zoot

Gandurile negative te imbatranesc mai repede?

Ganduri negative imbatranire

Gandurile negative ar putea fi responsabile de firele albe de par si ridurile premature? Asta pare sa sustina adeptii teoriei telomerilor. Desi este posibil sa nu mai fi auzit pana acum de telomeri, acestia joaca un rol important in procesul de imbatranire.

Telomerii sunt segmente de ADN situate la extremitatilor cromozomilor  cu rol de prevenire descompunerii si deteriorarii acestora. De fiecare data cand o celula se imparte, telomerii se scurteaza. Inevitabil, cand telomerii devin prea scurt pentru a se mai diviza, celulele devin inactive au mor. Asta se intampla in organism tot timpul si este un proces corelat cu imbatranirea.

Se pare ca telomerii functioneaza intr-o maniera liniara. Telomerii se scurteaza pe masura ce imbatranesti si, cand telomerii devin prea scurti si celulele mor. Adeptii teoriei sunt e parere ca telomerii pot fi alungiti si daca telomerii sunt alungiti, procesul de imbatranire este ingreunat. Desi anumite actiuni ii pot lungi, altele ii pot scurta si aici intervin gandurile negative.

Gandurile negative care pot duce la imbatranirea prematura:

  • Ostilitatea cinica. Daca esti mereu nervos, neincrezator in oameni si crezi tot timpul ca ceilalti sunt impotriva ta, poti manifesta ostilitate cinica. Persoanele care sunt nervoase si ostile sunt mult mai predispuse bolilor cardiovasculare si-si scurteaza viata telomerilor, se arata intr-un studiu din 2009 publicat in Journal of American College of Cardiology. Tot ele au mai putine conexiuni sociale si sunt mai pesimiste.
  • Pesimismul. Vezi intotdeauna jumatatea goala a paharului? S-ar putea sa-ti sabotezi lungimea telomerilor. Un studiu din 2014 publicat in Psychoneuroendocrinology arata ca persoanele pesimiste au telomeri mai scurti decat persoanele optimiste.
  • Rumegarea gandurilor. Obisnuiesti sa ‘rumegi’ fiecare decizie, sa te intorci cu gandul la ea si s-o intorci pe toate partile? Grijile excesile si gandurile care scapa de sub control pot duce la scurtarea telomerilor.
  • Reprimarea gandurilor. Obicei situat la polul opus, persoanele care-si reprima gandurilor obisnuiesc sa pretinda ca problema nu exista in loc sa o rezolve. Mintea si corpul consuma o cantitate mare de energie ca sa poata faca asta si apare stresul.
  • Mintea ratacita. Un studiu efectuat pe aproape 250 de femei arata ca mintea ratacita este asociata cu telomeri mai scurti, indiferent de nivelul de stres din viata individului. Asta s-ar putea explica prin lipsa angajarii prezente in sarcini si activitati care nu-ti mai pot aduce placere.

Toti avem zile proaste, chiar saptamani sau luni dar asta nu inseamna ca trebuie sa lasam negativitatea sa puna stapanire pe gandurile noastre. Practicand exercitii precum meditatia sau practica prezentului (mindfulness) putem trece peste gandurile negative intr-o maniera productiva.

Ce poti face pentru a-ti lungi telomerii:

  • Meditatie
  • Practica prezentului
  • Activitate fizica
  • Consum de alimente bogate in antioxidanti

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.