale acasa, ori de cate ori doresti.

  • 2-3 cani de migdale
  • 1 lingura de ulei de cocos
  • Sirop de artar sau miere, dupa gust
  • Un praf de sare

Pregatirea migdalelor. Nu este neaparat nevoie sa folosesti migdale crude, insa iti recomandam varianta organica, fara chimicale sau pesticide. Altfel, care ar mai fi rostul unui unt homemade? Migdalele se pot lasa la inmuiat peste noapte si ulterior se decojesc.

O alta varianta de care am auzit si pe care promitem sa o testam: incalzirea acestora in cuptor pentru 10-15 minute inainte de procesare.

Pulsarea migdalelor. In functie de capacitatea blenderului sau a robotului de bucatarie, se pot procesa pana la 3 cani de migdale deodata. Trebuie sa ai rabdare caci intreg procesul dureaza ceva timp. Vei observa ca amestecul incepe sa sestranga in jurul marginilor vasului, motiv pentru care iti recomandam sa opresti blenderul si sa cureti peretii, la fiecare cateva minute.

In functie de puterea blenderului si cantitatea de migdale folosire, transformarea acestora in pulbere poate dura intre10-15 minute.

Eliberarea uleiurilor. Abia acum, cand credeai ca nimic nu se intampla, intervine magia. Uleiurile incep sa se elibereze iar pulberea de migdale incepe sa se prinda, formandu-se o bila. Continua sa procesezi.

Dupa inca inca cinci minute, vei obtine acea pasta omogena si cremoasa, cunoscuta drept unt de migdale. Pentru a grabi prinderea, poti adauga o lingurita de ulei de cocos.

Daca doresti un unt de migdale mai dulce si o textura mai cremoasa, poti adauga sirop de artar sau miere. Dupa ce ai potrivit gustul si textura, transfera untul de migdale homemade intr-un recipient cu inchidere ermetica. Noi folosim un borcan Mason Jar.

Untul de migdale homemade se pastreaza in frigider si se poate consuma in termen de 2-3 saptamani insa nu va rezista atat. Consuma-l ca atare sau intinde-l pe o felie de paine integrala, biscuiti sau prajiturele integrale.

Adauga-l in smoothie-uri pentru un plus de cremozitate sau in diferite retete de prajituri care cer unt de migdale.

Incearca si: unt de arahide

Pesto din caju cu busuioc

Paste cu pesto din caju si busuioc

Acest pesto cremos este sosul perfect pentru paste, pui, ba chiar poate fi consumat intins pe o felie de paine prajita. Nucile caju ii dau o textura untoasa si cremoasa, o nota superioara clasicului pesto din busuioc.

Poti alege orice tip de paste preferi.

  • 300g paste
  • 100g nuci caju
  • 2 catei de usturoi
  • 50g parmezan
  • 150ml ulei de masline
  • 1 legatura de busuioc
  • Sare, dupa gust

Pune pastele la fiert in apa clocotita, adauga sare si fierbe-le conform instructiunilor de pe pachet.

Amesteca nucile caju, usturoiul si parmezanul intr-un robot de bucatarie sau blender. Adauga busuiocul si pulseaza. Ridica capacul blenderului si toarna usor uleiul de masline in timp ce aparatul pulseaza. Dupa ce s-au amestecat bine, asezoneaza cu sare dupa gust.

Scurge pastele de apa si amesteca-le cu pesto, dupa plac.

Pestoul ramas se poate pastra intr-un recipient cu inchidere ermetica, in frigider, pana la o saptamana.

 

Salate cu nuci

Salata cu mei, migdale si sfecla rosie

Salata cu mei migdale si sfecla rosie

Iti propunem o salata satioasa, plina de textura, cu un gust usor dulceag pe care o poti consuma la pranz sau in locul unei cine tarzii.

  • 2 maini de rucola
  • 1 cana de mei gatit
  • ½ cana de sfecla rosie coapta, bucatele (sau sfecla rosie la cutie, prefiarta)
  • 2 linguri de migdale prajite, maruntite la cutit
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 2 lingurite de zeama de lamaie
  • Sare, pudra de usturoi si piper, dupa gust

Alege o sfecla mica. Preincalzeste cuptorul la 200C si investeleste sfecla in foaie de aluminiu. Aseaz-o pe o tava de cuptor si coace-o pentru 20-30 de minute pana se poate patrunde usor cu o furculita. Las-o sa se raceasca apoi curat-o de coaja si toac-o cubulete.

