zoot

Mazare verde decorticata: profil nutritional si beneficii pentru sanatate

Mazare verde decorticata

Cand nu poti cumpara mazare proaspata sau cand vrei sa te bucuri de o aroma mai puternica, mazarea verde decorticata este alegerea perfecta. O vei gasi si sub numele de mazare uscata sau mazare sparta, disponibila pe tot parcursul anului. Se obtine prin recoltarea pastailor de mazare cand sunt complet mature si uscarea acestora. Odata ce au fost uscate si le-a fost indepartat invelisul, acestea se sparg natural.

Profil nutritional

Mazarea verde decorticata este o sursa excelenta de molibden, un mineral mai putin cunoscut dar esential pentru tot ceea ce este viu. Sunt, de asemenea, o sursa foarte buna de fibre dietare, de minerale (mangan,  fosfor, potasiu, magneziu, fier si cupru), folati, vitamina B1 (vitamina bunei dispozitii) si vitamina K (vitamina coagulanta).

Mazarea verde decorticata este saraca in calorii. 100g de mazare contine  118 calorii, dintre care 72% provin din carbohidrati (dintre care o treime sunt fibre alimentare), 25% din proteine si 3% din grasimi.

Beneficiile mazarei verde decorticate

  • Ajuta la controlul zaharului din sange

Persoanele care consuma leguminoase in mod obisnuit au un risc mai scazut de diabet zaharat, o boala cu care se confrunta organismul care nu mai poate controla cum se cuvine nivelul zaharului din sange. Pot face asta datorita indicelui glicemic scazut. Alimentele cu indice glicemic scazut, printre care se numara si mazarea, nu cresc dramatic nivelul zaharului din sange. 100g de mazarea verde decorticata contine 8g de fibre dietare. Fibrele incetinesc absorbtia zaharului in sange.

  • Promoveaza sanatatea inimii

Fibrele din mazare pot scadea nivelul colesterolului rau, reducand riscul multor boli de inima. Tensiunea arteriala crescuta creste riscul de aparitie a bolilor coronariene. Din 100g de mazare obtii 362mg potasiu (10% din necesarul zilnic de potasiu) si doar 2mg de sodiu. Consumul de alimente bogate in potasiu si sarace in sodiu mentin sanatatea inimii.

  • Te ajuta sa-ti mentii greutatea potrivita

Mazarea verde decorticata este un aliment sarac in calorii (100g mazare verde decorticata contine doar 118 calorii) dar bogat in fibre si o sursa buna de proteine vegetale (aproximativ 25% din caloriile din mazare provin din proteine). Proteinele si fibrele incetinesc digestia si pastreaza senzatia de satietate pentru mai mult timp.

Idei de consum

  • Ca fel principal: mancarica de mazare
  • Ingredient in supe si smoothie-uri
  • Fiarta si transformata in piure

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.