zoot

Cum se spala corect alimentele

Cum se spala fructele si legumele

Le iei direct din supermarket din cutiile de carton invelite in plastic sau de pe tarabele producatorilor locali. Poate le cultivi in propria gradina. Iata cateva reguli de care sa tii cont inainte de consum.

Fructe si legume tari

Exemple: mere, castraveti, pepene etc.

De cele mai multe ori este usor sa le cureti. Freaca-le cu degetele sub un jet de apa rece pentru a indeparta bacteriile si stratul de ceara protector.  Alteori este mai greu sa scapi de toata mizeria acumulata, pamantul, ceara si pesticidele. Pepenii pot fi frecati cu o perie pentru legume.

Leguminoase

Exemple: cartofi, morcovi, sfecla etc.

Interiorul leguminoaselor poate fi contaminat atunci cand le cureti de coaja. Inainte de a le curata, foloseste peria pentru legume sub un jet de apa rece. Ulterior, se pot curata sau taia.

Fructe si legume moi

Exemple: rosii cherry, struguri, piersici etc.

Fructele si legumele cu pielita fina se spala sub un jet de apa rece si apoi se sterg cu servete de bucatarie din hartie pentru a indeparta microorganismele pe care apa nu le-a indepartat. Pentru fructele foarte moi, de tipul afinelor sau murelor, se recomanda folosirea unui spray de curatat legume si fructe eco. Acesta se pulverizeaza peste fructe dupa care se clatesc in mod obisnuit.

Legume crucifere

Exemple: conopida, broccoli etc.

Acestea se inmoaie timp de doua minute in apa rece pentru a indeparta murdaria dintre incretituri. Se indeparteaza foile si se clatesc separat.

Ierburi si mirodenii

Exemple: patrunjel, marar, rozmarin etc.

Introdu-le si scufunda-le de cateva ori intr-un bol adanc umplut cu apa rece si sterge-le cu un servet de bucatarie din hartie.

Carne cruda

Exemple: porc, vita, pui, peste etc.

Carnea cruda nu necesita a fi clatita. Clatirea carnii poate contamina suprafetele inconjuratoare sau ustensilele de gatit. Gatirea corespunzatoare a carnii va indeparta orice bacterie periculoasa.

Oua

Exemple: de gaina, prepelita etc.

Spalarea oualelor poate introduce bacterii noi in porii cojii, crescand riscul de contaminare.

Nuci crude

Exemple: nuci, alune etc.

Umiditatea ar putea promova dezvoltarea bacteriilor si aparitia mucegaiului. Daca le spargi cu mana, spala-te bine inainte.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.