zoot

Dieta nutritariana: Dieta bazata pe alimente cu densitate nutritiva ridicata

Dieta nutritariana

Dr. Joel Fuhrman, autor al cartii ‘Eat to live’ a introdus termenul de ‘nutritarian’ pentru a descrie o persoana care consuma alimente cu o densitate nutritiva ridicata, menite sa aduca un aport corect de macro si micronutrienti, raportat la continutul caloric. Aceasta persoana reuseste sa faca alegerile alimentare corecte fara a numara caloriile, fara a evita grasimile si fara a consuma numai cruditati. Tot ceea ce trebuie sa faca este sa aleaga produsele alimentare bogate in nutrienti, curate si neprocesate.

Conform dr. Fuhrman, calitatea unui aliment depinde de: aportul de micronutrienti per calorie, aportul de macronutrienti care reuseste sa raspunda nevoilor individuale fara a genera un exces de calorii si evitarea substantelor toxice (grasimi trans, sodiu si zaharuri rafinate). Acestea sunt alimentele care inlesnesc capacitatea organismului de a se vindeca, de a incetini procesul de imbatranire si de a creste vitalitatea.

Densitatea nutritiva a alimentelor

Principiul de baza al diete nutritariene este exprimata prin ecuatia:

 Sanatate = Nutrienti / Calorii

Piramida nutritarianaAltfel spus, sanatatea este determinata de cantitatea de diversitatea de macro si micronutrienti care se regaseste in caloriile consumate. Dr. Fuhrman a dezolvat indicatorul ANDI (Indexul agregat al densitatii nutritive) pentru a ordona alimentele in functie de densitatea nutritiva raportata la o calorie. Pe baza acestuia a dezvoltat o proprie piramida a alimentelor, la baza careia se regasesc, deloc surprinzator legumele, urmate de leguminoase si fructe, seminte, nuci si avocado, cereale integrale si cartofi, carne, peste, produse lactate fara grasimi iar in varful piramidei regasim carnea de vita, branza si mancarea procesata.

Dr. Fuhrman este de parere ca un consum adecvat de micronutrienti (vitamne, minerale si substante fitochimice) fara un aport caloric excesiv reprezinta cheia pentru o sanatate excelenta si sporirea sperantei de viata, motiv pentru care recomanda ca 90% din dieta zilnica sa fie bazata pe plante. In plus, se recomanda evitarea produselor rafinate din faina alba, orez alb, zahar si indulcitori.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.