Invata sa faci pesto!

  •  
  •  

Te-a cucerit pe loc cand l-ai servit la restaurant? Invata cum sa-l prepari acasa. Sosul pesto este originar din zona de nord a Italiei iar denumirea sa provine din verbul ‘pestare’ care se traduce prin ‘a zdrobi’.

Sosul pesto veritabil se obtine prin zdrobirea ingredientelor intr-un mojar, cu ajutorul unui pistil din lemn. Implica, ce-i drept mai multa munca dar ai siguranta consistentei ideale.

Pesto din busuioc – reteta originala

Sosul de pesto cu busuioc

Sosul Pesto este atat de popular incat o data la doi ani se desfasoara Campionatul Mondial de Pesto din Geneva.

100 de concurenti din intreaga lume, atat bucatari profesionisti cat si amatori, se reunesc pentru a pregati pentru jurizare un Pesto genovez, folosind numai ingrediente traditionale si autentice. Esti curioasa sa afli ce ingrediente folosesc si cum prepara un sos pesto autentic?

Iata reteta pas cu pas in randurile de mai jos:

Ingrediente sos Pesto:

  • 4 buchete de busuioc genovez proaspat
  • 30g nuci de pin
  • 45-60g Parmezan ras
  • 20-40g branza Pecorino Sardo rasa
  • 1-2 catei de usturoi de Vessalico
  • 10g sare grunjoasa
  • 60-80ml ulei de masline extra-virgin

Mod de preparare:

Mojarul din marmura si pistilul din lemn sunt instrumentele utilizate in mod traditional pentru a face pesto. In lipsa acestora, poti folosi blenderul.

  • Spala frunzele de busuioc in apa rece si usuca-le pe un servet de bucatarie fara a freca.
  • Curata cateii de usturoi si zdrobeste-i in mojar, alaturi de nucile de pin.
  • Adauga putina sare grunjoasa si frunzele de busuioc. Piseaza ingredientele folosind o miscare circulara in jurul peretilor mojarului.
  • Repeta pana incorporezi in amestec toate frunzele de busuioc.
  • Cand busuiocul incepe sa lase un lichid verde, adauga branzeturile rase.
  • Toarna uleuiul si omogenizeaza bine.

Sosul de pesto cu busuioc trebuie sa se prepare rapid pentru a evita oxidarea. Dupa ce l-ai pregatit toarna-l intr-un vas si acopera-l cu o folie de plastic. Da-l la frigider pana in momentul servirii.

Sosul Pesto preparat in mojar este mult mai aromat si are o textura mult mai placuta decat cel pulsat in blender. In blender frunzele de busuioc sunt maruntite excesiv iar semintele de pin sunt pasate prea mult, eliberand toate uleiurile.

Se obtine astfel un sos uleios cu o textura de pasta, diferit de sosul traditional care are o textura fina, usor grauntoasa.

Incearca si:

 

Pesto cu patrunjel

Pesto cu patrunjel

Cum sa nu-ti placa un sos rapid care n-are nevoie de nicio sursa de caldura? Sosul pesto cu patrunjel se bucura de o prospetime aparte, un gust bogat si o usoara nota de nuca. Il poti tartina pe o felie de paine prajita sau il poti servi cu o portie de paste, proaspat fierte al dente.

Perfect pentru zilele calduroase de vara, are un efect usor energizant si racoritor.

Ingrediente:

  • 30g de frunze de patrunjel (fara tulpini)
  • 1 catel de usturoi, zdrobit
  • 40g de parmezan ras fin
  • 30g muguri de pin
  • 75ml ulei de masline extravirgin
  • Sare, dupa gust

PESTO CU PATRUNJEL

Toarna toate ingredientele in blender, mai putin sarea si uleiul. Pulseaza pentru cateva secunde, in functie de textura dorita. Adauga uleiul si sare. Pulseaza iar, gusta si asezoneaza cu sare, dupa gust.

Cum sa servesti pesto cu patrunjel?

  • Tartineaza-l pe o felie de paine toast sau o lipie si consuma-l ca atare.
  • Toarna o lingura de sos pesto cu patrunjel peste cartofii natural sau piure din cartofi pentru a le da cu totul o alta nota.
  • Amesteca-l cu orice tip de paste fierte. Nu mai ai nevoie sa presari parmezan ras.
  • Combina-l cu o portie de risotto sau orez cu bobul lung, fiert, cu cateva minute inainte de a fi gata.
  • Adauga o lingurita de sos pesto de patrunjel in supa crema de legume.
  • Serveste-l cu gratar sau fructe de mare, in locul sosului obisnuit.
  • Foloseste-l pe post de dressing pentru o salata verde, simpla.

 

Pesto cu rosii uscate

Sos pesto cu rosii uscate la soare

Un sos pesto delicios pe care-l omogenizezi in blender in doar cateva minute, amestecat cu paste fierte se transforma intr-un pranz rapid sau o cina tarzie pe care o poti servi ori de cate ori esti in criza de timp sau nu ai chef sa petreci zeci de minute in bucatarie.

Ingrediente:

  • 120g rosii uscate la soare organice
  • 1 lingura de pasta de tomate
  • 150g de rosii zdrobite
  • 1 ceapa ala tocata marunt
  • 60 ml vin rosu
  • 60ml otet balsamic
  • 120 ml ulei de masline
  • 50g parmezan ras
  • 30g nuci de pin zdrobite
  • 2 linguri de patrunjel tocatfin
  • 2 linguri de busuioc tocat fin
  • 1 catel de usturoi zdrobit
  • Sare, dupa gust

PESTO CU ROSII USCATE LA SOARE

Toarna rosiile uscate intr-un bol si acopera cu apa calduta. Lasa-le la hidratat 5 minute, pana devin moi.

Adauga-le in bolul blenderului, alaturi de busuioc, patrunjel, usturoi, nucile de pin si ceapa. Pulseaza de cateva ori pana se omogenizeaza bine. Adauga otetul balsamic, pasta de tomatice, rosiile zdrobite, vinul rosu si pulseaza din nou. Adauga uleiul de masline si parmezanul ras. Omogenizeaza si transfera intr-un bol.  Gusta pesto-ul de rosii si potriveste-l de sare si piper.

Sosul pesto cu rosii uscate la soare se amesteca cu pastele fierte dupa instructiunile de pe pachet.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro