•  
 •  

Vrei sa stii totul despre manichiura cu gel? Inarmeaza-te cu rabdare caci vom trata mai multe subiecte in cadrul acestui articol.

Arunca-ti o privire asupra cuprinsului acestui articol si mergi direct pe subiectul care te intereseaza. Daca ai ceva mai mult timp la dispozitie, te invit sa-l parcurgi pe tot. S-ar putea sa descoperi lucruri interesante.

Istoria manichiurii cu gel

manichiura cu gel istorie

Foto: Image.net

Femeile din Grecia secolului 19 au fost printre primele femei care au inceput sa poarte unghii artificiale din coji de fistic.

In acelasi timp, in cadrul dinastiei Ming din China, unghiile false erau un simbol al statului social, dintr-un singur motiv. Femeile cu unghii lungi, permanent decorate, nu erau obligate sa faca munca casnica ce nu le-ar fi permis sa isi pastreze manichiura intacta, spre deosebire de femeile din clasa muncitoare.

Istoria unghiilor false ajunge pana in Egiptul Antic, unde s-au gasit evidente ale unghiilor artificiale realizate din aur, fildes sau os, ca o modalitate de etalare a averii.

Acelasi simbol s-a pastrat si in Orientul Indepartat, unde femeile cu unghii false erau tratate cu mai mult respect, fiind un simbol al provenientei dintr-o clasa sociala superioara.

Prin secolul 20 un alt tip de unghii false devine popular in intreaga Europa. Dar sa amintim cui datoram acest fapt. Nu stiu cate dintre cele care poarta unghii cu gel stiu ca datoreaza impecabila lor manichiura industriei dentare.

Descoperirea s-a produs in America, de catre Fred Slack, un dentist care, in 1954 si-a distrus o unghie in timp ce lucra. Pentru a-si reconstrui unghia, Fred a folosit materiale disponibile in clinica sa: o bucata solida de folie pentru a acoperi unghia si un strat de sustanta de restaurare peste. Doctorul a fost uimit nu numai de naturaletea rezultatului final cat si de faptul ca durerea disparuse.

De aici pornesc experimentele pentru manichiura cu gel.

Impreuna cu fratele sau Thomas, Fred experimenteaza diverse amestecuri de monomer lichid si pulbere polimer, compozitii acrilice care ar putea fi folosite pentru a crea unghii false. Amestecurile astfel obtine au fost aplicate pe unghii naturale, apoi prin extinderea stratului, lungimea unghiei ar fi putut fi extinsa.

Aspectul primelor modele de unghii cu gel a fost imbunatatit prin colorarea amestecului de monomeri si poliumeri, astfel incat acesta sa semene cu culoarea dintilor sau a pielii.

Te-ar putea interesa si:

 

De la unghii acrilice la manichiura cu gel

Primele au fost modelele de unghii acrilice. Amestecul era aplicat pe unghia naturala si lasat sa se intareasca, astfel incat la final semana cu unghia naturala.

Astazi cel mai frecvent amestec este cel din material plastic, cu ajutorul caruia unghiile sunt modelate la fel ca si unghiile naturale iar culorile s-au perfectionat incat sa asigure o utilizare de durata.

Inainte de fixa sau de a crea unghiile acrilice, unghiile naturale sunt curatate cu un solvent, de tipul alcolului izopropilic, care indeparteaza orice urma de grasime sau murdarie.

Dupa aceasta, unghiile sunt amorsate folosind un primer.

Primerii sunt substante chimice precum acidul metracrilic care dizolva un strat subtire din unghie pentru ca rasina acrilica, aplica ulterior, sa aiba o aderenta mai mare pe suprafata unghiei. Rasina acrilica este preparata prin amestecarea prafului acrilic si a lichidului acrilic.

Cand partea lichida intra in contact cu partea solida si sunt expuse la aer, incepe procesul de cristalizare iar tehnicienii de unghii trebuie sa lucreze repede. La final, se taie unghia la dimensiunea dorita in functie de preferintele celor care recurg la aplicarea de unghii acrilice.

In timp, unghiile acrilice cresc odata cu unghia naturala, motiv pentru care la doua-trei saptamani este necesara o sedinta de intretinere, in care tehnicianul de unghii va pili parte superioara a unghiei acrilice si o va umple cu acelasi amestec.

