zoot

Intoleranta alimentara si pierderea in greutate

Monitorizezi cu atentie ceea ce consumi, ai incercat toate dietele posibile, ba chiar  urmezi un program de fitness si totusi nu reusesti sa pierzi in greutate? Motivul poate fi intoleranta la anumite alimente.

Ce este intoleranta alimentara?

Intoleranta alimentara

Sa nu confundam intoleranta alimentara cu alergiile. Alergiile alimentare sunt un raspuns al sistemului imun care duc la inflamatie. Au consecinte grave care pot pune viata in pericol chiar si atunci individul consuma o cantitate mica din alimentul fata de care este alergic. Socul anafilatic este una dintre cele mai periculoase reactii ale organismului la alergii alimentare. De cele mai multe ori, in cazul intolerantelor alimentare, reactiile au loc la nivel de sistem digestiv. Desi nu-ti pun viata in pericol, pot aparea si reactii negative intarziate, ore sau chiar zile mai tarziu datorita inflamatiei.

Trei dintre cele mai comune intolerante alimentare includ:

Intoleranta alimentara la gluten
Intoleranta alimentara la lactoza
Intoleranta alimentara la nuci
  • fructoza – organismul intampina dificultati in a absorbi zaharul din fructe, sirop de porumb, sirop de agave si miere
  • glutenul – organismul intampina dificultati in a asimila glutenul -proteina regasita in grau, secara, orez si orz, responsabil de boala celiaca
  • lactoza – organismul absoarbe slab zaharul din lapte, iaurt, anumite tipuri de branzeturi si inghetata.

Care sunt simptomele unei intolerante alimentare

Severitatea sensibilitatilor si a intolerantelor alimentare variaza in functie de individ. Mai mult, anumiti indivizi nici nu le depisteaza, blamand stilul de viata si stresul pentru unele dintre simptomele asociate cu aceste reactii. Acestea pot fi grupate in trei categorii distincte, in functie de locul in care se manifesta:

  • La nivel de piele: eczeme si eruptii cutanate
  • La nivel de sistem respirator: congestie si sinuzita
  • La nivel de tract intestinal: diaree si crampe abdominale.

Intoleranta alimentara si pierderea in greutate

Intoleranta alimentara si pierderea in greutate

Cele mai multe dintre procesele corporale sunt reglate printr-un mecanism de raspuns. Dupa ce manacam, hipotalamusul, o parte a creierului care regleaza hormonii responsabili de senzatia de foame, primeste semnale de la hormonul care regleaza greutatea – leptina si se instaleaza senzatia de satietate. Cand acest mecanism functioneaza corect si celulele noastre reactioneaza in mod adecvat la leptina, greutatea ramane constanta iar pierderea in greutate poate avea loc printr-o restrictie calorica.

Cand suferim de intolerante alimentare, cel mai adesea se produce o inflamare la nivel de sistem digestiv iar cand aceasta nu este depistata si tratata, poate perturba mecanismul de raspuns reglementat de leptina si hipotalamus. Continuand sa consumam alimente fata de care avem o intoleranta alimentara, se mentine o stare de inflamare constanta in intestinele si sistemul nostru digestiv. Celulele devin din ce in ce mai putin receptive si se dezvolta o rezistenta la leptina.

Pe masura ce devenim rezistenti la leptina, ne este greu sa ne mentinem o greutate sanatoasa sau sa slabim. Rezistenta la leptina functioneaza in acelasi mod cu rezistenta la insulina. Cu toate ca leptina incearca sa transmita semnale de satietate catre hipotalamus, celulele implicate in proces nu mai coopereaza eficient. Persoana cu rezistenta la leptina tinde sa mance in exces si intampina dificultati in a-si tine sub control pofta de mancare.

Test de intoleranta alimentara

Pentru a reduce nivelul inflamatiei este necesar sa eliminam din alimentatie produsele alimentare fata de care manifestam o intoleranta alimentara. Acestea pot fi depistate cu ajutorul unui test de intoleranta alimentara care testeaza reactia organismului fata de zeci, chiar sute de alimente diferite si ingrediente din bauturi. Pretul acestuia variaza in functie de numarul de alimente testate.

Testul se poate efectua atat in clinicile de specialitate, cat si acasa prin recoltarea catorva picaturi de sange cu ajutorul unui kit special. Dupa analiza de laborator, pacientul primeste rapoarte precise si complete pentru toate alimentele testate dar si un ghid nutritional care ajuta pacientul sa inteleaga rezultatele testului si sa le aplice in dieta zilnica.

Pe baza acestor documente se poate incepe cu usurinta o dieta de eliminare, excluzandu-se din alimentatie alimentele fata de care se manifesta o intoleranta severa, pentru o anumita perioada de timp (in functie de severitatea intolerantei). Dupa aceasta perioada de restrictionare, se reintroduc treptat alimentele evitate anterior, monitorizandu-se reactiile la ele.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.