Intre timp, pregateste meiul. Meiul se fierbe intr-o cantitate dubla de lichid (1/4 cana de mei la ½ cana de lichid). Poti folosi apa sau supa concentra de legume. Daca vrei ca meiul sa aiba un gust mai puternic, prajeste-l inainte in putin ulei si adauga ulterior supa concentrata de legume. Meiul se gateste pana se absoarbe aproape toata cantitatea de apa, dupa care se acopera si se lasa zece minute ca intreg lichidul sa fie absorbit.

Migdalele se prajesc in tigaie timp de 5 minute, timp in care se amesteca frecvent pentru a se intoarce pe toate partile. Se lasa sa se raceasca si se maruntesc la cutit.

Aseaza un pat de frunze de rucola, infoaie meiul cu o furculita si toarna-l peste rucola, adauga bucatele de sfecla rosie, migdalele prajite.

Pregateste un dressing simplu din uleide masline si zeama de lamaie si toarna-le peste salata.

Salata cu pere, nuci si branza cu mucegai

Salata de pere cu branza

Pretioasa, delicioasa si apetisanta, salata de pere cu nuci si branza ia un loc de cinste pe masa de sarbatoare. Le-o poti servi si celor mai pretentiosi invitati sau te poti rasfata singura in fata micului ecran, alaturi de n pahar de vin alb.

  • 2 pere cu coaja, taiate felii subtiri
  • 1 punga de salata amestecata
  • 30g nuci crude, tocate la cutit
  • 40g branza cu mucegai, faramitata
  • Cateva curmale, fara samburi, taiate felii subtiri
  • 3 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 1 si ½ linguri de otet de mere
  • 1 lingurita de miere
  • 1 lingurita de mustar Dijon
  • Un praf de sare
  • Piper negru, proaspat macinat

Pregateste intai dressingul: toarna toate ingredientele ntr-un bol si foloseste un tel pentru a le amesteca bine. Gusta si potriveste de sare si piper.

Prajeste nucile intr-o tigaie adanca la foc mediu, amestecand des, pentru 4-5 minute. Transfera-le pe un servet de bucuatarie pentru a se raci.

Amesteca salata, curmalele, perele si nucile prajite intr-un bol de salata. Cand esti pregatita sa o servesti, toarna peste ea dressingul si amesteca bine ca frunzele de salata sa se captuseasca bine.

Serveste-o in boluri individuale, garnisita cu branza cu mucegai faramitata.

Salata cu apio, nuci, pere si blue cheese

Salata din telina apio nuci maruntite pere si blue cheese

Tulpina de telina (apio) este un aliment antioxidant si antiinflamator, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Are o textura crocanta si este puternic aromata, in special atunci cand se consuma cruda. In plus, iti furnizeaza numeroase vitamine si minerale.

Se combina excelent cu nucile maruntinte, o sursa importanta de grasimi bune, dar si cu bucatile de pere si branza blue cheese maruntita, intr-o salata exotica, foarte prietenoasa cu silueta.

  • 1 legatura de telina apio
  • 1 ceasca de blue cheese, maruntita
  • ¾ ceasca de nuci, maruntite la cutit
  • ¾ lingurita salota, maruntita
  • 4 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de otet balsamic
  • Sare si piper proaspat macinat, dupa gust

Amesteca salota cu uleiul de masline si otetul balsamic si da-o deoparte.

Prajeste nucile la cuptor, pe o foaie de copt, timp de 10-15 minute sau intr-o tigaie, la foc mediu, pentru 3-5 minute cat sa-si intensifice aromele. Lasa-le sa se raceasca, apoi marunteste-le din cutit.

Taie telina apio in bucati pe diagonala si aseaz-o in castron. Toarna peste ea jumatate din cantitatea de dressing. Presara nucile si branza maruntita. Mai adauga dressing daca este nevoie. Gusta si potriveste salata de sare si piper.