 

Aplicare unghii acrilice pas cu pas:

 • Se igienizeaza mainile pentru a fi sigura ca nu imprastii bacterii pe instrumentele de lucru sau produsele folosite.
 • Se imping cuticulele spre baza, utilizand un gel pentru indepartarea cuticulelor si instrumentul specific de impingere. Substanta acrilica nu este destinata pentru a se prinde pe piele.
 • Se taie unghiile la o dimensiune cu care te simti comfortabil si se pilesc unghiile.
 • Unghia se degreseaza cu ajutorul unui Cleaner pentru a indeparta orice urma de grasime sau murdarie si pentru a determina o mai buna aderenta la unghia naturala.
 • Se foloseste un buffer delicat pentru a indeparta luciul unghiei naturale. Aici este momentul in care trebuie sa ai mare grija incat sa nu insisti prea tare cu pilirea din moment ce poti distruge patul unghiei naturale. Excesul se indeparteaza de pe unghie.
 • In crearea de unghii acrilice, patul unghiei se poate extinde cu ajutorul sabloanelor pentru unghii sau se pot folosi tips-uri pentru unghii. In cazul in care unghia este roasa sau taiata din piele, se recurge a contructia cu ajutorul sablonului.
 • In cazul unghiilor acrilice cu tipsuri, se aplica un strat subtire de lipici pe tipsuri care sunt aplicate apoi pe unghia naturala. Mare atentie sa alegi tipsuri care se potrivesc cu unghia ta.
 • Initial te concentrezi pe lipirea partii de mijloc. Odata ce aceasta s-a lipit poti strange marginile tipsului ca sa fii sigura ca s-au lipit si marginile.
 • Excesul de lipici se poate indeparta cu ajutorul unui Cleaner sau printr-o pilire foarte usoara pentru a nu se mai vedea portiunea de tranzitie intre unghia naturala si tips.
 • Tipsurile sunt taiate cu ajutorul unui cleste la lungimea dorinta, tinadu-se minte ca acestea se vor mai diminua dupa pilire.
 • De cele mai multe ori, kit-urile de unghii false acrilice vin cu un primer, alteori primerul se regaseste in substanta lichida. Se aplica primerul pe portiunea de unghie ramasa libera si se asteapta sa se usuce.
 • Se inmoaie pensula in lichidul acrilic apoi in doza cu pudra acrilica si se formeaza un amestec de forma unei bilute cu care se modeleaza initial varful unghiei prin miscari de batatorire, modeland forma de zambet a unghiei, in cazul in care creezi o manichiura frantuzeasca. Inainte de a forma urmatoare biluta, se curata pensula.
 • Unghia se va nivela cu ajutorul unui buffer pentru unghii, excesul se curata, dupa care se aplica un top coat si un ulei pentru cuticule.

 

Tot ce trebuie sa stii despre manichiura cu gel

Ulterior s-a populariza manichiuracu gel.

Se pare ca acestea ofera rezistenta data de unghiile acrilice si aspectul dat de unghiile naturale. Acestea se pot construi pe baza sabloanelor speciale, sau se pot folosi tips-uri in schimb.

Mai mult, sunt femei care cer aplicarea de gel pe unghia naturala, doar pentru a evita exfolierea sau ruperea acesteia.

Se deosebire de acril, fiecare strat de gel aplicat se va usca sub lumina lampii UV. Doar in acest fel gelul adereaza pe unghia naturala si asigura o uscare completa.

 

Manichiura cu gel este ideala pentru persoanele ale caror unghii naturale nu ajung la dimensiunea dorita din diverse motive: se exfoliaza, se crapa, isi rod unghiile.

In acelasi timp, manichiura cu gel dureaza cel putin 2-3 saptamani, timp in care trebuie sa iti programezi o sendinta de intretinere pentru ca unghiile naturale cresc in acelasi timp cu gelul aplicat. Insa, timp de 2-3 saptamani esti sigura ca manichiura ta va fi impecabila. Asta daca nu reusesti cumva sa deteriorezi unghia cu gel.

cum se face manichiura cu gel cum se face manichiura cu gel cum se face manichiura cu gel cum se face manichiura cu gel cum se face manichiura cu gel cum se face manichiura cu gel

