zoot

IATA de ce ar trebui sa porti FPS in fiecare zi

Factor de protectie solara iarna

Chiar si iarna. Chiar si in zilele innorate.

Cand tragi pe tine geaca cu puf si manusile tricotate, ultimul lucru la care te gandesti este protectia solara. Ceea ce nu stii este ca, indiferent de vreme si anotimp, FPS-ul este obligatoriu.

Nu uita de radiatiile UVA

Sansele sa capeti o arsura solara in mijlocul iernii sunt minine dar razele UVB, responsabile de arsurile solare, nu sunt singurele de care ar trebui sa ne temem. Conform Skin Cancer Foundation, razele UVA reprezinta pana la 95% din radiatiile ultraviolete. Pentru ca penetreaza adanc pielea (chiar si prin geam), pot cauza fotosensibilizarea si deteriorarea AND-ului. Norii, ninsoarea sau ceata au un impact redus asupra razelor UV. Cinci sau mai multe arsuri solare iti dubleaza riscul de melanom asa ca aplica cu sfintenie un factor de protectie solara cu spectru larg, atat impotriva razelor UVB cat si UVA.

Razele UV se reflecta

Poate stiai ca zapada proaspata aproape ca dubleaza expunerea la razele UV, fiind o suprafata reflectorizanta insa acelasi efect il au si dizpozitivele inteligente, telefonul mobil si tableta, desi la o scala mai redusa. Un studiu publicat in 2015 in Journal of the American Academy of Dermatology arata ca iPhone-ul poate creste expunerea la razele UV cu pana la 36%. Retine ca de fiecare data cand te regasesti in aproapierea unei suprafete reflectorizante creste riscul de imbatranirea accelerata a pielii si cancer de piele.

Bariera de aparare a pielii este slabita

Atunci cand pielea se usuca datorita temperaturilor scazue, bariera naturala de aparare a acesteia este slabita, crescand sensibilitatea la factorii agresori din mediu si la daunele provocate de soare. Poti trata pielea uscata, protejand-o simultan de razele UV, alegand o crema cu o formula hidratanta, bogata in ceramide si cu FPS inclus.

Folosesti medicamente eliberate fara prescriptie medicala

Sunt sute de medicamente, creme si tratamente care pot fotosensibiliza pielea. O piele fotosensibila are sanse mai mari sa se deterioreze la soare. Daca de retinol deja stii, peeling-urile chimice si chiar antibioticele iti pot creste sansele de a capata arsuri solare.

Iti petreci concendiul la mare altitudine

Daca iti place sa skiezi sau doar sa bei o ciocolata calda pe partie, esti expusa si la mai multe radiatii UV. Nivelul de radiatii pe varful muntelui este mult mai ridicat decat cel de la nivelul marii. S-a estimat ca expunerea la razele UV creste cu 4-10% la fiecare 304m deasupra nivelului marii. Aplica o crema cu FPS cu spectru larg in zonele pe care echipamentul de ski nu le acopera (urechi, pleoape, buze si gat).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.