 

Dulciuri low-carb din nuci

Smoothie cu migdale, fulgi de ovaz si cacao

Smoothie cu migdale fulgi de ovaz si cacao

Cauti un smoothie pe care sa-l consumi la micul dejun? Absolut delicios, dar si satios, acest smoothie dintr-o baza de migdale hidratate, imbogatit cu fulgi de migdale este atat de satios incat vei uita de pofte pana la masa principala.

In plus, te incarca de vitamine si minerale pentru o zi intreaga.

  • 1 banana inghetata, feliata
  • 30g migdale, hidratate in apa peste noapte
  • 3 linguri de fulgi de ovaz
  • 2 smochine uscate, fara samburi (sau indulcitor natural, dupa gust)
  • 1 lingura de pudra de cacao, neindulcita
  • 1 pahar de lapte de migdale
  • 1 praf de sare

Ingredientele smoothie-ului, daca vrei sa urmezi reteta pas cu pas, se pregatesc cu o seara inainte. Banana se cojeste si se feliaza. Se introduce intr-o punga cu inchidere ermetica (ZipLock) si se da la congelator. Migdalele se toarna intr-un castron si se acopera cu apa. Se lasa la hidratat peste noapte. Daca nu au fost decojite, se curata de coaja a doua zi dimineata.

Se introduc toate ingredientele in blender si se pulseaza de cateva ori pana se omogenizeaza. Obtii un smoothie bogat pe care-l poti potrivi dupa gustul tau. Daca ti se pare ca smochinele n-au indulcit suficient, mai poti adauga o lingurita de sirop de agave.

Datorita faptului ca ingheta a fost anterior inghetata, nu este nevoie sa folosesti gheata.

Biscuiti low-carb cu unt de arahide

Reteta biscuiti low carb cu unt de arahide

Vrei sa reduci consumul de zahar si totusi sa nu-ti refuzi placerea de a consuma ceva dulce? Pregateste aceasta reteta de biscuiti low carb cu unt de arahide.

Esti libera sa o particularizezi in functie de preferinte, folosind o alterniva la zahar la indemana: indulcitor natural din stevia, xylitol, sirop de artar sau fructe uscate (caz in care continutul de zahar creste), faina de cocos sau de migdale, un mix intre cele doua, ba chiar poti adauga in amestec si faina de konjac fara carbohidrati in proportii 1:1 pentru a scadea continutul de zahar si numarul de calorii.

  • O ceasca mix faina de cocos si faina de migdale (se coc la fel de bine doar cu o singura varianta de faina)
  • O ceasca de unt de arahide
  • O ceasca de indulcitor natural Green Sugar ( poti inlocui cu 6-7crumale fara samburi deshidratate sau 5-6 linguri de sirop de artar, dupa gust)
  • Un ou
  • O mana de fulgi de ciocolata 75% cacao
  • Esenta de vanilie

Adu untul de arahide la temperatura camerei si amesteca-l cu inlocuitorul pentru zahar folosind un mixer manual. Adauga oul, esenta de vanilie si omogenizeaza bine. Incorporeaza faina si fulgii de ciocolata in acest amestec folosind o spatula.

Preincalzeste cuptorul la 170 C. Aseaza o hartie de copt peste o tava de cuptor si pulverizeaza ulei vegetal. Foloseste o lingurita pentru a desprinde o cantitate suficienta de aluat pentru a forma o biluta. Aplatizeaza biluta in palma sau foloseste fundul unei linguri.

Se introduce tava cu biscuti low carb cu unt de arahide in cuptorul preincalzit si se coace in jur de 15-20 de minute in functie de consistenta dorita. Iti recomandam sa scoti un biscuite dupa un sfert de ora pentru a-l incerca.

Daca ti-a mai ramas din aluat si nu vrei sa mai introduci inca o tava la cuptor, transfera-i intr-o punga ziplock si congeleaza-i pentru data viitoare.

Biscuitii cu unt de arahide sunt delicios si au un continut scazut de zahar. Poti fi consumati ca desert, gustare (sunt si deosebit de satiosi) dar si la micul dejun alaturi de un pahar de lapte de migdale sau cocos. Bineinteles, in loc untului de arahide poti folosi folosi unt de migdale sau caju (ultimul este demential).

Musli low-carb cu migdale

Reteta musli low carb cu lapte de migdale

Invata sa-ti faci un musli low-carb completat de lapte raw vegan din migdale pentru a te incarca de energie la micul dejun!

