zoot

Germeni si vlastari. Hrana vie, concentrata

Odata cu interesul sporit fata de hrana naturala, cruda si curata, germenii si vlastarii devin alimente trendy.  Pe langa beneficiile aduse sanatatii, dau savoare salatelor, sunt proaspete si au un gust deosebit iar, spre deosebire de alte super alimente, germenii si vlastarii sunt accesibile atat ca pret cat si ca proximitate. Le vei gasi la cel mai apropiat hipermarket sau le poti cultiva chiar tu.

 

Ce sunt gemernii si vlastarii?

germeni si vlastari pentru sanatate

Germenii sunt seminte germinate in apa. Se obtin prin hidratarea si incoltirea semintelor. Semintele se spala pentru a indeparta pamantul si murdaria, apoi sunt introduse in apa intre 20 de minute si 12 ore, in functie de tipul semintelor si dimensiunea lor. Dupa ce sunt hidratate, se scurg si sunt lasate la temperatura camerei,intre 13 si 21 de grade C intr-un borcan de germinat, acoperit cu un tifon, pentru a permite drenarea apei. Semintele vor incolti in 1-2 zile. Germenii sunt limpeziti cu apa de 2-3 ori pe zi.

 

De ce sa consumam legumele si cerealele sub forma de germeni si vlastari?

salata cu germeni de grauSe produc modificari biochimice extraordinare in timpul hidratarii si germinarii, ceea ce ii face mai usor de digerat si de absorbit in corp. Compusii complecsi se descompun in forme simple: proteinele in amonioacizi, grasimile in acizi grasi esentiali, amidonul in zaharuri etc, fiind alimente superconcetrate. Anumiti experti estimeaza ca sunt de 100 de ori mai multe enzime in germeni si vlastari decat in cerealele, legumele si fructele proaspete. Continutul de fibre si vitamine din germeni este mult mare decat cel din alimentele mature negerminate. Au proprietati unice, inmagazinand substante cu potential maxim pentru a dezvolta planta matura. Sunt alimente alcaline, promovand sanatatea generala a corpului.

 

Sunt riscuri atunci cand consumi germeni si vlastari?

In 1998 FDA a emis o avertizare impotriva consumului de germeni si vlastari, datorita contaminarilor cu bacteria E. coli, Salmonella si alte bacterii. La acel moment, FDA recomanda ca persoanele in varsta, femeile insarcinate, copii si persoanele cu sistem imunitar scazut ar trebui sa evita consumul de germeni si vlastari cruzi. De atunci practicile industriale de germinare sunt atent examinate, de la semintele si boabele utilizate pentru germinare, cat si siguranta prelucarii si manipularii acestora, de la ambalaj la vanzari. Germenii curati se pastreaza in frigider pentru consum.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.