Linte rosie: o sursa excelenta de fibre solubile si insolubile

  •  
  •  

Lintea rosie este un aliment care n-ar trebui sa-ti lipseasca de pe masa. Bogat in fibre si proteine, vitamine si minerale, lintea ocupa un loc de cinste printre leguminoase datorita profilului sau nutritional unic.

Se gateste relativ repede, comparativ cu alte leguminoase uscate, absoarbe o varietate de arome din apa in care au fost gatite si legumele alaturi de care se gatesc, sunt bogate in nutrienti si sunt disponibile pe tot parcursul anului.

 

Linte rosie

Linte rosie beneficii

100g de linte rosie, in stare cruda, contine 353 de calorii dar nu uita ca ea isi mareste volumul. Desi majoritatea caloriilor provin din carbohidrati (68%), lintea este un aliment cu incarcatura glicemica mica (16).

Asta se datoreaza continutului bogat in fibre: in 100g de linte rosie se regasesc 30g de fibre, situand lintea printre cele mai valoroase surse de fibre alimentare cunoscute omului modern.

Un indice glicemic mic si, mai mult, o incarcatura glicemica mica (indice glicemic raportat la cantitate) indica un impact redus asupra nivelului zaharului din sange, fiind un aliment potrivit in dieta celor care sufera de diabet.

Acest aliment grozav, sarac in grasimi saturate, sodiu si colesterol, reprezinta si o sursa importanta de proteine, in special in dieta vegetariana si vegana (100g de linte rosie contine 26g de proteine).

100g Linte rosie, cruda
Calorii 353
Grasimi (total) 1g (2%)
Grasimi saturate 0g (1%)
Grasimi trans
Sodiu 6mg (0%)
Carbohidrati (total) 60g (20%)
Fibre 30g (122%)
Zaharuri 2g
Proteine 26g
Incarcatura glicemica 19

Sursa: USDA

Lintea rosie contine cantitati semnificative de vitamina C si vitamine din complexul B. Lintea rosie este o sursa grozava de minerale: fier, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, cupru si mangan.

100g Linte rosie, cruda
Vitamina A 39.0IU (1%)
Vitamina C 4.4mg (7%)
Vitamina D
Vitamina E 0.5mg (2%)
Vitamina K 5.0mcg (6%)
Tiamina (vitamina B1) 0.9mg (58%)
Riboflavina (vitamina B2) 0.2mg (12%)
Niacina (vitamina B3) 2.6mcg (13%)
Vitamina B6 0.5mg (27%)
Folat 479mcg (120%)
Vitamina B12 0.0mcg (0%)
Acid pantotenic (vitamina B5) 2.1mg (21%)
Colina 91.6mg
Betaina
Calciu 56mg (6%)
Fier 7.5mg (42%)
Magneziu 122mg (31%)
Fosfor 451mg (45%)
Potasiu 955mg (27%)
Sodiu 6mg (0%)
Zinc 4.8mg (32%)
Cupru 0.5mg (26%)
Mangan 1.3mg (67%)
Seleniu 8.3mg (12%)

Sursa: USDA

 

Linte rosie. Beneficii

Linte rosie uscata

Asa cum iti spuneam, lintea rosie se numara printre cele mai bogate alimente in fibre alimentare, atat solubile cat si insolubile, cu numeroase beneficii pentru sanatate.

Intr-un studiu care a examinat obiceiurile de consum a peste 16.000 de oameni din nordul Europei, sudul Europei, SUA si Japonia, cercetatorii au descoperit ca leguminoasele, intr-o dieta japoneza bazata pe cereale integrale, leguminoase si peste, reduc riscul de deces in urma bolilor coronariene cu pana la 82%.

Un alt studiu, publicat in Archives of Internal Medicine, confirma ca un consum de fibre alimentare ajuta la prevenirea bolilor de inima. Aproape 10.000 de adulti au participat la studiu si au fost urmariti pe o perioada de 19 ani. In grupul celor care au consumat 21g de fibre alimentare pe zi, s-au inregistrat cu 12% mai putine boli coronariene si cu 11% mai putin boli cardiovasculare, comparativ cu cei care au consumat 5g de fibre pe zi.

Lintea rosie mentine inima sanatoasa nu numai datorita continutului de fibre, ci si cantitatilor semnificative de folati si magneziu.

