zoot

Iarba de grau – multivitamina naturii

Iarba de grau

Desi ne-am format un obicei din a cumpara un complex de multivitamine, in caz ca ne lipsesc ceva B-uri sau C-uri, nu putem spune ca este tocmai cel mai sanatos obicei. Pentru ca acele vitamine vin adesea ticsite de alti compusi nu tocmai draguti cu organismul nostru. In plus, rata de absorbtie a vitaminelor din comert este mai mica decat cea a vitaminelor din alimente.

Nu mai bine incercam noi un complex de vitamine natural? Cum ar fi, de exemplu, iarba de grau. Aceasta este planta inca tanara, ce se va dezvolta si va devein grau. Este considerata o adevarata bomba cu vitamine a naturii datorita continutului sau.

Desigur, nu putem rontai iarba de grau la fel cum o facem cu ceapa verde, dar ea poate fi pisata si transformata intr-o pudra fina, perfecta pentru a fi dizolvata in apa, sau poate fi transformata direct intr-un suc natural. Beneficiile acestei plante rezida din bogatia in clorofila, un detoxifiant hepatic si un antioxidant grozav, dar si din multitudinea de enzime necesare organismului pentru digestie. Alti micronutrienti regasiti in iarba de grau sunt:

  • Vitamina A
  • Vitamina C
  • Vitamina E
  • Seleniu
  • Fier
  • Magneziu
  • Calciu
  • Antioxidanti precum acidul fenolic

Aceste elemente conlucreaza pentru a forma un adevarat cocktail minune ce conduce la o sumedenie de beneficii pentru cel care are inspiratia sa il incerce.

  1. Alcalinizeaza mediul intern si ajuta la absotbtia mai buna a nutrientilor

Mediul acid al organismului, adica un pH sub 7,35 provoaca o sumedenie de probleme. In primul rand, acidoza usoara conduce la respiratie ingreunata, sacadata, cu stari de oboseala frecvente, iar in cazuri severe, din diverse boli poate pune in pericol sanatatea. Mai mult, s-a descoperit ca neoplaziile cresc cel mai bine in mediul acid, pe cand in mediul alcalin dezvoltarea lor e incetinita sau chiar stopata.

Problema este ca o multime dintre alimentele procesate au un viraj catre acid, din diverse motive. Iarba de grau poate neutraliza aceasta aciditate datorita clorofilei regasite din belsug in componenta sa. Clorofila este un alcalinizant natural, preferat din acest motiv pentru numeroase terapii anti-imbatranire.

  1. Scade efectul radicalilor liberi

Odata cu desoperirea radicalilor liberi si al procesului de oxidare ce conduce la o imbatranire mai accentuata, s-a pus problema incetinirii imbatranirii prin neutralizarea acestor oxidanti. Iarba de grau contine o sumedenie de substante antioxidante, din care amintim:

  • Compusii fenolici;
  • Flavonoizii;
  • Acidul sulfonic;
  • DPPH;

Efectul lor este unul cumulativ, in sensul ca se ajuta unii pe ceilalti in obtinerea unui efect antioxidant puternic ce scade nivelul de inflamatie din organism, imbunatatind statusul cardiovascular si pe cel al sistemului digestiv.

  1. Creste imunitatea si participa in lupta cu cancerul

Efectul ierbii de grau asupra celulelor canceroase este cel de apoptoza (le induce moartea). Acest aspect a transformat aceasta planta intr-una de mare interes pentru cercetatori, deoarece se cunoaste capacitatea celulelor canceroase de a supravietui foarte mult timp, fiind denumite nemuritoare.

Asupra sistemului imun, iarba de grau realizeaza un efect de stimulare, prin cresterea activitatii sistemului imun si inhibarea stresului oxidativ.

Pentru pacientii cu cancer care urmeaza tratament chimioterapic sau radioterapic, aceasta planta limiteaza efectele adverse severe ale acestei terapii, fiind introdusa in schemele holistice de tratament ale cancerului.

  1. Scade nivelul de colesterol si de trigliceride

Un studiu efectuat pe iepuri care consumau alimente bogate in grasimi a fost efectuat pentru a vedea impactul administrarii de iarba de grau. Prin comparatie cu grupul care nu a primit si iarba de grau, iepurii care au primit aveau nivele mai scazute ale LDL-colesterolului si a trigliceridelor, in ciuda dietei hiperlipemiante.

Acest rezultat este promitator si pentru oameni, desi este nevoie de studii ulterioare care sa confirme aceasta premisa. Alte beneficii ale ierbii de grau:

  • Impiedica dezvoltarea bacteriilor patogene in organism;
  • Ajuta la o mai buna oxigenare;
  • Detoxifica organismul de metale grele;
  • Realizeaza o detoxifiere a ficatului;
  • Regleaza glucoza sanguina;
  • Previne deteriorarea danturii;
  • Imbunatateste digestia;
  • Reduce inflamatia;

Iata, asadar, cate poti obtine dintr-o singura tulpina de iarba de grau. In aceasta lista de beneficii nu am mai inclus si aportul bogat in vitamine, desi este unul dintre cele mai importante roluri, ce poate inlocui cu succes multivitaminele cumparate de la farmacie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.