zoot

Galuste de gris – Trucuri si sfaturi pentru supa perfecta

Initial te pot descuraja dar sa faci galuste de gris este mai simplu decat pare! Iti punem la dispozitie o serie de trucuri si sfaturi si te ghidam pas cu pas pentru a obtine galuste pufoase de fiecare data.

Galuste de gris retetaGaluste de gris pufoase
Galuste de gris cum se facGaluste de gris moi

 Ingrediente pentru galuste de gris

La patru litri de supa de pui / vita ai nevoie de:

  • 2 oua
  • 2 linguri de ulei vegetal sau untura de rata / gasca
  • 8 linguri de gris curat (daca ouale sunt mari se mai pot adauga 1-2 linguri)
  • Un varf de cutit de sare

*** Calitatea grisului este foarte importanta pentru a obtine galuste pufoase. Aceasta trebuie sa aiba o granulatie uniforma desi nu este indicat sa fie foarte fin ca faina, caz in care obtii galuste tari ca cele din faina.
*** In functie de cantiatea de supa, poti reduce sau mari cantitatea de ingrediente, pastrand aceleasi proportii.

Incorporarea compozitiei de galuste de gris

Daca vrei sa obtii galuste pufoase de fiecare data, separa albusul de galbenus. Bate albusul spuma tare cu ajutorul mixerului. Bate galbenusul cu putina sare si amesteca-l cu uleiul. Toarna galbenusul peste albus si incorporeaza-l usor, cu ajutorul unei furculite, de jos in sus. Adauga grisul ploaie, putin cate putin, amestecand usor. Pentru a obtine galuste de gris pufoase este necesar sa-l incorporezi treptat, cu miscari lente (ca si cum ai face un chec).

Compozitia obtinuta este destul de moale insa, dupa timpii de odihna, in care care grisul se umfla, devine mai legata.

Lasa compozitia sa se odihneasca

Oricat de mult te-ai grabi sa gusti din aceste galuste de gris delicioase este esential sa le acorzi 10-15 minute sa se odihneasca dupa ce ai incorporat compozitia. ‘Odihna’ permite grisului sa se umfle, sa absoarbe umiditatea din ou si sa lege mai bine compozitia. Daca ti s-a intamplat cel putin odata ca galustele sa se imprastie in oala cand le dai la fiert, ai sarit probabil peste timpii de odihna. Este indicat sa lasi compozitia sa se odihneasca intr-un mediu racoros. Daca este cald in bucatarie, le poti da la frigider. Iti garantam ca vei obtine galuste de gris grozave folosind acest truc.

Modelarea galustelor de gris

Daca ai respectat timpii de odihna, compozitia de galuste de gris si-a schimbat consistenta si este mult mai usor de modelat. Cu toate acestea, nu o singura data ni s-a intamplat sa se desprinda  greu de pe lingura. Tocmai de aceea este indicat sa umezesti cu apa lingura folosita pentru modelarea galustelor. Pentru a avea apa la indemana, umple o cana cu apa si introdu lingura in apa ori de cate ori este nevoie. O alta varianta este sa inmoi lingura in supa calda.

Galustele se modeleaza dupa preferinte, mai mari sau mici insa trebuie sa tii cont ca isi modifica volumul (aproape de trei ori).

Fierberea galustelor de gris

Galustele de gris pot fi fierte in apa sau direct in supa de pui. Lesne de inteles ca ultima varianta confera o savoare deosebita galustelor care imprumuta din gustul supei de pui. Singurul neajuns al acestei metode este cazul nefavorabil cand compozitia de galuste se intinde in oala si raman acele faramituri. Poti alege sa le indepartezi cu o spumiera sau sa strecori din nou supa. Avantajul fierberii separate a galustelor in apa este claritatea supei de pui.

Nu trebuie sa torni galustele modelate in apa (supa) clocotita pentru ca risti sa se sparga compozitia inchegata si sa se imprastie in oala. Daca totusi apa (supa) a ajuns la punctul de fierbere si clocoteste, poti alege sa dai focul mic si sa astepti cateva minute sau sa torni putina apa (supa) rece.

*** Daca ai respectat toate instructiunile si totusi observi ca prima galusca se imprastie in apa, indeparteaz-o cu o spumiera si mai adauga putin gris in compozitie.

Pentru a nu se intari si pentru a lua din gustul supei de pui este esential ca galustele de gris sa se fiarba la foc mic. Galustele se fierb timp de aproximativ 12 minute, mai mult sau mai putin in functie de dimensiunea acestora. Optional se pot intoarce o singura data pe partea cealalta dar trebuie sa o faci cu grija sa nu se rupa. Nu este un pas neaparat necesar.

Dupa fierbere, se stinge focul si se pune capacul. Galustele se mai lasa 10 minute sub capac, in abur.

*** Pentru a fi sigura ca sunt bine facute este recomandat sa scoti o galusca, sa o tai pe din doua si sa o incerci.

Supa cu galuste de grau reteta

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.