Constructie unghii cu gel pas cu pas

 • In cazul unei manichiuri cu gel, se acorda o mare importanta pregatirii unghiei: se aplica o lotiune pentru indepartat cutile, se imping catre baza si se curata cuticulele cu un intrument de cuticule. Pielitele in exces se curata cu pila electrica sau folosind o freza ingusta de diamant.
 • Unghia naturala se taie la o dimensiune confortabila si se pileste.
 • Cu ajutorul unui buffer delicat, se indeparteaza luciul natural al unghiei, avandu-se grija insa sa nu se insiste prea mult pentru a nu deteriora unghia naturala. In acest fel se mareste aderenta gelului folosit ulterior.
 • Se indeparteaza praful in exces.
 • Daca optezi pentru unghii cu gel cu tipsuri se alege tipsul de marime corespunzatoare. In cazul in care acesta nu are dimensiunea potrivita, tipsul se va forma.
 • Se aplica un strat subtire de lipici pe marginea tipsului dupa care este lipit pe varful unghiei, avandu-se grija ca acesta sa faca contact cu unghia naturala pe toata suprafata acesteia.
 • In functie de lipiciul folosit, se tine apasat pana la 30 de secunde. Pentru a fi sigura ca si colturile s-au fixat in cadrul modelelor de unghii cu gel, strange tipsul la colturile unghiei cu un instrument special sau cu autorul degetelor.
 • Cum tipsurile pentru unghii cu gel vin in dimensiuni foarte lungi, acum este momentul s le scurtezi cu ajutorul unui cutter special.
 • Se pileste suprafata dintre unghia naturala si tips ca aceasta trecere sa nu fie perceptibila. Din nou, trebuie executata cu blandete.
 • Urmatorul pas consta in a degresa unghia cu ajutorul unui strat de primer pana la nivelul tipsului.
 • Se aplica gelul de baza pe intreaga suprafata a unghiei dupa care mana este introdusa in lampa UV pentru 2-3 minute (in functie de specificatiile producatorului).
 • In functie de manchiura aleasa, se mai aplica un strat sau doua de gel dupa care mainile sunt din nou introduse in lampa UV.
 • Unghiile se pilesc pentru a se elimina surplusul de gel, dupa care se aplica gelul de luciu care va fi intarit la lampa UV.
 • Manichiura cu gel este gata

 

Unghii acrilice vs. Manichiura cu gel

Ambele sunt unghii false, menite sa ofere o manichiura de durata femeilor ale caror unghii se rup usor si nu pot creste natural, insa exista anumite diferente intre unghiile acrilice si unghiile cu gel, nu numai din punct de vedere al tehnicii de aplicare, cat si al altor aspecte.

 • Ca unghiile acrilice sa aiba un aspect cat mai natural este necesar ca tehnicianul de unghii sa fie un profesionist, pe cata vreme unghiile cu gel tind sa para mai naturale si sa aiba un aspect mai lucios.
 • Costurile unei manichiuri cu gel este mai ridicat.
 • In ceea ce tine de durabilitate, unghiile acrilice ar trebui sa dureze mai mult, avand o consistenta mai tare, pe cand unghiile cu gel sunt mai flexibile. In acelasi timp, in cazul unei lovituri cu un obiect puternic, tocmai rigiditatea este cea care va determina o fisura mai profunda.
 • Unghiile acrilice se usuca mai greu, pe cand daca optezi pentru unghii cu gel, cele mai multe se usuca la lumina lampii UV intr-un timp foarte scurt. In acelasi timp, exista un activator de gel care inlocuieste lumina UV. Ca o alternativa fata de lampa UV, vin lampile LED, despre care vom discuta ulterior.
 • In cazul ambelor tipuri de unghii, indepartarea se poate realiza prin pilire (ceea ce nu este recomandat pe cata vreme se pileste si un strat din unghia naturala) sau inmuiere in solutii de indepartat manichiura.
 • In cazul unghiilor acrilice, poti constata un miros urat care poate dauna in lipsa unei ventilatii corespunzatoare in camera in care sunt executate. Tocmai acest miros face ca femeile insarcinate sa fie atentionate a nu recurge la unghii acrilice. Mirosul chimic nu exista in cazul aplicarii de gel, cu o consistenta foarte asemanatoare ojei clasice.
 • Datorita rapiditatii cu care sunt uscate cu ajutorul lampii UV sau LED, durata manichiurii cu gel s-ar parea mai scurta. Acest fapt tine insa si de iscusinta tehnicianului care aplica unghii false, lungimea si forma unghiilor naturale dar si a marcilor folosite.
 • In cazul ambelor tipuri de manichiuri va trebuie sa mergi la salon la doua-trei saptamani pentru intretinere datorita faptului ca unghia acrilica, cat si unghia cu gel, cresc in acelasi timp cu unghia naturala.
 • Efectuata acasa, unghiile acrilice cer mai multa dexteritate decat manichiura cu gel.
 • Ambele tipuri de unghii pot fi purtate lungi sau scurte, patrate, ovale sau avand colturile usor rotunjite.
 • Pe cata vreme sunt aplicate in mod corect, unghiile false, atat acrilice cat si cu gel, nu prezinta riscuri de sanatate. Cand pilirea este excesiva sau nu sunt create corect, lasand loc bacteriilor sa se instaleze, atunci pot afecta patul unghiei naturale si cresterea acesteia, cat si favorizarea aparitiile de infectii. Totul consta in a alege un salon igienic si profesional atunci cand optezi pentru unghii acrilice sau unghii cu gel.
 • Daca alegi manichiura cu gel acasa, respecta toate normele sanitare impuse si acorda tot timpul necesar crearii unor astfel de modele.
 • In acelasi timp, expunerea la lumina UV prin care se usuca unghiile cu gel ar avea un risc mic, dar deloc neglijabil al cancerului de piele. Despre cum poate fi acest risc evitat, vom discuta mai jos.

 

Cat de sigura este manichiura cu gel

Pe 7 martie 2013 Fundatia Cancerului de Piele, emite urmatorul comunicat:

“Cercetarile au aratat ca dispozitivele de emis ultraviolete (UV) sunt cancerigene pentru oameni. Desi studiile au aratat ca riscul de cancer de piele asociat cu lampile UV este foarte scazut, acesta nu este nesemnificativ.

Riscul, conforma cercetarilor anecdotice, este mai mare pentru celulele scuamoase, al doilea tip de cancer de piele comun […] Acesta este cauzat in principal de expunerea repetata la UV si este foarte frecvent pe maini si in jurul unghiilor.

Daca trebuie sa va faceti o manichiura cu gel, Fundatia Cancerului de Piele va recomanda sa aplicati in prealabil o crema de protectie solara pentru maini […] cu SPF de 15 sau mai mare la fiecare doua ore pe parcursul zilei”

Pentru a fi sigure ca ale noastre unghii cu gel nu ne vor pune in pericol sanatatea am putea folosi pe tot parcursul zilei si inainte de expunerea in cadrul lampii UV, o crema de protectie cu SPF 15 sau mai mare.

Lampa LED folosita de unele saloane pentru a crea unghii cu gel, nu emit ultraviolete. Daca nu esti sigura, iti poti intreba tehnicianul de unghii ce lampa foloseste.

Costul lampii LED este evident mai mare, cu toate ca preturile urmeaza o panta descrescatoare. Timpul de uscare pentru unghii cu gel in cadrul lampii LED este vizibil mai scurt.

Daca pentru o lampa UV timpul de uscare este in medie de 2-3 minute, pentru o lampa LED acesta variaza intre 30 si 60 de secunde.

Pe perioada indelungata, lampa LED pentru unghii cu gel ar fi mai profitabila pentru saloane: foloseste mai putina energie, este ecologica si neoanele rezista pe intreaga durata de viata a lampii fara a fi nevoie a le schimba.

In acelasi timp, lampa LED nu usuca decat gel special creat pentru tehnologia LED. Marci noi pentru unghii cu gel, precum Gelish sau OPI GelColor folosesc lampa LED.