Amestecul de migdale, fulgi de cocos si seminte iti asigura un raport optim de proteine si grasimi pentru a-ti hrani corpul in prima ora de la trezire si pentru a mentine senzatia de satietate pana la masa de pranz.

  • 250g migdale crude, hidratate in apa peste noapte
  • 800 ml apa plata / filtrata
  • un varf de cutit de pudra de vanilie
  • 40g migdale crude
  • 40g fulgi de cocos / nuca de cocos deshidratata neindulcita
  • 40g nuci crude
  • 3 lingurite de seminte de in
  • 3 lingurite de seminte de dovleac
  • 3 lingurite seminte de susan
  • optional : o mana amestec fructe uscate (stafide, curmale si smochine) sau un pliculet de green sugar

Pune 200g de migdale la inmuiat in apa cu o seara inainte pentru a fi perfect hidratate dimineata cand te trezesti.

Pregateste si amestecul de musli low carb cu o seara inainte si depoziteaza-l intr-un borcan Mason Jar pentru a economisi timp dimineata: Introdu toate ingredientele pentru musli intr-un blender, robot de bucatarie sau rasnita si macinati cateva secunde, timp in care amestecul se marunteste insa nu-si pierde textura.

Prepara laptele raw vegan din migdale: scurge migdalele deshidratate de apa, adauga-le in blender, toarna apa si pune capacul. Mixeaza timp de 2 minute si toarna laptele intr-un recipient cu capac. Optional poti adauga praf de pudra de vanilie si un pliculet de indulcitor natural sau sirop de artar. Laptele neconsumat se depoziteaza in frigider.

Pune musliul low carb in castroane si toarna lapte peste el. Poti alege sa-l indulcesti cu un inlocuitor natural de zahar. Lasa la inmuiat 20 de minute, timp in care te poti pregati de munca si serveste.

Batoane proteice din caju

Batoane proteice cu fulgi de ovaz caju si cacao

Desi exista numeroase surse de proteine, atat animale cat si vegetale, multi dintre noi ne confruntam cu imposibilitatea de a ne intruni necesarul zilnic si atunci ajungem la un compromis: batonul proteic.

In functie de ingredientele pe care le contin, batoanele proteice pot inlocui o masa. Chit ca n-ai timp sa-ti pregatesti masa sau esti la dieta, un baton proteic iti potoleste foamea si mentine senzatia de satietatie datorita continului bogat in proteine.

In plus, le consumi repede si economisesti timp. Alteori, le poti consuma pe post gustare sau inainte de antrenament pentru a-ti furniza intreaga energie de care ai nevoie pentru a-ti duce la bun sfarsit antrenamentul.

  • 1 cana de fulgi de ovaz, pulsati si transformati in faina cu ajutorul blenderului
  • 1 cana de pudra proteinca cu cacao, de sursa vegetala
  • 1 cana de lapte de migdale (sau alt tip de lapte vegetal)
  • ½ cana de nuci caju, tocate marunt la cutit
  • ½ cana de unt de arahide
  • 1 banana
  • 2 linguri de penite de cacao
  • 1 lingura de miere sau sirop de agave
  • 1 lingurita de cacao pudra
  • 1 lingura de scortisoara

Alege o tava de cuptor cu diametru 20×24 si aseaza o foaie de copt pe fundul acesteia.

Combina ‘faina’ din fulgi de ovaz, pudra proteica, pudra de cacao si scortisoara intr-un bol inalt.

Separata, intr-un alt bol, bate cu telul untul de arahide, banana pasata si mierea, turnand, putin cate putin, laptele de migdale. Adauga sosul peste ingredientele uscate si amesteca pentru a se combina.

Adauga nucile caju si penitele de cacao, putin lapte daca amestecul este prea uscat si foloseste-te de o lingura pentru a nivela amestecul pe tava. Poti folosi si mainile. Daca amestecul ti se lipeste de piele, infasoara-ti degetele in folie alimentara de plastic.

Da la congelator pentru 4 ore sau pana se intareste. Ridica foaia de copt cu totul si aseaz-o pe blatul de lucru. Taie compozitia in batoane si ambaleaza fiecare baton proteic separat. Pastreaza-le la frigider si consuma-le dupa plac.

