zoot

Descopera ciupercile medicinale shiitake

Ciuperci medicinale shiitake

Or fi ele mici, insa sunt deosebit de puternice. Cu proprietati antivirale, antibacteriene si antifungige, ciupercile shiitake ajuta la normalizarea zaharului din sange si reducerea inflamatiei. Cand te gandesti ca toate aceste beneficii provin de la o ciuperca care, in plus, este usor de incorporat din dieta obisnuita, suntem sigure ca le vei descoperi cu placere.

Profil nutritional

Ciupercile shiitake sunt bogate in cupru, 100g de ciuperci uscate continand 65% din doza zilnica recomandata. Din moment ce organismul nu poate sintetiza cupru, trebuie sa ni-l procuram din alimentatie. Deficienta de cupru poate fi un factor al dezvoltarii bolilor cardiace coronariene.

Ciupercile shiitake sunt bogate si in acid pantotenic si seleniu, 100g de ciuperci uscate asigurand 53%, respectic 51% din dozele zilnice recomandate. Cand seleniul este completat de vitaminele A si E, poate reduce severitatea acneei si aspectul cicatricilor cauzate de aceasta.

Ribolavina, nianicina, zincul si manganul continute de ciupercile shiitake in cantitati semnificative, joaca un rol de sustinere. Ciupercile shiitake contin si compusi cu o capacitate naturala in reducerea inflamatiei, tumorilor, bacteriilor rece, virusurilor daunatoare si ciupercilor. Complexul de vitamine B (B2, B5, B6) intregesc profilul nutritional al ciupercilor shiitake, oferind energie prin descompunerea macronutrientilor. Tot acestea sprijina functia suprarenala, echilibreaza hormonii in mod natural si imbunatateste concentrarea pe parcursul zilei.

Ce spun studiile de specialitate despre ciupercile shiitake:

Multi dintre compusii chimici pe care-i regasim in ciupercile shiitake protejeanza ADN-ul impotriva stresului oxidativ. Polizaharidul lentinan, spre exemplu, are proprietati de prevenire a cancerului. Intr-un studiu efectuat pe soareci, lentinanul extras in ciupercile shiitake a avut proprietati antitumorale (1). Intr-un alt studiu, lentinanul a manifestat o reducere a efectelor negative in evolutia infectiei HIV dar si in proliferarea celulelor leucemice (2). Mai multii, sporii de ciuperci shiitake pot avea abilitati protectoare asupra ficatului, suprima inflamatia si chiar au proprietati de prevenirea a cancerului in pacientii cu hepatita cronica (3).

Ciupercile shiitake contin compusi sterolici care interfereaza cu productia de colesterol in ficat dar si fitonutrienti care ajuta la prevenirea bolilor coronariene. In urma unui studiu efectuat la Universitatea Tohoku din Japonia s-a capacitatea ciupercilor shiitake de a impiedica cresterea tensiunii arteriale in cazul sobolanilor hipertensivi (4).

Un studiu publicat in Journal of American Collage of Nutrition a evaluat 52 de subiecti, atat femei cat si barbati, pentru a evalua masura in care suplimentarea dietei cu ciuperci shiitake poate imbunatati sistemul imunitar. Timp de patru saptamanii subiectii au consumat cate 10g de ciuperci shiitake zilnic iar la sfarsitul studiului s-a concluzionat ca un consum regulat duce la imbunatatirea imunitatii si scaderea inflamatiei (5).

Ciupercile shiitake te pot ajuta sa slabesti. Un studiu publicat in Journal of Obesity a examinat efectele ciupercilor shiitake asupra profilului lipidic, eficienta energetica si indicele de grasime corporala in cazul soarecilor tinuti pe o dieta bogata in grasimi. Cercetatorii au concluzionat ca ciupercile shiitake pot ajuta la prevenirea cresterii greutatii corporale, a depunerilor de grasime si a trigliceridelor din sange (6).

  • Ng M.L si Yap A.T. (2002) Inhibition of human colon carcinoma development by lentinan from shiitake mushrooms (Lentinus edodes). Journal of Alternative and Complementary Medicine.
  • Ngai P.H. si Ng T.B. (2003) Lentin, a novel and potent antifungal protein from shiitake mushrrom with inhibitory effects on activity of human immunodeficiency virsus-1 reverse transcriptase and poliferation of leukemia cells. Life Sciences.
  • Yagi K. (2012) Liver protective effect of Lentinula edodes mycelia (LEM). Gan To Kagaku Ryoho. Cancer & Chemotherapy.
  • Kabir Y. si altii (1987) Effect of shiitake and maitake mushrooms on blood pressure and plasma lipids of spontaneously hypertensive rats. Journal of Nutritional Science and Vitaminology
  • Dai X. si altii (2015) Consuming Lentinula edodes (shiitake) mushrooms daily improvesc huma immunity: A randomized dietary intervention in healy young adults. Journal of the American College of Nutrition.
  • Handayani D. si altii (2011) Dietary shiitake mushroom prevents fat deposition and lowers triglyceride in rats fed a high-fat diet. Journal of Obesity.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.