zoot

Lasagna vegetariana cu dovleac, spanac si ricotta

Iata ca si o lasagna fara carne poate fi deosebit de gustoasa. Stratificata cu dovleac copt, spanac tras la tigaie si branza, alternata de un sos de rosii cu un sos bechamel, poate fi cel putin la fel de gustoasa.

Lasagna vegetariana cu dovleac, spanac si ricotta

Ingrediente pentru umplutura:

  • 750g dovleac, cojit, fara seminte, tocat cubulete
  • 400g spanac
  • 350g branza ricotta proaspata
  • 150g de parmezan ras
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de unt
  • Sare si piper, dupa gust

Ingrediente pentru sosul de rosii:

  • 1 cutie de rosii intregi (400g)
  • 1 ceapa alba, tocata marunt
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura de zahar
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1 praf de sare

Ingrediente pentru sosul de bechamel

  • 500ml lapte integral
  • ½ ceapa alba
  • Cateva boabe de piper
  • 1 foaie de dafin
  • 50g de faina alba
  • 50g de unt

LASAGNA VEGETARIANA

Preincalzeste cuptorul la 180 C.

Taie dovleacul pe jumatate, cojeste-l, indeparteaza miezul si semintele apoi toaca-l cubulete de 1 cm. Aseaza o foaie de copt peste o tava de cuptor, toarna bucatelele de dovleaca si amesteca cu uleiul de masline. Asezoneaza cu sare si piper si da la cuptor pana se inmoaie (aproximativ 40 de minute).

Intre timp, caleste ceapa intr-o tigaie adanca pentru cateva minute, pana devine translucida. Adauga usturoiul si mai gateste un minut. Adauga rosiile pasate din cutie, zaharul si continua sa gatesti la foc mic, fara capac timp de 20-30 de minute pana obtii un piure gros. Amesteca din cand in cand si asezoneaza cu sare.

Spala bine spanacul si adauga-l intr-o tigaie, fara a-l scutura de apa. Aseaza capatul peste tigaie si gateste la foc mediu cateva minute, pana se inmoaie. Amesteca din cand in cand. Dupa ce s-a inmuiat, da deoparte, sa se raceasca. Scurge-l bine de apa si toaca-l. Intoarce-l in tigaie si trage-l in unt cat sa caleasca usor. Asezoneaza cu sare si piper.

Pune la fiert laptele si mirodeniile (piper, dafinul, ceapa alba). Dupa primul clocot, ia ibricul de pe foc si acopera-l. Lasa-l la infuzat timp de 5 minute apoi strecoara laptele. Toarna laptele infuzat intr-o alta tigaie adanca, adauga untul si, treptat, faina, incorporand cu un tel pana obtii un sos gros si neted.

Unge cu unt un vas de cuptor termorezistent. Aseaza pe fundul acestuia un strat de dovlecei, apoi un strat de sos de rosii si aseaza foile de lasagna fierte conform instructiunilor de pe ambalaj. Adauga apoi un strat de sos bechamel, un strat de spanac si jumatate din cantitatea de branza. Adauga inca un strat de foi de lasagna si repeta stratificarea. Termina cu un rand de foi de lasagna, sos bechamel si parmezanul ras.

Tava se da la cuptor pentru 40-50 de minute pana dovleacul este gatit. Le lasa la racit in tava cinci minute, dupa care se poate felia si servi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.