Un machiaj de zi este simplu si rapid, concentrat pe mascarea micilor imperfectiuni si scoaterea in evidenta a frumusetii naturale. Cu ajutorul catorva produse cosmetice, poti fi gata de plecare intr-un sfert de ceas, fara a cantari prea mult fiecare decizie.
Ce este si cum sa-ti faci un machiaj de zi
Sa gasesti echilibrul intre un machiaj de zi care nu iese cu nimic din comun dar, in acelasi timp te pune in evidenta, pare a fi nu tocmai usor. Nu atrage atentia asupra lui dar, in acelasi timp, este acolo, iti potenteaza fizionomia si iti da incredere in tine.
Nu este nici prea mult, nici prea putin. Hai sa descoperim impreuna acest echilibru.
- Un machiaj de zi merge pe o baza de machiaj usoara, transparenta, luminoasa, insa bine fixata.
- Nu se merge pe ideea de camuflare, desi micile imperfectiuni sunt mascate discret.
- Nu se merge nici pe ideea de conturare excesiva, desi pometii sunt evidentiati de fiecare data prin culoare si anumite zone ale fetei sunt usor iluminate.
- Se pune accent pe o singura trasatura a fetei pe care vrei sa o scoti in evidenta. Poate fi vorba de o pereche de sprancene stufoase, niste ochi albastri expresivi sau niste buze pline si frumoase. Toate celelalte artificii vin sa completeze trasatura accent.
Un machiaj de zi poate fi purtat in orice context. Versatil, credibil si natural, machiajul de zi este mai accesibil decat crezi. N-ai nevoie de o dexteritate iesita din comun si nici de abilitati de make-up artist.
Cum sa-ti faci singura un machiaj de zi (Video)
- Pregateste-ti tenul pentru machiaj
Dezvolta-ti propriul sistem de ingrijire in pasi: curatare, exfoliere, hidratare.
Pastreaza aceste trei produse cat mai la indemana pe raftul dulapului din baie si nu vei mai sari peste pasi in nicio dimineata. Daca ai tenul uleios sau mixt, nu uita si de tonifiere.
- Porneste cu o baza de machiaj

Dupa hidratare si tonifiere, aplica primerul de fata, un produs care ar trebui sa-ti sune cunoscut datorita popularitatii de care s-a bucurat in ultima perioada. Dand o aderenta deosebita machiajului care-l pui peste, primerul devine indispensabil inca de la prima aplicare.
Cand folosesti un primer de calitate, este suficienta o mica cantitate de produs pentru a acoperi intreaga suprafata. Aplica-l cu ajutorul degetelor si lasa-l sa intre in piele, asteptand 10-15 secunde inainte de a continua cu un fond de ten.
Indiferent de sezonul in care ne aflam, nu neglija factorul de protectie solara (FPS) de min 15.
- Uniformizeaza culoarea tenului
Uniformizarea culorii pielii este pasul imediat urmator.
In cazul unui machiaj de zi poti folosi un fond de ten lichid care sa nu-ti incarce tenul sau o crema de tipul BB Cream. In fond, rolul fondului de ten este acela de a-ti uniformiza culoarea pielii.
Prospetimea si frumusetea tenului depinde foarte mult de produsele folosite dar si de pensulele cu care le aplici. Foloseste o pensula speciala pentru aplicarea fondului de ten (sau un buretel Beauty Blender) pentru a obtine un rezultat perfect.
Rezerva suficient timp sa iti gasesti fondul de ten si corectorul potrivit, chiar daca asta presupune sa mergi in hipermarket/mall si sa incerci fiecare brand si nuanta disponibila apropiata pielii tale.
Nuanta si tehnica de aplicare gresita (blending insuficient, linii de demarcatie vizibile, aspectul tencuit al fetei) fac mai mult rau decat bine.Tenul cu aspect supra-incarcat ca si tencuit nu este acceptat mai ales pe timp de zi.
- Scapa de orice urma de imperfectiuni

Anticearcanul! Nu lipseste nici macar in cazul unui machiaj de zi. Aplicat in cantitati mici exact in zonele cu probleme si amestecat foarte bine ca nicio urma de demarcatie sa nu fie vizibila. In plus, unele dintre anticearcanele moderne au si un efect puternic iluminator
Foloseste anticearcanul daca ai cearcane sau alte impuritati de acoperit (cosuri, cicatrici, pete rosii si alte discoloratiuni carora fondul de ten nu le face fata).
Pentru cearcane vei vrea un anticearcan cu o buna putere de acoperire, aplicat cu pensula speciala pentru mai mult control. Aplica-l in straturi fine, gandindu-te bine inainte daca mai este necesar inca un strat.
- Da un pic de culoare obrajilor
Chiar si pe timp de zi ai nevoie de putina culoare in obraji. Desi poti folosi un bronzer ca doua tonuri mai inchise decat culoarea tenului tau , combina-l cu un strop de blush,
Blush-ul vine in mai multe texturi, pudra presata, crema, tint insa pentru un aspect cat mai natural, fiind vorba de un machiaj de zi, apeleaza cu incredere la prima formula aplicata cu o pensula speciala.
Alege cu atentie intre blush-ul piersica si cel cu tonuri de roz, inclinand balanta in favoarea primului pentru un machiaj de zi cat mai natural.
- Fixeaza machiajul
Fixeaza-ti machiajul cu ajutorul unei pudre translucide, aplicand-o in zona T daca ai un ten gras sau mixt apoi pulverizeaza un jet de spray de fixare ca machiajul sa reziste intreaga zi.
- Corecteaza-ti sprancenele
Mergi pe sprancene naturale si bine-definite
Daca nu au forma dorita din varii motive atunci cu singuranta ai nevoie sa folosesti un kit de sprancene chiar si in cazul unui machiaj de zi. Zonele cu par lipsa le poti acoperi cu un fard de sprancene insa nu exagera cu aceste produse caci intregul scop este de a obtine un machiaj cat mai natural.
Atata vreme cat ai forma dorita, periaza-le bine cu ajutorul periutei si fixeaza-le cu gel incolor.
- Machiajul ochilor pe timp de zi

