zoot

Gem de prune: reteta pas cu pas

Gem de prune pas cu pas

Vrei sa afli cum se face gemul de prune? Nimic mai simplu! Alege cele mai aromate prune, indeparteaza-le samburii si amesteca-le cu zahar. Dupa ce le-ai lasat la rece peste noapte, se fierb in sucul propriu, alaturi de aromele dorite, pana se obtine consistenta perfecta. Nu-ti face griji! Te vom invata un truc la care noi apelam de fiecare data pentru a verifica daca gemul este gatit. Nu-ti mai ramane decat sa-l depozitezi in borcane sterilizate si sa te bucuri de o reteta de gem de prune pregatita in casa, fara conservanti.

Ingrediente:

  • 1kg de prune bine coapte
  • 1 portocala
  • 500g zahar
  • scortisoara sau vanilie (dupa gust)

RETETA GEM DE PRUNE

Este momentul ideal sa pregatesti un gem de prune dulce-acrisor si aromat cu vanilie. Urmeaza pasii de mai jos iar daca ai nedumeriri, lasa-ne un comentariu mai jos.

Gem de prune se taie pe jumatate prunele

Prunele se spala bine, se sterg cu un servet de bucatarie si se taie pe jumatate pentru a se indeparta cu usurinta samburii fara a strivi pulpa. Se aseaza intr-un castron mare.

Gem de prune se stoarce portocala

Dupa ce s-a spalat bine portocala, se stoarce sucul de portocala si se taie coaja circular. O vom pastra pentru pasul ulterior.

Gem de prune se toarna zaharul peste prune

Se toarna zaharul peste prune si se amesteca bine.

Gem de prune se da la frigider

Se adauga coaja si sucul de portocala.

Se da la rece peste noapte ca prunele sa lase zeama.

Gem de prune se fierb prunele

 

A doua zi se pune cratita pe foc, alaturi de arome (scortisoara sau vanilie) amestecandu-se din cand in cand.

Se indeparteaza spuma ori de cate ori este nevoie.

Test gem de prune

Dupa ce a ajuns la punctul de fierbere, se mai tine pe foc circa trei sferturi de ora, in functie de consistenta dorita.

*** Testul cu scobitoarea! Se introduce o scobitoare in cratita si se picura pe o farfurita plata. Daca siropul isi pastreaza forma si nu se intinde, gemul de prune este gata.
*** Desi are o textura lichida, gemul se va mai intari ulterior.

Gem de prune se lasa la racit

Se indeparteaza cratita de pe aragaz si se aseaza pe un gratar pentru a se raci (minim un sfert de ora).

*** Desi umplem borcanele cu gem fierbinte, daca temperatura acestuia este prea ridicata riscam sa spargem borcanele.

Gem de prune se introduce in borcane

Pentru aceasta reteta de gem de prune avem nevoie de borcane cu capac ermetic sterilizate.

*** Borcanele se spala bine cu buretele si detergent, se clatesc si se mai lasa putina apa pe fundul borcanului. Pentru sterilizare, se introduc in cuptorul incalzit la 120 Celsius timp de 15-20 de minute sau pana cand se usuca.

Gemul se introduce in borcane cu ajutorul unei lingure mari, se strage bine capacul si se aseaza pe un servet de bucatarie cu capacul in jos. Dupa zece minute, se intoarce borcanul si se inveleste cu un prosop pentru a se raci usor.

Acum nu-ti mai ramane decat sa te gandesti cum sa-l servesti!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.