Batoane proteice din banane, migdale si fulgi de ovaz

Batoane vegane energizante din banane migdale si fulgi de ovaz

Fara gluten si zahar adaugat, aceste batoane vegane energizante datorita combinatiei unice de carbohidrati buni, grasimi sanatoase si proteine.Vei ramane surprinsa la cat de usor se pregatesc aceste batoate vegane energizante incat te vei intreba de ce obisnuiai sa le cumperi pana acum din comert.

Din doar cateva ingrediente principale, reteta poate fi modificata pentru a fi in totalitate pe gustul tau. Poti adauga mai mult sau mai putin indulcitor, iti poti face de cap cand vine vorba de mirodenii si le poti taia in forma dorita.

Poti inlocui migdalele cu caju, fistic, nuci, sau un amestec dintre ele. Poti adauga 1-2 lingurite de seminte de in daca vrei sa te ajute si la digestie.

  • 3 banane coapte
  • 2 cesti de fulgi de ovaz
  • 1 ceasca de migdale maruntite la cutit (sau mix de nuci si seminte)
  • 1 ceasca de unt de arahide
  • ¼ ceasca de indulcitor natural (sirop de artar sau agave)
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • ½ lingurita de scortisoara

Amesteca cu mixerul bananele, untul de arahide, indulcitorul si mirodeniile pana obtii o pasta omogena. Incorporeaza fulgii de ovaz si nucile.

Aseaza o hartie de copt in tava si toarna compozitia. Niveleaza compozitia in tava cu ajutorul unei spatule.

Da la cuptorul preincalzit la 180C pentru 30 de minute sau pana cand se rumeneste pe margini. Scoate prajitura din tava cu tot cu hartie si aseaz-o pe un gratar.

Nu uita! Lasa prajitura sa se raceasca complet pe gratar inainte de a o taia in bucatele altfel risti sa se imprastie.

Terci din fulgi de ovaz cu banane si migdale

Terci din fulgi de ovaz cu banane migdale si scortisoara

Incarca-te la micul dejun cu o portie de carbohidrati complecsi care-ti asigura necesarul de fibre alimentare pentru o digestie optima si uita de senzatia de foame pana la pranz.

Fulgii de ovaz fierti in lapte vegetal, indulciti cu indulcitor natural si aromatizati cu scortisoara sunt serviti alaturi de felii subtiri de banane dulci si migdale crocante, pentru un plus de textura.

  • 160g de fulgi de ovaz
  • 600ml lapte vegetal sau apa
  • 2 banane coapte
  • 30g fulgi de migdale
  • ½ lingurita scortisoara
  • 2 linguri de seminte de mac
  • 2-3 linguri de sirop de agave sau miere
  • Un praf de sare
  • Optional: frisca

Amesteca fulgii de ovaz cu laptele intr-o oala mica. Adauga un praf de sare si fierbe la foc mediu pana ajung in punctul de fierbere. Continua sa gatesti la foc mic pentru 5-6 minute, amestecand incontinuu. Adauga scortisoara, semintele de mac si siropul de agave.

Transfera in bol si lasa-l sa se raceasca.

Intre timp, cojeste si feliaza bananele.

Prajeste migdalele intr-o tigaie anti-aderenta la foc mediu pana se rumenesc usor ,amestecand periodic.

Serveste terciul cu felii de banane si migdale prajite.

Inghetata cu unt de migdale

Reteta inghetata pe bat 6

In zilele toride de vara, alege sa te racoresti cu o inghetata pe bat homemade! Te surpinde cu o textura cremoasa si o margine crocanta. Nu vei mai vrea sa consumi inghetata din comert cand este atat de simplu sa o faci acasa.

O poti pregati in avans si o poti pasta in congelator, in pungi etanse si te poti bucura de ea intreaga vara.

  • 1 ½ ceasca lapte de migdale
  • 1 ceasca de iaurt grecesc
  • ½ ceasca unt de migdale
  • 2 banane coapte
  • 1 ciocolata neagra
  • 1 ceasca de migdale
  • Zeama proaspat stoarsa dintr-o lamaie
  • 2 linguri de sirop de agave
  • 1 lingura de extract de vanilie

Topeste ciocolata neagra si las-o la racit.

Proceseaza migdalele crude in blender sau rasnita apoi transfera intr-un bol. Amesteca-le cu zeama de lamaie.

