zoot

Iata cum sa faci sos pesto cu busuioc in mojar

Sosul de pesto cu busuioc

Te-a cucerit pe loc cand l-ai servit la restaurant? Invata cum sa-l prepari acasa. Sosul pesto este originar din zona de nord a Italiei iar denumirea sa provine din verbul ‘pestare’ care se traduce prin ‘a zdrobi’. Sosul pesto veritabil se obtine prin zdrobirea ingredientelor intr-un mojar, cu ajutorul unui pistil din lemn. Implica, ce-i drept mai multa munca dar ai siguranta consistentei ideale.

Sosul Pesto este atat de popular incat o data la doi ani se desfasoara Campionatul Mondial de Pesto din Geneva. 100 de concurenti din intreaga lume, atat bucatari profesionisti cat si amatori, se reunesc pentru a pregati pentru jurizare un Pesto genovez, folosind numai ingrediente traditionale si autentice. Esti curioasa sa afli ce ingrediente folosesc si cum prepara un sos pesto autentic? Iata reteta pas cu pas in randurile de mai jos:

Ingrediente sos Pesto:

  • 4 buchete de busuioc genovez proaspat
  • 30g nuci de pin
  • 45-60g Parmezan ras
  • 20-40g branza Pecorino Sardo rasa
  • 1-2 catei de usturoi de Vessalico
  • 10g sare grunjoasa
  • 60-80ml ulei de masline extra-virgin

Mod de preparare:

Mojarul din marmura si pistilul din lemn sunt instrumentele utilizate in mod traditional pentru a face pesto. In lipsa acestora, poti folosi blenderul.

  • Spala frunzele de busuioc in apa rece si usuca-le pe un servet de bucatarie fara a freca.
  • Curata cateii de usturoi si zdrobeste-i in mojar, alaturi de nucile de pin.
  • Adauga putina sare grunjoasa si frunzele de busuioc. Piseaza ingredientele folosind o miscare circulara in jurul peretilor mojarului.
  • Repeta pana incorporezi in amestec toate frunzele de busuioc.
  • Cand busuiocul incepe sa lase un lichid verde, adauga branzeturile rase.
  • Toarna uleuiul si omogenizeaza bine.

Sosul de pesto cu busuioc trebuie sa se prepare rapid pentru a evita oxidarea. Dupa ce l-ai pregatit toarna-l intr-un vas si acopera-l cu o folie de plastic. Da-l la frigider pana in momentul servirii.

Sosul Pesto preparat in mojar este mult mai aromat si are o textura mult mai placuta decat cel pulsat in blender. In blender frunzele de busuioc sunt maruntite excesiv iar semintele de pin sunt pasate prea mult, eliberand toate uleiurile. Se obtine astfel un sos uleios cu o textura de pasta, diferit de sosul traditional care are o textura fina, usor grauntoasa.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.