zoot

Neoplazia: simptome pe care nu ai voie sa le ignori

Neoplaziile sunt o problema de sanatate din ce in ce mai frecventa in zilele noastre. Denumirea anterioara de cancer a fost abandonata in favoarea termenului de neoplazie, din cauza conotatiilor negative dar si pentru a justifica trasaturile acestei afectiuni. Procesul patologic consta in formarea unui tesut nou, tumoral, prin inmultirea necontrolata (exagerata) si uneori modificarea structurii caracteristice tesutului din care a luat nastere. Desi este un diagnostic care pune mari probleme persoanei afectate, este important de stiut ca neoplasmul poate fi identificat precoce. De cele mai multe ori asimptomatic in stadiile incipiente, exista o serie de manifestari care trebuie sa iti atraga atentia.

Neoplazie simptome

Simptome

Multe dintre simptome pot parea banale, dar atunci cand ele dureaza mai mult decat in mod obisnuit, ridica semne de intrebare. Acesta poate fi cazul febrei, al raguselii, al balonarii. Sunt manifestari cu care te confrunti des, insa atunci cand persista, au frecventa crescuta sau asociaza si alte simptome neobisnuite devin o problema.

  1. Scaderea inexplicabila in greutate. Conform studiilor, pierderea a mai mult de 5 kilograme intr-un timp scurt (1-2 luni) poate fi printre primele semne ale unei neoplazii. Aceasta pierdere in greutate trebuie insa sa aiba loc in absenta unei cure de slabire. De obicei, in cazul neoplasmelor, acesta problema apare prin pierderea tesutului adipos, al masei musculare in lupta pe care organismul o duce impotriva celulelor tumorale. O alta explicatie este pierderea apetitului, greturile, varsaturile, diareea sau alte tulburari digestive care pot aparea oricand in cursul bolii. Totusi, scaderea ponderala este un bun indiciu in cazul cancerelor din sfera digestiva. Alte localizari ale tumorii se asociaza cu acest simptom, insa tardiv, cand boala este deja avansata.
  2. Cresterea temperaturii este raspunsul natural al organismului in cazul inflamatiei. Desi inflamatia poate avea multiple cauze, cel mai des este vorba de infectii. Diferenta este ca o febra de tip infectios se remite dupa un tratament corect, in timp ce in cadrul neoplaziilor febra este mica (37,5-38 grade Celsius) si persista pe termen mai lung. Insa nu toate tipurile de cancer se manifesta astfel. Desi nespecific ca simptom, febra apare mai frecvent al neoplaziilor hematoologice (leucemii, limfoame).
  3. Tulburari ale tranzitului intestinal. Acestea sunt variate si trebuie remarcate, mai ales daca nu va supara in mod obisnuit: diaree, constipatie, alternanta diaree-constipatie, scaun cu sange, dureri de stomac, dificultate la inghitire, balonare, dureri la defectatie. De mentionat este aparitia sangerarilor in scaun care au o importanta majora. Sangele poate varia ca si culoare: de la rosu aprins, proaspat, la negru, digerat. Sangerarile nu sunt niciodata fiziologice si trebuie sa fie un semnal de alarma!
  4. Sangerarea la nivelul rectului apare in cazul cancerelor colo-rectale. Totusi, sangele negru din scaun indica de obicei o localizare a afectiunii la nivelul tractului digestiv superior (esofag, stomac, duoden). Urinile pot fi rosietice (hematurie macroscopica) sau normal colorate (hematurie microscopica) si indica o neoplazie localizata la nivelul tractului urinar, sau un cancer din sfera ginecologica. Sangerari pot aparea si la nivelul mamelonului. Tusea cu sange nu este normala si indica un cancer bronhopulmonar. De obicei tumorile sangereaza, insa in cazul altor organe, sangerarea nu se poate exterioriza. In astfel de cazuri, pierderea de sange se va manifesta prin anemie.
  5. Cand este vorba de o viroza sau de o gripa, tusea este normala. Insa, in lipsa altor simptome care sa indice astfel de afectiuni respiratorii, consultul medical este recomandat. Tusea din cadrul neoplaziei este o tuse persistenta, care nu cedeaza la niciun tratament si care se insoteste si de alte simptome: dureri in piept, prezenta sangelui in sputa, respiratie dificila, scadere in greutate, pierderea apetitului, oboseala cronica.
  6. Din fericire, acest simptom te aduce rapid la medic. Totusi, in cazul neoplaziilor, durerea apare de obicei prea tarziu. Mecanismele care provoaca durerea sunt diverse. Cancerele digestive provoaca dureri abdominale, cancerele din zona neurologica pot afecta traiectele nervilor (deci zone pe care acesti nervi afectati le deservesc) sau se pot manifesta ca o simpla durere de cap.
  7. Leziuni neobisnuite si noduli. Aceste leziuni intereseaza cel mai frecvent pielea si se manifesta sub forma unor alunite care sufera modificari de culoare, dimensiune, contur sau omogenitatea culorii. Leziunile din neoplasme pot fi sub forma vegetative (sub forma un excrescente), ulcerate sau infitrative. Din feiricire, pacientul se prezinta din timp la medic, luand in considerare criteriul estetic. Manifestarile sunt diverse: aparitia unui modul sub piele, ulceratii cu localizare diversa. Important este ca in cele mai multe cazuri, leziunile nu sunt dureroase. Un cancer se san se poate manifesta sub forma unui nodul care ulcereaza.

Aparitia nodulilor este frecvent observata in zona axilara, inghinala fie doar prin palpare, fie prin observarea cu ochiul liber. Aceasta crestere in volum a ganglionilor limfatici este de asemenea un semn al inflamatiei. Cand nodulii cresc in dimensiuni, adera la piele sau nu se remit, este recomandat un consult medical.

  1. Alte semne: oboseala, icterul, modificari ale menstruatiei, aspectul pamantiu al pielii

 

Bibliografie

  • Cooper GM (1992). Elements of human cancer. Boston: Jones and Bartlett Publishers. p. 16
  • Stedman’s medical dictionary (28th ed.). Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins. 2006.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.