zoot

Hipertensiunea arteriala nu doare!

Hipertensiunea arteriala omron

Hipertensiunea arteriala este o boala cronica si consta in valori crescute ale presiunii arteriale sistolice sau diastolice. In mod obisnuit, pentru cuantificarea tensiunii este utilizat tensiometrul. Acesta masoara tensiunea peretilor arteriali, atat in timpul sistolei, cat si in diastola. Ghidurile de cardiologie au stabilit ca hipertensiunea arteriala incepe de la valori persistente de 140/90 mmHg.

Hipertensiunea arteriala poate fi primara (esentiala) sau secundara unor alte cauze. In cele mai multe cazuri, HTA este primara si presupune inexistenta unei cauze medicale in mod aparent. Hipertensiunea secundara este de obicei determinata de boli ale rinichilor, arterelor, inimii sau ale sistemului endocrine.

De ce aceasta afectiunea trebuie sa te ingrijoreze? HTA este un factor de risc major pentru infarctul miocardic acut, accidental vascular cerebral, disectia de aorta, insuficienta cardiaca (prin hipertrofia ventriculului stang), boala renala cronica sau boala arteriala periferica. Studiile au demonstrat ca mentinerea tensiunii arteriale sub 140/90 mmHg este asociata cu o speranta de viata mai lunga.

Hipertensiunea arteriala este lipsita de semne si simptome in cele mai multe cazuri, ea fiind depistata intamplator, in cursul altor investigatii medicale. Atunci cand exista, simptomele sunt:

 • Dureri de cap, mai ales in zona occipitala
 • Ameteli, vertij, lesin
 • Zgomote in urechi (vajaituri, pulsatii, pocnituri)
 • Tulburari de vedere: vedere incetosata, puncte negre, orbire temporara

Diagnosticul de HTA este stabilit in urma unor evaluari repetate ale valorilor tensionale care depasesc 140/90 mmHg. In mod normal, este nevoie de 3 masuratori, realizate la interval de o luna. Dupa diagnosticare, este necesara o investigare amanuntita, pentru a vedea daca este vorba despre boala adiacenta responsabila de HTA sau HTA este primara. Principalele analize presupun, in functie de sistemul evaluat:

 • renal: uree, cretinina, albuminurie, proteinurie, sumar de urina
 • endocrine: electroliti, TSH, cortizon, aldosteron, GH
 • metabolic: glicemie, trigliceride, colesterol, LDL, HDL
 • altele: hemoleucograma, EKG, radiografie toracica

Preventia este de dorit si nu presupune reguli complicate. Din cauza ca majoritatea persoanelor nu sunt diagnosticate inca cu hipertensiune arteriala, masurile se adreseaza intregii populatii, avand rolul de a minimize consecintele ulterioare, cat si costul tratamentului. Principalele recomandari sunt:

 • Adoptarea unui regim alimentar sanatos, bogat in fructe legume si sarac in grasimi
 • Mentinerea sau obtinerea unei greutati normale (IMC 20-24,9 kg/m2). Persoanele supraponderale si obeze au riscul de a dezvolta sindromul metabolic, constand in: diabet zaharat, hipertensiune, valori crescute al colesterolului si ale trigliceridelor.
 • Evitarea sedentarismului. Exercitiul fizic regulat sau chiar mersul pe jos sunt eficiente. Se recomanda miscarea timp de minim 30 de minute in fiecare zi. O viata activa contribuie la reducerea riscului cardiovascular, a valorilor tensionale, a glicemiei si a colesterolului, precum si la scaderea in greutate. Per ansamblu, sportul reduce stresul, creste tonusul de zi cu zi si iti da o stare de bunadispozitie.
 • Reducerea consumului de sodiu. Se vor evita: sarea, amestecuri de condimente sarate, muraturile. Desi nevoile organismului sunt de 5-6 g de sare pe zi, cantitatea nu se traduce in consumul unei lingurite de sare. Fiindca in general se adauga sare la gatit, trebuie evitata utilizarea acesteia din nou, in timpul mesei.
 • Reducerea consumului de alcool. Se recomanda consumul zilnic a unui pahar de vin pentru femei si a doua pahare de vin, in cazul barbatilor.
 • Renuntarea la fumat. Dupa fumarea unei tigari, este demonstrat ca valorile tensionale vor fi mai crescute pentru 30 de minute fata de obicei.

Odata diagnosticat cu hipertensiune arteriala, este recomandat sa iti schimbi stilul de viata. Tratamentul medicamentos consta in administrarea de antihipertensive, cu monitorizarea raspunsului la tratament si a reactiilor adverse. Clasele de medicamente utilizate sunt urmatoarele:

 • Blocante ale canalelor de calciu: Verapamil, Diltiazem, Nifedipina
 • Betablocante: Metoprolol, Nebivolol, Carvedilol
 • Diuretice: Furosemid, Spironolactona
 • Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinogenului: Captopril, Enalapril, Ramipril
 • Sartani: Candesartan, Telmisartan

Prognosticul si evolutia acestei boli cronice depind de valorile tensionale, diagnosticul precoce, bolile asociate, complianta pacientului la tratament si regimul de viata adoptat. Fumatul, obezitatea, dislipidemia (tulburari ale metabolismului lipic) accelereaza progresia aterosclerozei spre hipertensiune arteriala. Medicii recomanda controalele regulate, fara insa ca acestea sa devina o obsesie sau o povara pentru bolnav. Pacientul isi poate monitoriza valori tensionale si la domiciliu, cu notarea valorilor zilnice intr-un carnetel tip jurnal. Este important de precizat ca tensiunea trebuie masurata in fiecare zi la aceeasi ora, de preferat dimineata.

Surse:

 • Carretero OA, Oparil S (1 ianuarie 2000). „Essential hypertension. Part I: Definition and etiology”. Circulation 101 (3): 329–35.
 • Chobanian AV, Bakris GL, Black HR, et al. (1 decembrie 2003). „Seventh report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure”. Hypertension 42 (6)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.