zoot

Fructul kaki (persimona). Beneficii pentru sanatate

Daca nu ti-e familiar, este timpul sa afli tot ce trebuie sa stii despre el. Fructul kaki sau persimona (piersica japoneza) seamana cu o rosie la exterior insa, ca textura si gust, se gaseste undeva intre piersica si pepene galben. Cu toate acestea, variaza atat ca marime si forma, cat si culoare. Intregul fruct este comestibil, cu exceptia semintelor si caliciului.

 

Ce este fructul kaki (persimona)

Fruct kaki beneficii

Un fruct sarac in calorii, este disponibil atat in varianta astrigenta cat si non-astrigenta. Iata de ce si cum sa le diferentiezi:

  • Hachiya – tipul cel mai des intalnit. Varianta astrigenta, are o forma similara ghindei iar daca-l consumi crud este acru. Trebuie sa-l lasi sa se coaca bine pana capata acea textura moale si carnoasa.
  • Fuyu – un tip mai rar intalnit, castiga din ce in ce mai multa popularitate atat in Japonia cat si vest. Cu o culoarea similara ca cea a Hachiya, arata ca o rosie strivita, este mai mic, mai dulce si se consuma atata vreme cat este ferm.

Fructul Kaki. Beneficii pentru sanatate

Fructul kaki este un fruct sarac in calorii. Un fruct normal (168g) iti aduce un aport de doar 118 calorii. Majoritatea caloriilor provin din zaharuri (21g), fiind o optiune excelenta pentru a elibera energie imediata. Se poate consuma si intr-o dieta bazata pe reducerea aportului caloric. Interesant este aportul de fibre, un fruct iti aduce un aport de 6g de fibre alimentare (aproximativ 24% din necesarul zilnic). Asa cum stii, fibrele sunt esentiale pentru santatea sistemului digestiv, prevenirea constipatiei si mentinerea unei greutati optime.

Fructul kaki vine cu numeroase beneficii pentru sanatate. Se remarca, in special, cantitatile bogate de vitamina A (1 fruct iti asigura peste 50% din doza zilnica necesara) si vitamina C (un fruct kaki iti asigura peste 20% din doza zilnica necesara), dar si cantitati semnificative de alte vitamine si minerale. Toti acesti antioxidanti reduc stresul oxidativ si previn semnele imbatranirii premature, precum ridurile si petele.

Cum se consuma fructul Kaki

Cum se mananca fructul kaki salata

  • Spala bine fructul, indeparteaza frunzele si semintele, feliaza sau consuma-l intreg.
  • Spala bine fructul, taie-l pe jumatate, indeparteaza semintele si serveste fructul din coaja, scobindu-l cu o lingurita.
  • Adauga felii de frcut kaki la salate sau foloseste pentru aperitive festive (
  • Scobeste fructul, dupa ce-ai indepartat semintele si pulseaza-l de cateva ori in blender. Foloseste piureul in smoothie-uri, sucuri de fructe sau iaurt.
  • Adauga bucati din fructul kaki sau piure-u de kaki in amestecul pentru clatite, briose sau chec.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.