zoot

Invata sa pregatesti seitan in casa

Cum se pregateste seitan in casa

Seitanul, cunoscut  drept carnea vegetarienilor, se numara printre principalii inlocuitori ai carnii in dieta vegana si vegetariana. In functie de condimentare dar si modul de gatire, seitanul poate avea texturi si gusturi diferite, asemanandu-se cu carnea de vita, porc sau pui. Este o sursa importanta de proteine si are un continut caloric scazut insa nu poate fi consumat de catre persoanele cu intoleranta / sensibilitate la gluten.

Ingrediente

Teoretic, n-ai nevoie de prea multe ingrediente pentru a pregati seitan in casa. Desi reteta de baza implica doar faina de grau cu gluten si apa, nu-ti doresti un seitan lipsit de gust. Multe retete adauga faina de naut sau de garbanzo pentru a obtine o textura mai aerata. Aceeasi textura o poti obtine si daca adaugi fulgi de drojdie inactiva, pe langa un profil nutritional superior, bogat in vitamine. Cele mai comune ingrediente pentru pregatirea seitanului sunt:

  • Apa
  • Supa concentrata de legume
  • Ulei de masline sau tamari
  • Sos de soia
  • Faina cu gluten

Condimentarea seitanului

Ca si cum ai gati carne, pregatirea seitanului implica diferite condimente. Unul dintre avantajele pregatirii seitanului in casa este alegerea condimentele dupa propriile tale preferinte. Daca vrei sa aiba un gust de carne de vita, ii poti adauga pasta de tomate. Ba chiar il poti condimenta cu sos vegan Worcestershire. Apoi alegi ierburile si mirodeniile preferate, pe care, in mod normal, le asociezi cu carnea de vita: cumin, corinadru, oregano sau paprika. Pe de alta parte, daca vrei ca seitanul sa aiba un gust mai neutru, de pui sau de porc, alege condimente precum cimbru si salvie.

In plus, seitanul poate fi condimentat si in momentul gatirii caci vei vrea sa-l gatesti cumva, cel putin sa-l tragi la tigaie, in putin ulei de masline, pentru a-i da crusta si un plus de savoare.

Framantarea seitanului

Seitanul este un aluat si, ca oricare alt aluat, trebuie framantat. Framantatul ajuta la eliberarea glutenului si da elasticitate aluatului. Cu cat il framanti mai mult, cu atat obtii un seitan mai tare. Daca-l vrei mai moale, framanta-l pentru o perioada de timp mai scurta. Cele mai multe retete cer cel putin trei minute de framantat, urmate de o perioada de pauza si iar framantat. Pe masura ce-l framanti, vei observa ca se transforma dintr-un amestec lipicios intr-un aluat ferm.

Cum se gateste seitanul

Cea mai comuna metoda de a pregati seitan acasa o reprezinta fierberea inabusita, sub punctul de fierbere. Astfel obtii un seitan ferm. Intregul secret este sa pastrezi temperatura apei sub punctul de fierbere. Daca apa da in clocot, seitanul devine moale si spongios, cu o textura similara jeleului.

Seitanul este fiert la foc mic in 8 cani de lichid, atat apa cat si supa concentrata de legume si ½ cana de sos de soia. O parte din lichid va fi absorbit de catre seitan asa ca vei vrea ca acesta sa fie aromat. Seitanul se fierbe intr-o oala partial acoperita cu capac pentru a lasa vaporii sa iasa. Timpii de fierbere se ridica la 45 de minute, timp in care il mai intorci in lichid. Dupa ce s-a fiert, se ia oala de pe foc si se lasa seitanul in lichid pentru alte 15 minute. Seitanul se indeparteaza cu ajutorul unei palete si sa lasa la scurs. Dupa ce s-a racit il poti folosi in diferite retete cu seitan insa, recomandarea noastra este sa-l consumi a doua zi, dupa ce l-ai pastrat peste noapte la rece. Congelat, seitanu poate rezista pana la trei luni. Lichidul in care a fiert seitanul poate fi folosit pentru diferite sosuri.

Seitanul poate fi gatit si la aburi. Taie aluatul de seitan in mai multe parti, in functie de cum vrei sa-l servesti. Inveleste lejer fiecare bucata intr-o folie de aluminiu (isi va mari volumul pe masura ce este gatit). Aseaza pachetelele in cosul steamerului care se afla deasupra vasului cu apa clocota si gateste-l pentru 30 de minute. Scoate pachetele si lasa-le sa se raceasca inainte de a le da la rece.

Seitanul poate fi gatit si la cuptor. Una dintre cele mai simple metode de a pregati seitan, nu necesita supa concentrata de legume sau folie de aluminiu. Seitanul poate fi gatit la cuptor cand doresti sa-l servesti ferm, ca pe costite sau fripturi.

Unge o tava de cuptor cu ulei de masline si aseaza aluatul de seitan. Aplatizeaza-l si intinde-l cat sa incapa in tava. Taie-l in cate bucati doresti, condimenteaza-l si gateste-l la cuptor timp de o ora pana cand obtii o textura robusta.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.