Laptele de cocos (raw). Cum se face si ce contine

  •  
  •  

Laptele de cocos a devenit foarte popular in ultima perioada ca alternativa la laptele de vaca pentru cei cu intoleranta la lactoza si vegani. Obtinut din doar doua ingrediente, pulpa nucii de cocos si apa, are un profil nutritional foarte diferite de laptele obisnuit, fiind foarte bogat in grasimi saturate.

 

Lapte de cocos

Lapte de cocos

Laptele din cocos este un aliment delicios, insa bogat in calorii. 100g de lapte de cocos are 230 de calorii, dintre care, 87% provin din grasimi si restul din carbohidrati si proteine.

Desi nu contine colesterol alimentar, laptele de cocos este bogat in grasimi saturate, si anume acizi grasi cu lant mediu.

100g Lapte de cocos, raw
Calorii 230
Grasimi (total) 24g
Grasimi saturate 21g (106%)
Grasimi trans
Sodiu 15mg (1%)
Carbohidrati (total) 6g
Fibre 2g
Zaharuri 3g
Proteine 2g

Sursa: USDA

Acizii grasi cu lant mediu, un anumit tip de grasimi care, spre deosebire de alte grasimi saturate, se metabolizeaza rapid si este mai putin probabil sa fie depozitate sub forma de grasimi. Datorita modului in care sunt metabolizate, reprezinta surse imediate de energie de care te poti folosi atat pre cat si post antrenament.

Cercetarile arata ca acizii grasi cu lant mediu pot ajuta la suprimarea apetitului si reduce aportul de calorii, in comparatie cu alte grasimi. Alte studii arata capacitatea acestora de a accelera metabolismul si arderea grasimilor.

Desi nu exista studii efectuate pe laptele de cocos, cercetarile efectuate pe uleiul de cocos si derivate ale acestuia (uleiurile MCT) arata beneficii extraordinare asupra controlului greutatii. Aceastea ar trebui sa se aplice si laptelui de cocos, din moment ce contine acelasi tip de acizi grasi.

Aproape jumatate din grasimile din nucile de cocos provin din acid lauric.

Acidul lauric se transforma intr-un compus benefic – monolaurina, cu proprietati antivirale si antibacteriene. In schimb, raspunsul organismului la acid lauric difera de la individ la individ, dar si de cantitatea ingerata.

Spre deosebire de laptele de vaca, laptele de cocos trebuie consumat in cantitati moderate.

Vitamina A 0IU 0%
Vitamina C 2.8mg 5%
Vitamina D
Vitamina E 0.2mg 1%
Vitamina K 0.1mcg 0%
Tiamina (vitamina B1) 0.0mg 2%
Riboflavina (vitamina B2) 0.0mg 0%
Niacina (vitamina B3) 0.8 4%
Vitamina B6 0.0mg 2%
Folat 16mcg 4%
Vitamina B12 0mcg 0%
Acid pantotenic (vitamina B5) 0.2mg 2%
Colina
Betaina
Calciu 16mg 2%
Fier 1.6mg 9%
Magneziu 37mg 9%
Fosfor 100mg 10%
Potasiu 263mg 8%
Sodiu 15mg 1%
Zinc 0.7mg 4%
Cupru 0.3mg 13%
Mangan 0.9mg 46%
Seleniu 6.2 mg 9%

Sursa: USDA

Laptele de cocos contine cantitati semnificative din vitamina C, vitamine din complexul B si minerale, printre care fier, magneziu, fosfor, potasiu, cupru si mangan, contribuind, astfel la atingerea necesarului zilnic de micronutrienti.

 

Cum se face laptele de cocos

Cum se face laptele de cocos

Pentru a face lapte de cocos acasa, n-ai nevoie decat de o nuca de cocos proaspata si apa. Cauta cei trei ‘ochi’ ai nucii de cocos, introdu un obiect ascutit si subtire, sterilizat anterior si da o gautra.

Scurge apa de cocos intr-un vas separat apoi foloseste un ciocan pentru a sparge nuca de cocos pe mijloc.

Ca pulpa sa se desprinda mai usor de coaja, o poti introduce la cuptor pentru 10 minute. Las-o sa se raceasca in tava apoi indeparteaza cu ajutorul unui cutit bont, inserat intre coaja si miez. Bucatele de pulpa desprinse de pe coaja se introduc intr-un robot de bucatarie si pulseaza de cate ori pentru a o marunti.

Adauga 3 cani de apa calda si pulseaza timp de un minut.

Aseaza o strecuratoare deasupra unui castron iar deasupra strecuratoarei, un tifon. Toarna 1/3 din amestecul din blender si dupa ce s-a scurs lichidul, infasoara tifonul si scurge bine pana nu mai iese niciun pic de lapte.

Pulpa de cocos poate fi folosita in prajituri sau deshidratata.

VIDEO

 

Lapte de cocos. Idei de consum

Laptele de cocos poate substitui laptele de vaca, nu are lactoza si poate fi consumat si de catre persoanele care, din diferite motive, au exlus lactoza din alimentatie.