Nu trebuie sa folosesti o contitate foarte mare de fard si nici un pigment puternic.
Incepe machiajul ochilor prin aplicarea unui primer pentru ochi. In cazul unui machiaj de zi nu poti da gres cu o paleta de farduri neutre, bej, maro, gri.
Poti incerca o usoara evidentiere a pliului ochiului, tuse fine de eyeliner si un strat de mascara maro dar nu inainte de a-ti curba genele, un truc care-ti va deschide instant privirea, facandu-te sa pari mai treaza.
- Machiajul buzelor pe timp de zi

Evita nuantele inchise si pe cele cu un pigment foarte puternic.
In cazul buzelor poti miza pe un balsam hidratant sau poti aplica un ruj cu textura mata, potrivit pentru zi. La fel de bine ai putea incerca un lip stainer, usor de aplicat si prea putin pretentios.
Care este diferenta dintre un machiaj de zi si un machiaj de seara?
Daca un machiaj de zi este potrivit in orice context, nu acelasi lucru putem spune despre machiajul de seara, mult mai dramatic si mai intens, poate fi purtat doar la anumite ocazii speciale.
Intre cele doua exista numeroase diferente, de produse folosite, de tehnica, de durata etc. Evident, ultimul este mai complex, implica o anumita dexteritate, niste cunostinte de specialitate, mai multe produse cosmetice, mai mult timp pentru aplicare, blending si retus.
Machiajul de zi are o baza usoara, cu aspect natural, luminoasa aproape transparenta. | Baza poate fi mai incarcata si poate avea un grad mai mare de acoperire. |
Nu se insista asupra corectarii micilor imperfectiuni. | Se foloseste tehnica de color correcting pentru a masca roseata, cearcanele sau petele pigmentare. |
Nu se merge pe ideea de conturare excesiva. | Structura osoasa este scoasa in evidenta prin contouring si iluminare. |
Se pune accentul pe o trasatura accent. | Machiajul poate avea mai multe puncte focale in acelasi timp. |
Privirea este intensificata discret, mergandandu-se pe o paleta neutra de culori si gene naturale. | Ochii sunt puternic accentuati prin tuse de eyeliner, farduri inchise la culoare, farduri colorate, shimmering, se pot aplica gene false etc. |
Si in cazul sprancenelor se merge pe forma naturala in cazul unui machiaj de zi. | Se poate accentua usor forma sprancenelor, se pot ingrosa sau se pot arcui mai mult. |
Se merge pe culori naturale, apropiate de culoarea buzelor. | Se poate merge pe un nude contur sau se pot alege culori deschise, precum rosu intens sau rosu pruna. |
Cum poti transforma un machiaj de zi intr-unul de seara?
Situatiile in care treci de la un machiaj de zi la unul de seara nu sunt putine la numar.
O intalnire spontana cu partenerul dupa birou, o iesire pe nepusa masa cu prietenii sau un eveniment tarziu la care trebuie sa ajungi direct dintre rafturile de dosare si contracte de semnat.
Cum nu ai timp pentru a te demachia si a relua intregul proces laborios de la capat, exista alternative. Iti poti transforma cu usurita machiajul pe care deja il ai intr-un machiaj senzual, de seara. In doar cini pasi.
- Reimprospateaza-ti tenul.
Daca nu ai un ten uleios, un spray de fixare este suficient pentru a-ti reimprospata baza de machiaj. Daca ai un ten gras sau mixt, foloseste cateva servetele absorbante pentru indeparta excesul de sebuum format (vezi produsele Elf) si aplica o pudra translucida.
Reaplica anticearcan unde este necesar. Poti aplica un iluminator in colturile interne ale ochilor, pe arcada, sub punctul cel mai inalt al sprancenelor pentru a-ti ilumina instant privirea dar si pe arcul lui cupidon pentru buze senzuale.
- Fa-ti repede un contouring
Ai la indemana o trusa de conturing si iluminare? Contureaza-ti fata cu ajutorul bronzerului pentru a capata instant un aspect ca proaspat sarutata de soare. Se aplica pe pometi, exteriorul fruntii, linia maxilarului si gat.
Un strop de iluminator deasupra pometilor si ai trecut de la un machiaj discret de zi la unul dramatic de seara in care structura osoasa este scoasa in evidenta.
- Da o nota dramatica ochilor.
Daca pe timp de zi ai folosit un creion dermatograf maro pentru a-ti accentua pleoapa superioara, pe timp de seara poti apela la eyeliner cu incredere. Va transforma instant un machiaj de zi intr-unul de seara.
Pune-ti o pereche de gene false sa u cateva gene false individuale in colturile exterioare.
- N-ai timp sa-ti machiezi ochii? Alege culoare pe buze
Aplica un ruj intens: nuanta ta preferata de rosu sau oranj – in tendintele acestei veri. Alege un ruj intens pigmentat, cu rezistenta la transfer.
Concluzii:
Daca ar fi un singur mesaj pe care sa-l iei dupa ce ai parcurs acest articol, acela ar fi: machiajul de zi trebuie sa fie aproape imperceptibil, evidentiandu-ti punctele forte si camuflandu-ti micile defecte.
Este machiajul pe care abia il vezi dar tu stii ca exista. Se realizeaza repede, este discret, punandu-ti in acelasi timp trasaturile in valoare, ideal a fi purtat la birou sau la scoala. Practic, oriunde.
Hai, incearca-l si tu!