Fibrele alimentare au un rol deosebit in constituirea bolului fecal, in reglarea digestiei si prevenirea cencerului de colon. Sunt recomandate in special celor care sufera de constipatie sau scaune neregulate. Ele retin apa, se umfla si instaleaza dar si mentin senzatia de satietate, motiv pentru care sunt recomandate in curele de slabire.

Pe langa efectele benefice pe care le are asupra inimii si a sistemului digestiv, fibrele alimentare ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. Daca ai rezistenta la insulina, diabet sau hipoglicemie, alimentele, precum lintea rosie, ajuta la normalizarea zaharului din sange printr-o eliberare treptata.

Pe langa carbohidratii complexi, cu eliberare treptata, lintea rosie iti creste nivelul de energie datorita continului bogat in fier.

Acest mineral este cu atat mai importat in dieta vegetariana si vegana, unde deficienta de fier este una comuna, dar si in cazul femeilor aflate la menstruatie, cand se pierde mult fier. Spre deosebire de carnea rosie, lintea vine cu mai putine grasimi si calorii.

 

Linte rosie. Consum

Beneficii linte rosie

Spre deosebire de alte leguminoase, lintea rosie se poate gati in ziua in care intentionezi sa o consumi. Nu trebuie sa o hidratezi in apa, anterior. Lintea se spala bine intr-o strecuratoare, intr-un jet de apa rece.

Pentru a fierbe lintea, ai nevoie de 3 cani de apa la o cana de linte.

Lintea se adauga direct in apa clocotita, cu sare. Dupa ce apa da in clocot, se acopera oala cu capac si se gateste la foc mic. In general, lintea rosie are timpi de gatire mai redusi decat alte timpuri de linte, aproximativ 20 de minute.

Timpii difera si in functie de modul de servire.

Linte rosie idei de consum

Daca vrei sa folosesti lintea in salate, vei vrea sa-i pastrezi cat mai mult forma si o textura mai crocanta, caz in care poti reduce timpii de gatire la jumatate. Daca ai nevoie de o linte terciuta, atunci poti creste timpii. Dintre toate tipurile de linte, sortimentul rosu isi pastreaza cel mai putin bine forma.

Lintea rosie gatita se poate consuma in salate reci ori de cate ori ai nevoie de un plus de proteine, se poate introduce in caserole, se poate combina cu legumele trase la tigaie sau se se poate adauga in supe si ciorbe.

Redactia fucsia.ro iti propune: supa crema din linte rosie

Una dintre cele mai simple si rapide supe crema, supa crema de linte rosie este cremoasa si foarte satioasa. Spre deosebire de alte sortimente de linte, lintea rosie se gateste repede, in aproximativ 15-20 de minute si se transforma cu usurinta in piure.

Desi nu este necesar, lintea poate fi inmuiata in apa inainte de a fi gati pentru a reduce timpul de gatire.

Ingrediente supa crema de linte rosie

Ingrediente:

  • 1 cana de linte rosie
  • 5l supa concentrata de legume
  • 1 ceapa alba, mica
  • 1 morcov
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 1 lingura ulei de masline
  • ½ legatura de patrunjel
  • 2 linguri de smantana
  • Sare, fulgi de chilli si piper, dupa gust

Toarna lintea intr-o strecuratoare si spal-o sub un jet de apa rece. Las-o la scurs in timp ce pregatesti legumele.

Ceapa si morcov tocat

Pregateste legumele.

  • Curata ceapa, taie-o pe jumatate si toac-o marunt.
  • Curata morcovul si da-l prin razatoarea mare.

Caleste ceapa pentru supa crema de linte

Intr-o tigaie adanca incinge o lingura de ulei de masline.

Adauga lintea rosie in supa

Caleste ceapa si morcovul pana devin translucide, apoi adauga lintea.

Adauga supa concentrata

Stinge legumele cu supa concentrata de legume.

Se fierbe supa crema de linte rosie

Dupa ce a dat in clocot, adauga pasta de rosii si condimenteaza supa de linte rosie.

Cand legumele sunt fierte, ia tigaia de pe foc si las-o sa se raceasca.

Pulseaza supa crema de linte rosie la blender

Toarna supa intr-un blender sau robot de bucatarie si pulseaza, de cateva ori, pana cand obtii o textura omogena si cremoasa.

Intoarce supa pe foc, adauga patrunjelul tocat si smantana si amesteca.

Supa crema de linte rosie cu smantana si patrunjel

Supa crema de linte rosie se serveste calda, cu crutoane si inca o lingurita de smantana.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

starshiners.ro