zoot

Este o idee buna sa consumi mancare la conserva?

Mancarea la conserva

Daca doriti sa luati masa si nu aveti chef sa stati la bucatarie sau nu aveti suficient timp, puteti opta pentru produsele alimentare conservate. In zilele noastre, aproape orice poate fi gasit intr-o cutie, de la fructe, legume, fasole si pana la fructe de mare, supe si preparate din carne sau peste. Dar oare cat de sanatoase sunt aceste alimente?

Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare, trebuie mai intai sa explicam in ce consta procesul de conservare.

Conservarea este o metoda utilizata pentru pastrarea alimentelor pentru perioade lungi de timp, prin ambalarea lor in recipiente inchise ermetic. A fost dezvoltata pentru prima oara in secolul al XVIII-lea ca o modalitate de a oferi o sursa de hrana stabila pentru soldatii si marinarii aflati la razboi.

Procesul de conservare poate varia usor de la un produs la altul, dar exista trei etape principale. Acestea includ:

  • Prelucrarea:alimentele sunt feliate, tocate, sunt scosi samburii, se dezoseaza, se decojesc si se fierb;
  • Sigilarea:alimentele prelucrate sunt sigilate in cutii;
  • Incalzirea:cutiile sunt incalzite pentru a distruge bacteriile daunatoare.

Acest lucru permite produselor alimentare sa fie stabile la depozitarea in conditii de siguranta si sa fie consumate timp de 1 pana la 5 ani sau mai mult.

Cum procesul de conservare poate afecta nivelul nutrientilor?

Alimente conservate sunt adesea considerate a fi mai nutritive decat alimente proaspete sau congelate, dar studiile arata ca acest lucru nu este intotdeauna adevarat.

De fapt, conservele pastreaza cele mai multe substante nutritive ale unui produs alimentar. Proteinele, carbohidratii si grasimile nu sunt afectate de acest proces. Cele mai multe minerale si vitamine liposolubile, cum ar fi vitaminele A, D, E si K sunt de asemenea pastrate. Prin urmare, studiile arata ca alimentele bogate in anumite substante nutritive si dupa ce au fost conservate contin inca cantitati mare de acesti componenti benefici.

Cu toate acestea, deoarece conservarea implica in mod tipic caldura mare, vitaminele solubile in apa, cum ar fi vitamina C si vitamina B pot fi deteriorate. Acestea sunt sensibile la caldura si aer, astfel incat pot fi pierdute in timpul gatitului.

Cu toate ca, in timpul procesului de conservare se pot deteriora anumite vitamine, cantitatile altor compusi sanatosi ar putea creste. De exemplu, rosiile si porumbul elibereaza mai multi antioxidanti atunci cand sunt supuse incalzirii, iar conservele lor sunt o sursa buna de antioxidanti.

Conservele alimentare sunt accesibile si convenabile

Alimentele conservate sunt un mod convenabil si practic de a adauga mai multi nutrienti la dieta. Disponibilitatea alimentelor sigure si de calitate lipseseste in multe parti ale lumii. Conservarea ajuta la asigurarea accesul la o gama larga de alimente pe tot parcursul anului.

De fapt, aproape orice produs alimentar poate fi gasite in cutie azi. De asemenea, din moment ce produsele alimentare conservate pot fi depozitate in siguranta timp de mai multi ani si de multe ori implica un timp minim de pregatire, sunt incredibil de convenabile.

In plus, ele tind sa coste mai putin decat produse proaspete.

Conservele pot contine urme de BCA

BPA (Bisfenol-A) este un produs chimic utilizat la ambalarea produselor alimentare, inclusiv in compozitia cutiilor de conserve.

Studiile arata ca BPA in produsele alimentare conservate poate migra de la captuseala cutiei la alimentele prezente in ea. Un studiu ce a analizat 78 de alimente diferite conservate a gasit BPA in peste 90% dintre ele. Mai mult, cercetarea a facut clar faptul ca consumul de alimente conservate este o cauza principala de expunere la acest chimical. Unii experti fac o asociere intre BCA si anumite probleme de sanatate, cum ar fi bolile de inima, diabetul zaharat de tip 2 si disfunctia sexuala masculina.

Daca incercati sa reduceti considerabil expunerea la BPA, atunci minimizati cantitatea de produse conservate, in favoarea celor proaspete.

Conservele pot contine bacterii mortale

Este extrem de rar, dar se poate intampla, alimentele conservate, care nu au fost prelucrate in mod corespunzator pot contine bacterii periculoase cunoscute sub numele de Clostridium botulinum.

Consumul de alimente contaminate provoca botulism, o boala grava, care duce la paralizie si moarte daca este lasata netratata. Cele mai multe cazuri de botulism provin din alimente care au fost conservate la domiciliu, in mod necorespunzator. Botulismul din alimente conservate comercial este rar intalnit.

Pentru a va proteja, este important sa nu mancati din cutii de conserve fisurate, bombate sau care prezinta scurgeri.

Cum sa faci alegerea potrivita?

Ca si in cazul tuturor produselor alimentare, este important sa cititi eticheta si lista de ingrediente. In cazul in care aportul de sare reprezinta un motiv de ingrijorare, alege produse etichetate: „cu continut scazut de sodiu“ sau „fara adaos de sare“.

Iar pentru a evita o cantitate in plus de zahar, alegeti fructe conservate in apa sau suc, in loc de sirop.

Clatirea alimentelor poate reduce, de asemenea, continutul de sare si zahar.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.