Poti adauga lapte de cocos in ceai sau in cafea, confera o cremozitate grozava smoothie-urilor sau milkshake-urilor si este un ingredient cheie in prepararea diferitelor tipuri de inghetata.

Tot din lapte de cocos poti pregati diferite sosuri. Laptele de cocos se se combina grozav cu fructele de mare in supele tailandeze. Poate substitui smantana de vaca in supele crema si nu numai.

Iata cateva idei de retete cu lapte de cocos:

Mousse de ciocolata cu lapte de cocos si avocado

Mousse de ciocolata cu lapte de cocos si avocado

  • 1 avocado copt
  • ½ cutie de lapte de cocos (200ml)
  • 1 ciocolata neagra (85% cacao)
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • Sirop de agave sau miere, dupa gust

Ingredientele se pulseaza de cateva ori in blender pana se obtine o consistenta omogena si groasa, se toarna in pahare racite in frigider si se poate servi imediat.

Clatite cu lapte de cocos

Clatite cu lapte de cocos

  • 1 ceasca si ½ de lapte de cocos
  • 1 ceasca de faina
  • 1 ou
  • 2 linguri de ulei de cocos
  • 1 lingurita de extract de vanilie

Toate ingrediente, mai putin faina si uleiul de coocs, se amesteca cu telul apoi se incorporeaza, treptat si faina. Se ia cate ½ de polonic din compozitie si se toarna in mijlocul unei tigai de clatite, incinse si unse cu ulei de cocos anterior. Se roteste tigaia pentru a se imprastia compozitia si se gateste pe fiecare pana se rumeneste, se intoarce si se gateste. Se unge iar tigaia cu ulei de cocos, se incinge, se toarna compozitia si se rumeneste.

Inghetata pe bat cu lapte de cocos

Inghetata pe bat cu lapte de cocos

  • 1 cutie de lapte de cocos (400ml)
  • 3 linguri de sirop de agave
  • 1 lingura de extract de vanilie
  • 1 lingura de nuca de cocos deshidratata
  • Optional: 2 linguri de gelatina, piure de fructe de padure

Amesteca toate ingredientele intr-un blender si adauga compozitia in formele de inghetata pe bat. Da la congelator pentru 5-6 ore inainte de a servi.

Smoothie din banane cu lapte de cocos

Smoothie din banane cu lapte de cocos

  • ½ cutie de lapte de cocos (200ml)
  • 1 banana coapta
  • 1 lingura de sirop de agave sau miere
  • 2 linguri de inghetata de vanilie (sau cateva cuburi de gheta si ½ lingurita de extract de vanilie)
  • 1 lingurita rasa de cacao raw (sau cate bucatele de ciocolata neagra)

Toate ingredientele se pulseaza in blender pana se obtine o consistenta comogena si cremoasa.

Daca alegi sa-ti faci lapte de cocos raw, din presarea pulpei nuci de cocos, este indicat sa-l consumi in aceeasi zi. Varietatile la cutie se pot pastra la loc racoros, pentru mai mult timp.

Cu toate acestea, dupa ce ai desfacut cutia, transfera laptele intr-un recipient cu inchidere ermetica si pastreaza la frigider. Consuma-l in nu mai mult de cateva zile. Continutul de grasimi din uleiul de cocos determina rancezirea rapida, daca nu este pastrat in conditii optime.

Ceai de turmeric cu lapte de cocos

Popular pe continentul asiatic, denumit ‘lichidul galben’, ceaiul de turmeric, pregatit dupa reteta de mai jos, cu lapte de cocos, este cremos si delicios. Datorita compusului activ din pudra sau radacina de turmeric, curcumina, bautura este una anti-inflamatoare.

Ceai de turmeric cu lapte de cocos

  • 1 cana de lapte de cocos
  • 1 cana de apa
  • 1 lingura de ghee / unt / ulei de cocos
  • 1 lingura de miere / sirop de agave
  • 1 lingurita de turmeric (pudra sau radacina rasa)
  • Optional: scortisoara

Toarna laptele de cocos si apa intr-un ibric si incalzeste pentru doua minute. Adauga untul, mierea si turmericul si lasa pe foc inca doua minute. Amesteca si toarna ceaiul de turmeric in cani. Se consuma imediat.

*** Laptele de cocos ii confera o cremozitate si un gust aparte insa, daca nu-l ai la indemana, il poti inlocui cu alt tip de lapte vegetal sau lapte de vaca (caz in care nu mai ai nevoie sa diluezi cantiatea de lapte cu apa).

*** In ceaiul de turmeric se poate folosi orice tip de indulcitor natural, dupa gust.

*** Se poate folosi atat pudra de turmeric cat si radacina, data prin razatoarea mica. Daca folosesti radacina de turmeric, este necesar sa strecori ceaiul inainte de consum.

*** Turmericul poate ingalbeni ibricul sau vasul in care este fiert. Petele dispar in timp.

*** Ceaiul de turmeric se serveste, de regula caldut. Insa, daca ti-a mai ramas, depoziteaza-l in frigider si serveste ulterior.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro