zoot

Glucozamina si pierderea in greutate

Glucozamina pentru slabit

Glocozamina este un zahar sintetizat in mod natural  de organismul uman si se regaseste in toate tesuturile conjuctive. Glucozamina care se comercializeaza in magazinele de specialitate poate proveni din surse marine sau poate fi creata in laborator, un supliment alimentar administrat pentru reducerea durerilor articulare si imbunatatirea performantelor articulatiei. Care este legatura acesteia cu pierderea in greutate?

Eficacitatea poliglucozaminei pentru pierderea in greutate a fost testata intr-un studiu clinic efectuat de catre Dr. Karina Pokhis si colegii sai ale carui rezultate au fost diseminate in revista de specialitate BMC Obesity. Participantii la studiu au urmat o dieta saraca in calorii, tradusa printr-un deficit de 500 de calorii pe zi si le-a fost suplimentata activitatea fizica cu 7ore pe saptamana. Ulterior, au fost impartiti in doua grupuri: unui grup i-a fost administrat poliglucozamina iar celuilalt o pilula placebo.

La sfarsitul celor 25 de saptamani de studiu, grupul a carui dieta a fost suplimentata cu glucozamina a pierdut in medie 5.8 ± 4.09 kg, versus 4.0 ± 2.94 kg – pierderea in greutate in cazul administrarii placebo. Suplimentarea tratamentului standard cu glucozamina a rezultat intr-o pierdere in greutate aditionala de 1.8kg (1).

Cele mai multe studii au fost efectuate pe animale. Intr-un articol publicat in Nutrition Research, dr. Barrientos si colegii sai analizeaza efectele administrarii glucozaminei in cadrul unei diete bogate in grasimi, aratand capacitatea glucozaminei de a inhiba partial sau complet unele efecte ale dietei bogate in grasimi prin reducerea depozitelor de grasimi si a nivelurilor serice de leptina, rezultand o crestere mai mica a raspunsului insulinemic si valori mai mici ale glicemiei postprandiale (2). Un studiu similar arata capacitatea glucozaminei si a chitosanului oligozaharida de a impedica cresterea in greutatea prin inhibarea diferentierii adipocitelor la sobolanii obezi in cazul unei diete bogate in grasimi, induse (3).

In afara studiilor limitate pe animale, nu exista inca dovezi stiintifice solide care sa confirme eficacitatea glucozaminei pentru pierderea in greutate. Mai mult, in 2013 FTC acuza Slim Down Solution de practici comerciale inselatoare in cazul Slim Down Solution, o pilula de slabit al carui principal ingredient, D-Glucozamina, promitea pierderea in greutate fara dieta sau un program de exercitii (4).

  • Pokhis si altii (2015) Efficacy of polyglucosamine for weight loss – confirmed in a randomized double-blind, placebo-controlled clinical investigation, BMC Obsesity.
  • Barrientos si altii (2010) Glucosamine attenuates increases of intraabdominal fat, serum leptin levels, and insulin resistance induced by a high fat diet in rats. Nutritional Research
  • Huang si altii (2015) Anti-obese effect of glucosamine and chitosan oligosaccharide in high-fat induced obsese rats. Marine Drugs.
  • gov/news-events/press-releases/2003/01/ftc-challenges-weight-loss-claims-slim-down-solution

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.