zoot

Lapte de orez. O alternativa in post si dieta vegana

Lapte de orez

Daca esti adepta unei dietei vegane, tii post sau ai o intoleranta alimentara la lactoza, laptele de orez este una dintre cele mai comune alternative la laptele de vaca. Se consuma la fel ca laptele obisnuit, ba chiar poate fi folosit in produsele de panificatie si patiserie.

 

Profil nutritional

Spre deosebire de laptele obisnuit sau alte alternative vegane, laptele de orez nu are un profil nutritional la fel de atragator. Aproape lipsit de proteine si grasimi, este o sursa excelenta de carbohidrati (o cana de 240ml lapte contine 22g glucide, aproximativ  7% din necesarul zilnic pentru o dieta obisnuita de 2000 de calorii, conform recomandarilor USDA) si, implicit, energie imediata, daca alegi sa-l consumi dimineata sau inainte de antrenament. Tocmai datorita continutului ridicat de carbohidrati, nu se numara printre primele alegeri ale adeptilor unui stil de viata low carb.

Cu toate acestea, nu contine lactoza sau colesterol si ramane o optiune saraca in caloriio cana de lapte de orez are doar 112 calorii si poate fi consumat cu succes intr-o dieta bazata pe restrictie calorica.

In plus, variantele fortifiate din comert iti asigura o parte din micronutrienti necesari pentru un organism sanatos. O cana de lapte de orez fortifiat iti aduce un aport de:

  • 9% din DZR de vitamina A
  • 25% din DZR de vitamina D
  • 25% din DZR de vitamina B12
  • 25% din DZR de calciu
  • 6% din DZR de magneziu
  • 5% din DZR de vitamina B6
  • 2% din DZR de fier

***DZR (doza zilnica recomanda pe baza unei diete obisnuite de 2000 calorii, conform USDA)

 

Cum se prepara laptele de orez in casa

Prepararea laptelui de orez in casa este o practica comuna printre iubitorii acestei bauturi. N-ai nevoie decat de cateva ingrediente si un blender:

  • ½ cana de orez brun, gatit
  • 2 cani de apa plata
  • 4-6 smochine uscate, fara samburi (sau 2-3 linguri de sirop de agave)
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 praf de sare

Se introduc toate ingredientele intr-un blender si se pulseaza la viteza maxima timp de 60 de minute pana capata o textura omogena si cremoasa. Il poti consuma ca atare sau il poti trece printr-o punga de strecurat laptele (o gasesti in magazinele specializate in alimentatia raw vegana). Toarna-l in recipiente cu inchidere ermetica si pastreaza in frigider, pana la 2-3 zile.

In general, laptele de orez este preferat de catre:

  • Adeptii dietei vegane care nu consuma produse de provenienta animala
  • Persoanele care au alergii sau intoleranta la lactoza
  • Persoanele care tin post sau vor sa excluda, din varii motive, proteina din lapte
  • Persoanele care urmeaza o dieta bazata pe restrictie calorica

Persoanele care sufera de sindromul metabolic (rezistenta la insulina) ar trebui sa consulte medicul curent inainte de a consuma regulat lapte de orez.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.