•  
  •  

Faina de cocos se obtine din miezul nucii de cocos, care mai intai se separa de lapte, apoi se calcineaza la o temperatura mica si pe urma se marunteste pina la o pulbere fina.

Faina de cocos: profil nutritional

Cum gatim cu faina de cocos

Capata din ce in ce mai multa popularitate, deoarece tot mai multe persoane descopera calitatile sale nutritionale si fac din ea o alternativa sanatoasa la alte tipuri de faina. Are o aroma usoara de cocos si o textura aerata.

Acest tip de faina este favorita printre persoanele care tin dieta Paleo sau Atkins (low-carb), adeptii regimului alimentar fara gluten, sau cei ce au intoleranta la el, bolnavii cu boala celiaca, cei cu diabet zaharat si vegetarieni.

Un sfert de ceasca de faina de cocos (aproximativ 28g) are aproximativ:

  • 120 calorii;
  • 4g de grasime;
  • 4g de proteine;
  • 10g de fibre;
  • 16g de carbohidrati;
  • 2g de zahar.

 

Faina de cocos: beneficii

Raw vegan batoane proteice din nuca de cocos

Datorita faptului ca are multe grasimi saturate sanatoase, ajuta la scaderea valorii colesterolului rau si a trigliceridelor din sange, protejand astfel inima de infarctul miocardic, creierul de accident vascular cerebral, dar si celelalte organe intr-un procesc normal de functionare.

Are un continut mic de carbohidrati

In faina de cocos se intalneste un continut mic de carbohidrati, in comparatie cu faina obisnuita, obtinuta din cereale.

Are un continut mare de fibre

Continutul de fibre din faina de cocos este cu siguranta cel mai mare dintre toate tipurile de faina. 100 g de faina de cocos contine aproximativ 39 g de fibre, adica mult mai mult decat in oricare alt tip de faina.

Intr-o lingura de faina de cocos se gasesc 5g de fibre, faina de cereale integrale contine 0,8g la o lingura, iar faina alba de grau doar 0,2g la o lingura. O mare parte din aceaste fibre sunt insolubile, ceea ce contribuie la prevenirea constipatiei si la imbunatatirea sanatatii colonului.

Este lipsita de gluten

Glutenul este o proteina care se gaseste in grau precum si celelalte tipuri de faina pe care persoanele cu boala celiaca sau cu intoleranta la gluten trebuie sa le evite. Faina de nuca de cocos poate fi o alternativa pentru prepararea bucatelor, sosurilor si produselor de patiserie fara gluten.

Are un indice glicemic scazut

Indicele glicemic estimeaza modul in care carbohidrati dintr-un produs alimentar vor influenta nivelul zaharului din sange. Alimentele cu indice glicemic mare duc la fluctuatii mari ale nivelului de zahar din sange, in timp ce alimentele cu indice glicemic redus ajuta la stabilizarea zaharului din sange, ajutandu-va sa pierdeti in greutate si sa preveniti bolile cronice, in acelasi timp.

Alimentele cu o proportie mai mare de faina de nuca de cocos au un indice glicemic mai mic, dupa cum este publicat si in “British Journal of Nutrition” din 2003, ceea ce le face sa fie cele mai sanatoase optiuni de carbohidrati.

Faina de cocos poate fi utilizata cu succes atat in retetele dulci cat si in cele sarate, are gust si miros usor de nuca de cocos, dar aceasta nu impiedica sa obtineti bucate gustoase si mai ales foarte sanatoase.

 

Cum se gateste cu faina de cocos

Dulciuri cu faina de cocos

Adeptii unui stil de viata low-carb, paleo sau gluten-free se orienteaza deseori catre alternative la faina alba din grau. Una dintre aceste alternative este faina de cocos. Desi este o optiune excelenta pentru a-ti diversifica alimentatia sau a evita glutenul, aceasta vine cu cateva provocari.

In comparatie cu faina alba din grau, faina de cocos are un continut ridicat de fibre alimentare (38g de fibre alimentare la 100g) si absoarbe o cantitate mult mai mare de lichid. Astfel, nu o poti substitui in retete intr-un raport 1:1.

Ca regula generala, foloseste un raport 1:4 sau 1:3.

De exemplu, daca reteta cere 100g de faina alba, foloseste doar 25-33g faina de cocos. Bineinteles, fiecare reteta vine cu particularitatile sale iar recomandarea noastra este sa incepi cu retete deja testate.

Paine cu faina de cocos

Cand coci cu faina de cocos, trebuie sa cresti cantitatea de lichid si numarul de ou folosite in reteta. De regula, pentru fiecare cana de faina de cocos, va trebui sa folosesti sase oua batute si o cana de lichid (apa sau lapte de cocos).

**** Daca nu adaugi suficient lichid, risti ca produsul copt sa fie prea uscat si faramicios. Umiditatea poate fi obtinuta si printr-un adaos suplimentar de piure de fructe. Ouale, in schimb, leaga compozitia.

Daca o folosesti pentru a prepara alimente pane sau chiftelute, faina de cocos poate inlocui integral faina alba, in aceeasi cantitate. Cu toate acestea, de fiecare data cand gatesti cu faina de cocos trebuie sa o amesteci foarte bine cu celelalte ingrediente pentru a obtine o textura fina.

Daca nu vrei sa risti gatind integral cu faina de cocos, te poti bucura de ea in diferite amestecuri low-carb sau gluten-free. Pentru a nu schimba textura si gustul final al preparatului, poti substitui pana la 20% din necesarul de faina cu faina de cocos, adaugand acceasi cantitate suplimentara de lichid.

 

Retete rapide cu faina de cocos

Paine fara gluten cu cocos

Cu o consistenta densa, un gust pronuntat de cocos si un miros care se raspandeste toata casa, painea cu faina de cocos este numai buna de tartinat la micul dejun. Este o paine saraca in carbohidrati si nu are gluten. Se prepara rapid, prin amestecarea ingredientelor, fie cu mixerul, fie in blender.

Deoarece nu contine gluten si nici drojdie, textura si gustul acesteia sunt mult diferite de cele ale traditionalei paini din grau. Acest fapt n-ar trebui sa o faca mai putin dezirabila,ba din contra.

Pune-ti imaginatia la incercare si gaseste modalitati inedite de a o consuma, aducand un plus de proteine dietei zilnice.

Ingrediente:

  • ¾ cana de faina de cocos
  • 6 oua organice, la temperatura camerei
  • ½ cana ulei de cocos, topit si racit
  • ½ lingurita de sare
  • ½ lingurita de otet
  • 1 lingura de sirop de agave
  • 1 lingura faina de Konjac / pulbere de arorut (agent de ingrosare)
  • 1 lingurita praf de copt

Paine de cocos feliata

Felii paine cocos

Paine low carb din faina de cocos

Preincalzeste cuptorul la 180 C.

Scoate ouale din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei si topeste uleiul de cocos in bain marie sau in cuptorul cu microunde. Lasa-l sa se raceasca.

Amesteca ingredientele uscate (faina de cocos, sarea, agentul de ingrosare, praful de copt) intr-un bol.

Separat, bate ouale, otetul de mere si uleiul cu mixerul. Adauga treptat cate o lingura din ingredientele uscate pana incorporezi toata compozitia. Potriveste de sare si (optional) indulcitor natural.

Unge cu unt o forma de chec si toarna compozitia.

Da forma la cuptor timp de 40-55 de minute, pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul formei iese curata.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro