zoot

Mancare de post: Incearca pateul vegetal! Retete pateu facute in casa

Atunci cand ai de gand sa servesti mancare de post la o petrecere va trebui sa te gandesti la niste aperitive indestulatoare si delicioase. In aceasta categorie se incadreaza cele 5 retete de pateu de post facute in casa si servite familiei sau invitatilor sub forma de tartine.

mancare de post. reteta pate facut in casa.
Foto: Flickr.com CC / thedabblist

1. Reteta de pateu vegetal din linte la cuptor

Desi este mult mai gustoasa decat aspectuoasa, aceasta reteta va fi pe gustul celor care sun la post. In functie de condimentele alese, ii poti schimba irevocabil gustul. Pentru aceasta mancare de post vei avea nevoie de:

  • o cana de linte fiarta
  • o jumatate de cana de caju
  • o jumate de cana de nuci
  • o bucatica de drojdie nutritiva la pliculet
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 2 linguri de zeama de lamaie verde
  • 2 linguri de seminte de dovleac
  • 3 catei usturoi sau alte condimente cu care fierbi lintea
  • sare si piper dupa gust

Intr-un bol cu apa fierbinte pune nucile si boabele de caju la inmuiat si lasa-le pret de jumatate de ora. Daca nu ai caju la indemana poti folosi alune de padure crude sau pur si simplu poti mari cantitatea de nuci. In fond, reteta de pateu vegetal tine de preferinte.

Intre timp, pune lintea la fiert in apa fierbinte cu sare si las-o sa dea in clocot apoi continua sa fierbi la foc mic timp de 20 de minute (timpul de fierbere depinde de tipul de linte pe care il cumperi pentru aceasta reteta si nimeni nu iti poate spune un timp exact, este musai sa scoti cateva boabe sa le gusti astfel incat sa fie fierte dar in acelasi timp sa isi pastreze forma bobului; daca folosesti linte congelata atunci urmeaza instructiunile de pe punga). Poti adauga in apa in care fierbi lintea diverse condimente ca aceasta sa devina aromanta (eu folosesc cativa catei de usturoi). Lintea se fierbe mai repede daca ai lasat-o pret de cateva ore in apa rece la inmuiat.

Dupa ce nucile s-au inmuiat si lintea s-a fiert, scurge-le bine de apa si aseaza-le intr-un castron mare. Adauga drojdia, uleiul de masline, zeama de lamaie, condimente dupa gust si amesteca-le intr-un blender (daca nu ai blender poti folosi masina de tocat carne, desi nu se vor macina la fel de bine). Pastreaza o jumatate de cana din acest amestec si pune-l deoparte.

Adauga jumate de cana de apa si amesteca din nou. Acum consistenta devine putin mai subtire.

Incalzeste inainte cuptorul si toarna compozitia intr-un vas de cuptor sau o cratita unsa cu ulei si tapata cu faina. Peste compozitie adauga jumatatea de cana de amestec tare pe care ai pus-o deoparte. Deasupra pune semintele de dovleac estetic si mirodenii dupa gust.

Coace la foc mediu primele 5 minute, apoi la temperatura foarte joasa pentru inca 2 ore. Dupa ce scoti tava, las-o sa se raceasca apoi da pate-ul la rece timp de o ora. Reteta de pate vegetal se poate servi sub forma de tartine.

mancare de post. reteta pate facut in casa.
Foto: Flickr.com CC / twohelmetscooking

2. Reteta de pateu vegetal din ciuperci la tigaie

Imi place aceasta reteta pentru ca este mai rapida decat precedenta, la fel ca toate retetele de pateu de ciuperci la tigaie. Pentru aceasta mancare de post vei avea nevoie de:

  • 300 g de ciuperci
  • 1 praz mic, taiat si tocat fin (poate fi inlocuit cu ceapa)
  • 2 linguri de smantana vegetala
  • 1 lingura de margarina vegetala (optional)
  • un varf de lingurita de mustar
  • un varf de cutit de nucsoara proaspat rasa
  • putin ulei pentru prajit.
  • piper si sare dupa gust

Se curata si se spala ciupercile, si se pun in apa fiarta cu sare timp de 15 minute. Se scurg foarte bine si se taie culete sau fasii. Se toaca prazul sau ceapa.

Intr-o tigaie se pune uleiul la incis, se adauga ciupercile si prazul care se prajesc timp de 5 minute la foc mediu, amestecand din cand in cand. Se adauga mustarul, nucsoara si condimentele si se mai gateste timp de 5 minute.

Se ia de pe foc, se raceste, dupa care se adauga smantana vegetala (poti adauga si niste branza tofu) – optional un cubulet de margarina vegetala pentru consistenta si se amesteca intr-un blender pana obtii o pasta. Se transfera amestecul intr-un bol si se da rece cateva ore sau se lasa peste noapte.

Mushroom Pate - 2
Foto: Flickr.com CC / rogermedia

3. Reteta de pateu vegetal din masline

O alta reteta de pateu vegetal, de aceasta data avand la baza, ca ingredient principal, maslinele. Pentru a pregati aceasta mancare de post, vei avea nevoie de:

  • 300 g de masline negre
  • 2 cartofi medii
  • 1 ardei gras rosu
  • jumatate de ceapa rosie
  • 2 linguri de smantana vegetala
  • 1 lingura de margarina vegetala
  • cateva fire de patrunjel
  • sare si piper dupa gust

Spala cartofii bine si pune-i la fiert intr-o olicica cu apa fiarta si sare. Fa testul scobitoarei pentru a-ti da seama cand s-au fiert. Intre timp, pregateste maslinele (poti lua masline fara samburi direct), toaca ceapa si patrunjelul si da ardeiul prin razatoare.

Dupa ce s-au fiert cartofii si i-ai curatat de coaja, ii vei amesteca cu restul ingredientelor, inclusiv smantana si untul vegetal si ii vei amesteca intr-un blender pana obtii o pasta. Se da la rece pentru cateva ore dupa care se poate servi. Aceasta mancare de post o poti servi ca aperitiv sub forma de tartine, ca gustare intre mese sau ca mic dejun.

mancare de post. reteta pate facut in casa.
Foto: Flickr.com CC / hthrd

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.