zoot

Diferenta de varsta intr-o relatie

Diferenta de varsta intr-o relatie este un subiect tabu care ne-a preocupat, cel putin o data in viata. Ne-am gandit la succesul relatiei pe termen lung si la felul in care vom fi judecati de catre cei din jur. Am vazut in jurul nostru relatii care au esuat, altele care au rezistat probei timpului, chiar si atunci cand exista o diferenta de varsta intr-o relatie.

Un exemplu in acest sens este celebrul cuplu Michael Douglas – Catherina Zeta Jones. Insa dupa mai bine de 13 ani impreuna, revista Star anunta un divort in curand (Sursa).

Diferenta de varsta intr-o relatie
Catherine_Zeta-Jones_Michael_Douglas_2012. Foto – David Shankbone Wikimedia Commons

Ce se intampla cand diferenta de varsta este de cealalta parte a baricadei: ea avand ceva ani mai multi decat el? Un cuplu iconic in acest sens a fost cel format din Madonna si Guy Ritchie cu o diferenta de varsta de 10 ani. Mariajul lor a durat insa doar 8 ani. Sa punem asta pe seama diferentei de varsta pe cata vreme cuplurile de la Hollywood au facut un obicei din a divorta?

Trebuie ca varsta sa joace un rol intr-o relatie, motiv pentru care cercetatorii s-au decis a afla: Care este diferenta de varsta perfecta ca o relatie sa fie sortita succesului?

Diferenta de varsta
Madonna_Guy_Ritchie. Foto- David Shankbone Wikimedia Commons

Si s-a ajuns la o concluzie. Sondajul a avut la baza 2000 de respondenti care au situat diferenta potrivita de varsta la 52 de luni, adica patru ani si patru luni (Sursa). Aproximativ acelasi rezultat este confirmat si de catre statistici: Majoritatea barbatilor din Europa se casatoresc cu femei mai mici cu trei ani, informeaza TheTelegraph.

Sa punem aceasta diferenta de varsta pe baza diferentelor dintre noi? Intr-adevar, barbatuu se dezvolta mai incet decat femeile din punct de vedere biologic si psihologic. Este nevoie ca ei sa obtina o maturitate sexuala satisfacatoare inainte de a se angaja intr-o casnicie. Perfect normal! – ai spune. Mai putine sanse ca ei sa aiba aventuri extraconjugale. In fond – Been there, done that! 

Tot legat de diferenta de varsta intr-o relatie, apar alte statistici interesante. Conform aceleiasi surse, barbatii care se insoara cu femei mai mici cu 15-17 ani sunt favorizati – sansele ca acestia sa decedeze timpuri descresc. Probabil Michael Douglas a cunoscut acest aspect. In schimb, daca esti femeie si te casatoresti cu un barbat mai tanar cu 7-9 ani, speranta de viata descreste cu pana la 20%. Wow! Unde-i egalitatea dintre sexe, ne intrebam.

Dar vor femeile barbati mai tineri? Se pare ca da! Femeile incep sa isi doreasca barbati mai tineri odata ce inainteaza in varsta. Madonna o confirma. Odata divortata de Guy Ritchie, isi da seama ca poate si mai mult.. pardon! mai tanar – lasandu-e pozata la bratul modelului Brahim Zaibat .

Un studiu de acum 10% tragea atentia fenomenului Cougar (asta cand barbatul este mult mai tanar decat femeia intr-o relatie) – de aici sa fi aparut ideea serialului Cougar Town? Nu conteaza asta acum. Cert este ca, in urma cu 10 ani, 34% dintre femeile singure de peste 39 de ani, manifestau o preferinta pentru barbatii mai tineri (Sursa).

Diferenta de varsta intr-o relatie nu poate insemna totul. Pe cata vreme ne temem de diferenta de varsta, la fel ne-ar ingrijora si apartenenta religioasa sau politica, rasa sau statutul socio-economic, similitudine in interese, pasiuni, stil de viata. Noroc ca dragostea este oarba si exista compromisul intr-o relatie.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.