 

Cum poti indeparta manichiura cu gel ACASA

Pentru a indeparta gelul de pe unghii acasa, vei avea nevoie de cateva produse esentiale: o pila buffer, 10 bucati de vata, acetona, 10 bucati folie de aluminiu pentru alimente, un betisor pentru cuticule si ulei de cuticule.

cum-sa-indepartezi-gelul de pe unghii

 • Pregateste-ti produsele necesare pentru a indeparta gelul de pe unghii, astfel incat sa le ai la indemana. Taie 10 bucati dintr-o folie de aluminiu, suficient de lungi incat sa-ti acopere toata unghia si suficient de late incat sa permita o rasucire in jurul unghiei.
 • Foloseste o pila buffer pentru a indeparta stratul exterior de gel si pentru a-i permite accetonei sa se infiltreze mai bine.
 • Toarna acetona pura intr-un vas si inmoaie o bucata de vata in acetona, dupa care muleaz-o pe unghie, asigurandu-te ca ai acoperit toata suprafata acesteia.
 • Ia fasia de folie taiata anterioar si infasoar-o strans in jurul unghiei, sigiland capatul inferior si marginile.
 • Lasa acetona sa actioneze pret de 10-15 minute pentru a indeparta gelul de pe unghii, dupa care verifica eficienta procedurii in cazul unei unghii. Indeparteaza usor folia si, cu ajutorul betisorului de cuticule, vezi daca se indeparteaza stratul de gel, de la cuticule catre varful unghiei.
 • Indeparteaza folia de aluminiu si, cu ajutorul betisorului de cuticule, indeparteaza gelul, fara miscari bruste si daunatoare placii unghiale.
 • Folosind o pila buffer niveleaza usor suprafata unghiei, indepartand eventual exces. Fii cat se poate de blanda cand iti pilesti unghiile pentru a indeparta reziduurile de gel, unghiile cu gel fiind deja mai subtiri decat in mod normal.
 • Dupa indepartarea gelului, iti vei simti unghiile foarte uscate si aspre, motiv pentru care trebuie sa aplici ulei de cuticule din abundenta (poate fi inlocuit de uleiul de masline) astfel incat sa acoperi intreaga suprafata a unghiei. Efectueaza miscari circulare si lasa uleiul sa patrunda in unghiei timp de 10-15 minute.
 • La final, aplica o crema intens hidratanta pentru maini si unghii. Astefel, te poti bucura de unghii frumoase dupa o manichiura cu gel.

 

Cinci alternative la manichiura cu gel

Daca nu esti dispusa sa recurgi la o manichiura cu gel insa vrei sa te bucuri de acelasi finish lucios si rezistenta sporita, afla ca exista formule inovative pe piata care imbina avantajele formulei gel cu usurinta in aplicare a lacului de unghii obisnuit.

Pe baza review-urilor din mediul online, editorii nostri au alcatuit un top cinci al celor mai bune alternative la manichiura cu gel. Ordinea este aleatoare:

Desi pe unele le poti procura doar online, din magazine exclusiviste iar pe altele pe poti cere la salon, aceste cinci formule garanteaza o manichiura de durata, cu o rezistenta sporita si un finish asemanator manichiurii cu gel.

Orly-Color-Amp’d-alternativa-la-manichiura-cu-gel
Orly Color Amp’d

ORLY Color D’amp – o formula inovativa in doi pasi care ramane flexbila pe unghie. Datorita elasticitatii, scade riscul ca manichiura sa se ciobeasca.

Se aplica culoarea dorita, fixata pe unghii cu ajutorului top coat-ului. Functioneaza numai impreuna, garantand o manichiura care se usuca cu 60% la mai repede decat formulele obisnuite si care rezista pe unghii o saptamana.

Essie-Gel-Setter-Topcoat-alternativa-la-manichiura-cu-gel
Essie Gel-Setter Topcoat

Essie Gel-Setter Topcoat – lac de unghii protector care asigura un inveslis durabil, de tipul manichiurii cu gel. Se poate aplica peste oja preferata, conferindu-i acesteia durabilitate de pana la o saptamana.

Are un finish lucios si o formula care se intareste pe unghie.

OPI-Infinite-Shine-alternativa-la-manichiura-cu-gel
OPI Infinite Shine

OPI Infinite Shine – un sistem revolutionar in 3 pasi, contine formule speciale pentru baza, culoare si protectie.

Top coat-ul contine polimeri care se usuca la lumina naturala (deci nu vei avea nevoie de o lampa speciala UV), devenind din ce in ce mai tare si mai ferm, pe durata zile. Sistemul garanteaza o manichiura de durata, o alternativa la gel care rezista pe unghii pana la 10 zile.

Se indeparteaza in mod obisnuit de pe unghii, cu ajutorul unui dizolvant si este mult mai prietenos cu unghia decat o manichiura cu gel.