Amesteca laptele de migdale, iaurtul grecesc, untul de migdale, bananele, siropul de agave si extractul de vanilie intr-un blender sau robot de bucatarie pana se omogenizeaza. Este nevoie sa pulsezi de cateva ori.

Imparte compozitia in doua parti egale si amesteca jumatate din compozitie cu ciocolata topita si racita.

Toarna compozitia cu ciocolata in forme pana la jumatatea acestora apoi umple-le cu compozitia de vanilie, lasand o distanta de aproximativ un deget fata de marginea superioara a formelor.

Aseaza betisoarele in mijlocul formelor apoi umple formele cu amestecul de migdale.

Da la congelator pentru cel putin sase ore.

Pentru a indeparta usor inghetata pe bat din forma, introdu forma in apa calda sau trece-le printr-un jet de apa calda pentru 10-15 secunde.

Chec cu nuci si curmale uscate

Chec cu nuci si curmale uscate facut in casa

Nu este checul pufos, pudrat cu zahar, checul cu nuci si curmale are o textura mai densa si mai umeda, o aroma deosebita si un gust dulce pronuntat. O singura felie iti va potoli pofta de dulce. Nu este necesar sa-l pudrezi cu zahar sa-l decorezi cu glazura.

  • 175g curmale uscate
  • 75g nuci tocate marunt
  • 175ml ulei vegetal
  • 100g zahar brun
  • 75ml miere
  • 120g faina de prajituri
  • 2 oua
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 lingurita de praf de copt
  • ¼ lingurita scortisoara
  • ½ lingurita sare
  • 1 praf de nucsoara

Preincalzeste cuptorul la 190C.

Aseaza curmalele intr-un castron si acopera-le cu apa fierbinte. Lasa-le la inmuiat in timp ce pregatesti aluatul.

Amesteca ingredientele uscate intr-un castron adanc (faina, praful de copt, scortisoara, sarea si nucsoara).

Separat, amesteca in bolul de mixer zaharul, cu uleiul, mierea , ouale si extractul de vanilie. Mixeaza bine pana cand zaharul se topeste complet.

Toarna ingredientele lichide peste cele solide si amesteca pana la omogenizare.

Scurge curmalele, toaca-le si incorporeaza-le in aluat.

Toaca nucile si incorporeaza-le in aluat.

Unge cu unt sau ulei vegetal o tava de chec. Toarna aluatul in forma si introdu forma in cuptorul preincalzit. Coace checul timp de aproximativ o ora sau pana cand o scortisoara introdusa in mijlocul acestuia iese curata.

Scoate checul din forma si lasa-l la racit pe gratar.

Prajitura raw-vegana cu nuci

Prajitura raw cu nuci

Daca pentru cele mai multe preparate crude avem nevoie de un deshidrator, iata unul pe care-l poti gati fara un echipament de specialitate.

Nucile si alunele hidratate se omogenizeaza intr-un blender alaturi de celelalte ingrediente iar compozitia se taseaza in intr-o forma de cuptor.

Dupa ce s-a intarit in congelator, se taie bucatele si se poate servi. In cazul in care platoul nu se epuizeaza instant, pastreaza prajitura raw cu nuci la frigider pana la 1-2 zile.

  • 1 banana coapta, decojita
  • 100g nuci inmuiate in apa timp de 20 de minute
  • 50g alune inmuiate in apa timp de 20 de minute
  • 100g curmale fara samburi, tocate marunt
  • 2 linguri de pudra de cacao raw
  • 1 lingura de seminte de in macinate
  • 1 lingura ulei de cocos
  • Apa, dupa nevoie

Nucile si alunele se hidreaza cu cel putin 20 de minute inainte. Se scurg, se adauga in blender alaturi de celelalte ingrediente, se toarna putina apa sau lapte de migdale pentru a ajuta blenderul sa le proceseze mai bine.

Se transfera compozitia intr-o tava cu foaie de copt si se da congelator timp de doua ore inainte de a fi consumata.

Inainte de servire, prajitura raw cu nuci se taie bucatele si se decoreaza cu un miez de nuca.

