zoot

Diferentele intre boala si fenomenele Raynaud

Diagnosticul nu este intotdeauna la indemana. Tipic, atat boala cat si sindromul Raynaud se manifesta prin accese intermitente, dependente de temperatura care determina paloarea si cianoza la nivelul degetelor mainii. Mai rar, aceste tulburari pot interesa si degetele de la picioare. Aceste manifestari vizeaza la inceput 1-2 degetele, bilateral, urmand ca in evolutie sa se extinda si la celelalte degete.

  • Boala Raynaud presupune alternanta dintre culorile palid-vinetiu si rosiatic care apar la nivelul degetelor. Desigur, acestea nu sunt singurele simptome, dar reprezinta o particularitate a bolii. Debutul este brusc, pielea devine palid-vinetie, manifestare cauzata de expunerea la frig. In a doua faza, dupa expunerea la caldura, degetele se coloreaza in rosu. Acest sindrom apare cel mai frecvent la femei.
  • Fenomenele Raynaud sunt mai des intalnite decat boala, fiind asociate cu alte afectiuni sistemice sau locale. In ambele cazuri, arterele de la nivelul degetelor sunt stimulate excesiv, astfel incat apare o vasoconstrictie puternica. Urmarea este culoarea palida, cianotica, senzatia de durere, care se datoreaza unui flux sangvin redus in zona.

Expunerea la caldura are efectul de a ameliora senzatia de durere si modificarile de culoare. Degetele devin rosietice, umflate (prin extravazarea de lichid in tesuturi), iar persoana experiementeaza senzatii de pulsatie si amorteli. De aceea, una dintre modalitatile de diagnostic presupune introducere mainilor intr-un vas cu apa rece, apoi intr-un vas cu apa calda si obsevarea modificarilor. Spre deosebire, de persoanele care nu sufera de fenomene Raynaud, durerea apare la rece, nu la expunerea la caldura.

Intre aceste accese cu caracter intermitent, nu apar alte simptome. Alte modificari care pot aparea in timpul vasocontrictie sunt: sensiblitatea si forta muscular redusa si imposibilitatea de a folosi degetele afectate.

In evolutie, aceste fenomene se agraveaza si pot duce la atrofia si chiar amputarea falangei distale a degetelor. Initial, apar zone ulcerate (din cauza privarii tesuturilor de oxigen), care in lipsa tratamentului afectiunii de baza pot evolua spre necroza. De remarcat este ca aceste leziuni apar mai rar in anotimpurile calduroase.

Cel mai afectate sunt femeile, intre varsta adolescentei si varsta adulta. Diferenta dintre boala si fenomen este ca in cadrul fenomenului, nu toate degetele trebuie sa fie afectate, iar evolutie este mai blanda. Diagnosticul bolii presupune prezenta fenomenelor timp de 3 ani, fara a depista o cauza evidenta. Analizele de laborator nu sunt de ajutor in cazul bolii Raynaud, dar pot fi utile in cadrul fenomelor care se asociaza cu alte boli de sistem.

In general, pentru a pune diagnosticul de boala Raynaud, este necesara excluderea urmatoarelor afectiuni: boli ale tesutului conjunctiv (colagenoze), lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poliartrita reumatoida, trombangeita obliteranta. Alte boli care se pot confunda si care trebuie incluse in diagnosticul diferential sunt: sindromul de tunel carpian (se testeaza viteza de conducere nervoasa), degeraturile (interviul cu pacientul), crioglubulinemia, medicamente (bleomicina, vincristina), mielomul multiplu, hipergammaglobulinemii, sindromul CREST, sindromul Sjoren, polimiozita.

Exista factori de risc care participa la dezvoltarea fenomenelor de tip Raynaud:

  • Fumatul
  • Consumul de alcool
  • Hipertensiunea, hipercolesterolemia, ateroscleroza
  • Diabetul zaharat, medicamente: betablocante, contraceptive orale
  • Boli de tip autoimun, colagenoza

Tratamentul presupune intai de toate masuri generale. Este recomandat ca mainile sa fie protejate de frig, prin purtarea de manusi in anotimpurile reci. Traumatismele degetelor trebuie evitate, pentru a preveni infectiile locale. Lotiunile emoliente si hidratante sunt necesare, mai ales daca pielea degetelor este uscata sau prezinta fisuri. Renuntarea la fumat este un factor important care modifica prognosticul bolii intr-un mod pozitiv.

Tratamentul medicamentos vasodilatator are o eficienta scazuta, in absenta tratamentului bolii de fond. Se vor utiliza medicamente perecum nitroglicerina sau nifedipina retard. Tratamentul pentru boala de fond va fi particularizat.

Tratamentul chirurgical consta in sectionarea unor unor nervi simpatici, fiind utilizata in cazul fenomenelor frecvente si severe. In absenta rezultatelor la administrarea tratamentului medicamentos si in cazul persistentei modificarilor trofice, se recomanda de asemenea tratamentul chirurgical. Totusi, acest tip de tratament este aproape inutil in cazul sclerodermiei, cand arterele degetelor sun obstruate semnificativ. De obicei, se recomanda simpatectomia lobara, in detrimentul celei toracale, avand o eficienta superioara.

Prognosticul fenomenelor Raynaud este in stricta relatie cu boala de fond. Boala Raynaud poate evolua in timp spre necroza si amputarea falangei distale a degetelor, anchiloza, apectul degetelor sub forma de fus, cicatrici pe locul fostelor ulceratii, limitarea mobilitatii, durere prelungita. In ambele cazuri, evolutia depinde de diagnosticul precoce, tratamentul corect aplicat si complianta pacientului.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.