CND-Vinylux-alternativa-la-manichiura-cu-gel
CND Vinylux

CND Vinylux – La fel cum te-ai indragostit de Shellac, te vei indragosit si de Vinylux, o noua inovatie CND in doar doi pasi: lac de unghii si top coat.

Folosite corect, impreuna, iti asigura o manichiura de patru ori mai rezistenta decat formulele obisnuite. Desi nu are baza de unghii, gama Vinylux garanteaza o manichiura ireprosabila timp de o saptamana sub deviza ‘Schimb-o cand vrei, nu pentru ca trebuie!

O adevarata alternativa la manichiura cu gel.

Sally-Hansen-Miracle-Gel
Sally Hansen Miracle Gel

Sally Hansen Miracle Gel – un lac de unghii cu formula de gel, rezista pana la 14 zile pe unghii. Se aplica in doi pasi: culoare si top coat, nu necesita lampa UV si nici un dizolvant de unghii special pentru indepartare.

O tehnologie revolutionara, intr-o gama cromatica deosebit de bogata.

CND Shellac
CND Shellac

CND Shellac – un hibrid intre oja obisnuita si gel care promite pana la doua saptamani de utilizare in orice conditii, fara a se deteriora.

Avand textura si luciul unei oje obisnuite, se aplica in mod normal pe unghii. Singura diferenta este ca unghiile sunt uscate la lumina lampii UV, de unde durabilitatea conferita de regula acelor unghii cu gel.

Manichiura Shellac are puterea de a rezista pe unghie pana la o luna, insa unghiile cresc in mod natural, motiv pentru care este necesara schimbarea culorii.

Manichiura Shellac nu se poate procura decat in saloanele profesionale care ofera acest serviciu si reprezinta cea mai buna alternativa la manichiura cu gel.

 

Restaureaza sanatatea unghiilor tale dupa o manichiura cu gel

Este normal ca unghia sa fie slabita, subtiata si sa arate rau dupa ce renunti la gel. Asta nu inseamna ca trebuie sa continui aplicarea acestuia daca tu vrei sa faci o pauza sau sa revii la unghiile tale naturale.

Iata cele mai noi formule hranitoare, cu efect de cosmetizare la care poti apela cu incredere, cel putin temporar, pana cand portiunea de unghie afectata iese de tot de pe patul unghiei:

 1. ZOYA Naked Manicure

ZOYA-Naked-Manicure-pret

Este mai mult decat un tratament dupa manichiura cu gel.

Zoya Naked Manicure iti cosmetizeaza instant problemele cu care se confrunta unghiile tale. Capeti imediat un aspect sanatos, pe cand formula, un amestec de proteine, vitamine si extracte de plante, hraneste si restaureaza unghia.

Formula neutralizeaza decoloratiunile unghiei, amelioreaza, sfeluieste si niveleaza suprafata unghiei si confera un finisaj natural.

 1. ORLY Breathable Treatment + Color

ORLY-Breathable-Treatment-Color-pret

De multe ori, iti doresti o pauza intre manichiuri care sa permita unghiilor sa respire, insa n-ai renunta la culoare. Aici intervine formula Orly Breathable Treament + Color, formula care permite oxigenului si umiditatii sa treaca prin oja si sa penetreze unghia.

Pe langa o buna permeabilitate, formula este imbogatita cu ulei de argan, pro-vitamina B5 si vitamina C care hidrateaza, stimuleaza cresterea si ajuta la vindecarea unghiilor deteriorate.

Se aplica direct pe unghie, este rezistenta, confera culoare si luciu, fara a fi nevoie de baza de unghii sau top coat. Foloseste-o cand renunti la manichiura cu gel.

 1. OPI Gel Break

OPI-Gel-Break-pret

Vrei sa faci o pauza de la unghiile cu gel? OPI Gel Break include un ser bogat in hialuronat de sodiu, vitamine si extract de bambus care acopera inperfectiunile unghiei (striati, decoloratiuni), formula colorata in tonuri naturale si un top coat nutritiv cu finisaj lucios.

Cei care au folosit acest set spun ca manichiura rezista pana la zece zile fara nicio urma de uzura si ca poate inlocui oricand o manichiura cu gel sau semipermanenta.


 •  
 •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro