zoot

Dieta Atkins vs. Dieta Dukan

Ai auzit ca ambele dau rezultate atata vreme cat iti insusesti alegerile alimentare corecte pe termen lung, ceea ce ne face sa afirmam ca ambele diete sunt diete stil de viata. Iti insusesti niste principii si continui sa mergi pe acelasi model cu care te-ai familiarizat. Devin un stil de viata, oferindu-ti posibilitatea sa faci alegeri informate capatand cateva cunostinte solide despre nutritie.

exercitii de slabit
exercitii de slabit

Atat in dieta Dukan cat si in dieta Atkins treci prin niste faze, care pot dura luni de zile (in functie de greutatea pe care vrei sa o dai jos), pana iti stabilizezi metabolismul si te obisnuiesti cu schimbarea. Prima faza (inductie in dieta Atkins / atac in dieta Dukan) sunt destul de restrictive si cel mai greu de tinut. Iti trebuie o vointa mare sa te debarasezi de vechile obiceiuri culinare si sa mergi pe regulile acestor diete. Partea buna este ca slabesti drastic in aceasta perioada, vizibil, ceea ce te impulsioneaza sa treci la urmatoarea etapa.

Ambele diete sunt regimuri hipoglucidice (in care carbohidrati sunt practic eliminati in prima faza, inductie la Atkins si atac la Dukan), Dukan fiind ceva mai permisiv cu glucidele. Mai mult, ambele regimuri sunt hiperproteice si vad proteienele ca fiind rezolvarea kilogramelor in plus, singura grupa de alimente complet indispensabila din alimentatia noastra. Ambele regimuri sunt impotriva dietelor scurte cu efect yo-yo pe termen lung, sau cele care favorizeaza consumuri mari de fructe si lipsa proteinelor concretizata in pierderea masei musculare dupa terminarea rezervelor din organism.

Ambele regimuri condamna carbohidratii rai (cei proveniti din zahar rafinat si faina alba) care au rolul de a fi asimilati imediat, generandu-se o o cantitate mai mare de insulina care creste apetitul si pe langa energia imediata eliberata, favorizeaza depunerea rezervelor de grasime.

Dukan, spre deosebire de Atkins elimina si grasimile din alimentatie, tinzand catre un regim pur proteic (cel putin in faza de inductie). In dieta Dukan grasimile provenite de la animale sunt privite ca inamicul siluetei zvelte. Chiar daca se spune ca in dieta Dukan nu numeri caloriile, doctorul Dukan exclude aceasti nutrienti pe motiv ca acestia contin cele mai multe calorii (9g calorii per gram) si, de regula ,sunt consumati in combinatie cu carbohidratii: mananci unt pe paine, prajesti cartofi in ulei etc. In cele din urma, doctorul considera ca grasimile ce privin de la animale (unt, carnati, carne uscate, branza grasa) ameninta buna functionare a inimii si trebuie consumate cu restrictie.

Dieta Atkins, in schimb, permite si incurajeaza consumul de grasimi bune (din unt, uleiuri vegetale si seminte) ca mancarea sa aiba gust si in plus, le considera esentiale pentru organism. Tinand dieta Atkins, nu iti faci griji asupra numarului de calorii, in schimb calculezi carbohidratii neti (scazand fibrele din aliment).

In ultima faza de stabilizare sau mentinere, dieta Dukan  iti permite sa mananci normal in 6 zile din 7, iar o zi pe saptamana sa treci iar in faza de atac. Cu Atkins insa, esti obligat sa faci mereu alegerile corecte si sanatoase, chiar si in faza de mentinere, permitandu-ti sa mananci 90g de carbohidrati buni sau chiar peste, daca faci activitate fizica. In dieta Atkins nu revii la faza de inductie in fiecare saptamana, dar descresti cantitatea de carbohidrati pe masura ce incepi sa castigi in greutate.

Dieta Dukan este aproape imposibil sa fie tinuta de un vegetarian, pe cand dieta Atkins ofera solutii si se poate adapta cu usurinta unui lacto-ovo vegetarian. Iar daca acela consuma si peste, poate integra cu usurinta principiile dietei.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.