zoot

Cum te ajuta dusurile reci sa slabesti

Toate femeile din lume ar fi cu un pas mai aproape de fericire daca s-ar inventa pilula care sa te slabeasca instant, ba mai mult decat atat sa te slabeasca doar in zonele in care iti doresti. Dar aceasta pilula ramane doar o utopie, asa ca se cauta in continuare noi metode de a slab rapid si eficient.

Una dintre legendele urbane este ca dusurile reci ar putea avea o legatura cu scaderea in greutate, dar chiar asa sa fie? Pana la urma, un dus fierbinte si lung poate fi un adevarat rasfat, pe cand un dus rece este …ei bine, un dus rece – friguros, greu de suportat si fara elemente de placere. Ba mai mult, poate fi si periculos, in anumite conditii.

Dusurile reci si pierderea in greutate

Legatura dintre dusurile reci si pierderea in greutate

Ca sa n-o lungim foarte mult, spunem din capul locului  ca exista argumente care sa sustina pierderea in greutate cu dusuri reci. Primul argument este un experiment realizat in anii ’80, atunci cand barbati si femei au fost pusi in cazi cu apa rece unde au stat timp de 2 ore, dupa care au fost masurate caloriile arse . Aceste rezultate au fost comparate cu numarul de calorii care este folosit in 2 ore de o persoana care nu face dus rece.

Concluzia a fost ca apa rece a stimulat pierderea in greutate si arderea caloriilor mai intens decat la persoanele care nu au avut parte de acest “rasfat”. Mai mult decat atat, barbatii au folosit si carbohidrati pentru termogeneza, sugerand o activitate metabolica intensa.

Un al doilea argument care vine in sprijinul sustinerii dusurilor reci este acela ca termogeneza realizata prin contractiile rapide ale muschilor determina stimularea productiei de grasime bruna. Acest tip de grasime, spre deosebire de grasimea alba care ocupa majoritatea tesutului adipos, este metabolic activa.

Asta inseamna ca, la nevoie, poate fi rapid folosita pentru procesele care au nevoie de energie, cum ar fi termogeneza. Prin comparatie, grasimea alba este un depozit mult mai stabil si greu de mobilizat la nevoie. Asadar, cresterea productiei de grasime bruna in detrimentul celei albe are ca efect o disparitie mai rapida a tesutului adipos de la nivelul abdomenului sau coapselor. Un studiu din 2009 arata ca, datorita acestui fenomen, o persoana va putea slabi pana la 5 kilograme intr-un an doar cu ajutorul dusurilor reci.

Contraindicatii

Dar! Si este intr-adevar un mare dar! Nu este nici cel mai eficient, nici cel mai sigur mod in care sa ajungi la silueta pe care ti-o doresti. Si cu siguranta nu este cel mai rapid. Desigur, sunt argumente care dovedesc ca aceste dusuri reci functioneaza, dar trebuie sa te intrebi daca iti doresti cu adevarat asta.

In primul rand, apa rece poate conduce la hipotermie sau poate determina declansarea unei raceli prin scaderea temporara a imunitatii. In al doilea rand, dusurile reci nu se incadreaza in micile placeri ale vietii, asa ca iti asumi riscul sa iti placa din ce in ce mai putin sa faci dus. Poate chiar pana la punctul in care sa te temi de urmatorul dus.

Asadar, din pacate pentru toata lumea si cu un mare of in suflet, trebuie sa iti spun ca metoda clasica este in continuare cea mai buna metoda. Reducerea caloriilor ingerate, impreuna cu un exercitiu fizic adaptat timpului si capacitatii tale de efort sunt metodele de aur prin care sa ajungi la silueta ideala. Stim, nu e usor, dar a fost dovedit iar si iar ca functioneaza, mai ales daca mergi si la un nutritionist care sa iti personalizeze dieta, astfel incat sa te afecteze cat mai putin.

Asa ca aceasta metoda, desi functionala, se adreseaza mai ales persoanelor care din diferite motive nu pot reduce cantitatea de mancare, sau nu pot face mai mult sport. In plus, in perioadele in care imunitatea se afla la cote mici, mai exact atunci cand esti bolnava sau in perioadele stresante un dus rece este ultimul lucru de care ai nevoie.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.