zoot

Gulas picant din carne de vita

Gulas picant din carne de vita

Gulasul este o tocanita din legume si carne de vita, condimentata cu paprika si alte condimente. Originar din Ungaria, gulasul este un fel de mancare principal popular in Eu ropa Centrala dar si alte regiuni ale  Europei.

In locul carnii de vita se pot folosi alte tipuri de carne, printre care porc, vitel sau miel. Bucatile de carne se inmoaie cand sunt gatite la temperatura scazuta, practic inabusite. Acestea contine si colagen care se transforma in gelatina si ingroasa tocanita, fara sa fie nevoie sa adaugi faina sau alti agenti de ingrosare.

Desi are numeroase variatiuni, gulasul este o reteta simpla. Pe langa carne se pot folosi diferite legume din camara, precum pastarnac, morcov, ardei sau rosii dar daca nu le ai, este suficient sa mizezi pe carne, ceapa si paprika.

Ingrediente:

  • 700g carne de vita, tocata bucatele
  • 300ml supa concentrata de vita
  • 150ml smantana acra
  • 75ml vin alb sec
  • 30g faina alba
  • 1 ardei rosu, feliat marunt
  • 2 rosii, tocata marunt
  • 1 ceapa alba mare, tocata marunt
  • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 2 linguri de pasta de tomate
  • 2 linguri de patrunjel tocat
  • 2 linguri de ulei de gatit
  • 1-2 lingurite paparika
  • Sare si piper, dupa gust

GULAS PICANT DIN CARNE DE VITA

Preincalzeste cuptorul la 170C.

Incinge o lingura de ulei intr-o tigaie adanca.

Presara faina peste bucatile de carne de vita si rumeneste-le in tigaie. Da deoparte.

Sterge tigaia cu un servet de bucatarie si incinge alta lingura de ulei.

Adauga ceapa, usturoiul si ardeiul gras in tigaie si soteaza-le la foc mic catre mediu pana se inmoaie, aproximativ 5 minute.

Intoarce carnea in tigaie, adauga pasta de tomate si paprika. Gateste, amestecand incontinuu, timp de 2 minute.

Adauga rosiile, vinul alb si supa concentrata de vaca. Acopera tigaia si da la cuptor.

*** Daca tigaia are maner de plastic, transfera intr-un vas de cuptor.

Gateste la cuptor pentru o ora si jumatate.

*** Gulasul se poate gati acoperit si pe aragaz, pentru aproximativ o ora, indepartand capacul dupa un sfert de ora.

Dupa ce carnea este gatita, se presara patrunjelul tocat, se asezoneaza cu sare si piper. Se amesteca cu smantana si se serveste.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.