zoot

IATA de ce e mai bine sa bei lapte integral decat degresat

Iata de ce e mai bine sa bei lapte integral decat degresatPentru foarte mult timp laptele degresat a parut o optiune mai buna decat cel integral. Doar am fost programate sa credem ca grasimile sunt inamicul siluetei. De fapt, din ce in ce mai multe studii arata ca laptele integral este mai sanatos.

Cercetatorii de la Tuft University au publicat in jurnalul Circulation un studiu efectuat pe 3333 de adulti, cu varsta cuprinsa intre 30-75 de ani, pe o perioada de 15 ani. Se pare ca cei care au consumat mai multe produse lactate integrale, cu grasimi, au avut un risc de a face diabet mai scazut cu 46% decat cei care au consumat produse lactate degresate [1].

Deloc surprinzator, intr-un alt studiu publicat in American Journal of Nutrition cu un esantion de 18.438 de femei chestionate dupa 11, respectiv 18 ani, se arata ca consumul de produse lactate integrale scade riscul de obezitate cu 8%

Studiile observationale nu sunt insa in masura sa ne spuna si de ce. Dr. Mario Kratz, cercetator in nutritie la Fred Hutchinson Cancer Research din Seattle declara “Acizii grasi care sunt indepartati din laptele degrasat sunt cei care-ti dau senzatia de satietate si o pastreaza pentru mai mult timp” pentru Times.

Spratt, endocrinolog si lector de medicina la Duke Universiy School of Medicine spune “Acum intelegem ca exista grasimi sanatoase si grasimi nesatoase. Carbohidrati sanatosi si mai puti sanatosi iar grasimea poate creste satietatea si, per total, sa reduca aportul total de carbohidrati. Pot fi si alte mecanisme in joc. Pacientii care consuma produse lactate integrale pot fi pe o dieta bogata in grasimi si proteine (Atkins) si poate de aceea nu iau in greutate” – pentru CBC News.

[1] Mohammad Y. Yakoob si altii – Circulating Biomarkers of Dairy Fat and risk of incident diabetes mellitus among US men and women in two large prospective cohorts. Circulation.

[2] Rautiainen S. si altii – Dairy consumption in association with weight change and risk becoming overweight or obese in middle-aged and older women: a prospective cohort study. American Journal of Nutrition

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.