 

Feluri principale de mancare cu nuci

Rulouri de vinete cu branza ricotta si nuci

Rulouri de vinete cu branza ricotta si nuci

Daca-ti face cu ochiul vreo vanata pe raftului unui supermarket, ai deja niste branza in frigider si prajesti repede niste nuci, obtii un aperitiv cald si delicios, pe placul tuturor invitatilor. Daca ai invitati vegani sau care tin post, inlocuieste branza Ricotta cu branza Tofu din soia.

Vanata este o leguma foarte versatila. In afara de gust, vanata iti ofera o portie de antioxidanti, putini carbohidrati si, alaturi de umplutura proteica, se transforma intr-o gustare sau un aperitiv satios.

  • O vanata mare, taiata felii de 0.6mm, pe lungime
  • 2 linguri de nuci prajite, maruntite ulterior la cutit
  • 250g branza Ricotta
  • 1 catel de usturoi, zdrobit
  • 1 curmala uscata, hidratata in apa si tocata marunt
  • 1-2 linguri de zeama de lamaie
  • Ulei de masline extravirgin, dupa gust
  • Sare si piper proaspat macinat

Pune un gratar deasupra unei foi de copt. Aseaza feliile de vanata pe gratar, presara o cantitate generoasa de sare (1/4 lingurita pe fiecare felie) si aseaza o alta hartie de copt peste feliile de vinete. Peste hartie de copt aseaza cateva farfurii pentru a presa feliile de vinete.

Astfel elibereaza excesul de apa. Lasa-le la scurs timp de 30 de minute. Intoarce feliile, presara din nou sare, aseaza greutatile si mai lasa-le la scurs inca 30 de minute.

Intre timp, prajeste alunele. Preincalzeste cuptorul la 180C, imprastie miezul de nuca pe un singur strat si da-le la cuptor pentru cinci minute, pentru a se rumeni frumos si a elibera mai multa aroma. Dupa ce s-au racit, marunteste-le la cutit, cat sa simti o textura fina in umplutura de branza.

Ca tot am amintit de ea si avem nucile pregatite, s-o pregatim! Amesteca branza Ricotta (poti opta pentru varianta light, cu mai putine calorii) cu nucile, catelul de usturoi zdrobit, curmala tocata marunt, zeama de lamaie si ulei. Dupa ce s-au omogenizat bine, gusta si potriveste de sare si piper.

Intorcandu-ne la feliile de vinete, spale-le individual sub un jet de apa rece si sterge-le cu un servet de bucatarie. Unge-le cu ulei, pe ambele partile si frige-le intr-o tigaie grill, cate 2 minute pe fiecare parte.

Aseaza o lingura de compozitie la baza feliei de vanata si ruleaza. Aseaza rulourile de vinete cu branza pe platou si stropeste-le cu zeama de lamaie si putin ulei de masline.

Rulourile de vinete cu branza si nuci sunt aperitive care se servesc calde sau la temperatura camerei. Ti-au ramas resturi dupa masa? Pastreaza-le intr-un recipient cu inchidere ermetica, la rece ,in frigider. Ulterior, la servire, incalzeste-le in cuptorul cu microunde.

Ajo Blanco: supa rece de migdale

Ajo blanco supa rece de migdale

Numita si ‘gazpacho alb’, supa rece de migdale este racoroasa, aromata, consistenta si foarte usor de facut. Desi se traduce prin ‘usturoiul alb’, usturoiul nu este principalul ingredient din aceasta reteta, ci migdalele.

In combinatie cu apa, obtii un lichid laptos care este ingrosat de painea inmuiata si o cantitate generoasa de ulei de masline si putin otet Sherry.

Bineinteles, poti folosi si paine integrala daca esti dispusa sa renunti la culoarea alba. Compozitia este diluata cu apa, desi unii bucatari inlocuiesc jumatate din cantitatea de apa cu lapte. Din supa rece de migdale nu lipseste nici usturoiul care se adauga, bineinteles, dupa gust si toleranta.

Aceasta combinatie inedita de ingrediente se pulseaza in blender pana la omogenizare apoi se da la rece. Cel putin doua ore trebuie sa rezisti tentatiei de a gusta preparatul.

Supa de migdale se serveste in boluri obisnuite, garnisite cu fructe: boabe de struguri taiate pe jumatate sau cubulete de mere verzi. Altii adauga castravete.

Supa de migdale este o supa pe care trebuie sa o incerci chiar daca nu esti mare amatoare de supe reci. Vei ramane surprinsa de bogatia aromelor si consistenta cremoasa!

  • 200g migdale crude, in coaja
  • 200ml ulei de masline
  • 600ml apa (sau apa si lapte de migdale)
  • 100g miez de paine alba inmuiata in apa sau lapte de migdale
  • 3-4 catei de usturoi zdrobiti (sau mai putin, dupa gust)
  • 2 linguri de Otet de Sherry
  • ½ mar verde, cubulete (sau castravete), boabe de struguri pentru servire
  • Sare, dupa gust

Blanseaza. Toarna-le intr-un castron rezistent termic si acopera-le cu apa fiarta. Lasa-le 3-4 minute la inmuiat. Scurge apa folosind o strecuratoare si decojeste migdalele.

*** In locul blansarii, le poti lasa la inmuiat in apa din seara precedenta

Intre timp, inmoaie painea in apa sau lapte.

Toarna migdalele blansate si cojite intr-un blender. Stoarce bine miezul de paine si adauga-l si pe el. Toarna apa, adauga uleiul de masline, usturoiul, otetul de Sherry si sarea. Pulseaza de cateva ori pana se omogenizeaza bine compozitia si toarna intr-un bol. Acopera cu o folie de aluminiu si tine la rece. O poti servi peste cateva ore. In timp, isi intensifica aroma.

Supa rece de migdale se serveste cu bucati de mar verde sau boabe de struguri rosii. In sezonul cald poti adauga cateva cubulete de gheata.

Quiche vegan cu spanac, tofu si caju

Quiche nuci vegetarian

Quiche-ul vegetarian este o tarta sarata, originara din Franta, precoapta si umpluta ulterior cu diverse amestecuri. Daca vrei sa inlocuiesti carnea si ouale cu o umplutura vegana, iti recomandam o compozitie a carei principale ingrediente sunt spanacul, branza tofu si caju-ul, condimentata dupa gust.

Reprezinta o masa completa, echilibrata nutritiv, care se poate servi rece alaturi de o salata proaspata.

  • 225 g faina
  • 120 g ulei de cocos / ulei de masline
  • 2-3 linguri de apa rece / lapte de soia rece
  • Un praf de sare
  • 400g tofu in saramura
  • 100g caju nesarate
  • 400g spanac congelat tocat Bonduelle
  • O ceapa tocata marunt
  • Un catel de usturoi
  • Sare si piper dupa gust
  • Ulei pentru gatit

Intr-un bol adanc se adauga ingredientele uscate pentru aluat. Se incorporeaza uleiul de cocos la temperatura camerei si se framanta pana devine faramicios. Se adauga sarea si apa rece, se framanta din nou pana capata o forma elastica si se modeleaza in forma rotunda.

Mingea de aluat se inveleste intr-o folie de plastic si se da la frigider cel putin o ora.

Se preincalzeste cuptorul de 180 de grade Celsius.

Dupa ce se scoate de friger, se intinde pe blatul de lucru tapetat cu faina si se intinde rotund cu ajutorul unui facalet. Se aseaza intr-o tava rotunda si se perforeaza marginile ca pentru placinta. Se da la cuptorul preincalzit timp de 10-12 minute.

Intre timp se pregateste umplutura:

Marunteste tofu cu o furculita, zdrobeste usturoiul si toaca marunt ceapa. Introdu caju-ul intr-un blender pentru a-l marunti sau, daca nu dispui de blender, marunteste-l pe tocator, la cutit.

Acum ca ai pregatit ingredientele pentru acest quiche vegetarian, incalzeste o tigaie de teflon cu putin ulei pentru gatit. Caleste usor ceapa si usturoiul, adauga spanacul tocat (marca Bonduelle nu necesita decongelare) si gateste-l aproximativ 8 minute. Condimenteaza dupa gust si lasa-l sa ajunga la temperatura camerei. Ulterior, amesteca-l cu tofu si caju.

Se scoate tava din cuptor si se acopera cu umplutura pregatita anterior. Se da inapoi la cuptor pana cand se rumeneste la suprafata, timp de 30-40 de minute. Se lasa la racit si se serveste alaturi de o salata de rucola si cherry. Quiche-ul vegan este o optiune excelenta chiar si pentru micul dejun de a doua zi.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro