zoot

Cum se prepara ceaiul Kombucha?

Ceaiul Kombucha este o bautura fermentata probiotica, usor acidulata, dulce-acrisoara pe care o poti prepara in casa. Ingredientul principal al bauturii este ciuperca de Kombucha, o colonie formata din doisprezece specii de microorganisme care, impreuna cu zaharul si ceaiul verde, elibereaza substante care imbogatesc flora intestinala si aduce numeroase beneficii pentru sanatate.

Reteta ceai kombucha pas cu pas

Ingrediente:

  • 4 l apa plata
  • 400g zahar
  • 12 pliculete de ceai verde (3g /pliculet)
  • Cultura Kombucha

Reteta Kombucha

Cum se face ceaiul kombucha acasaReteta kombuchaCeai fermentat kombucha

Pe langa ingredientele enumerate mai sus, vei mai avea nevoie de un borcan din sticla de 6l, o bucata de tifon si o banda de cauciuc. Iata cum se prepara ceaiul Kombucha pas cu pas:

  1. Se prepara ceaiul verde

Se pune apa la fiert. Dupa ce a dat in primul clocot, se ia de pe foc si se lasa la racit 3 minute pentru a ajunge la temperatura ideala (ceaiul verde se infuzeaza in apa la 70-80 grade Celsius).

Se introduc pliculetele de ceai (3-4 pliculete de ceai pentru fiecare litru de apa) sau frunzele de ceai (10-12g ceai verde pentru fiecare litru de apa) si se lasa la infuzat cateva minute.

Se scot pliculetele de ceai sau se strecoara ceaiul daca ai folosit frunze uscate.

  1. Se adauga zaharul

In infuzia de ceai verde se toarna zaharul (100g pentru fiecare litru de apa) si se amesteca bine pentru a se dizolva complet. Pentru a se dizolva corespunzatorul, infuzia trebuie sa calda.

  1. Se lasa ceaiul la racit

Ceaiul trebuie lasat la racit pana ajunge la temperatura camerei. Nu introduce cultura Kombucha in lichid fierbinte!

Se toarna ceaiul intr-un borcan din sticla.

  1. Se introduce cultura Kombucha

Dupa ce s-a racit, se toarna cultura Kombucha, impreuna cu lichidul in care a fost conservata.

Acopera borcanul cu un tifon sau o bucata de panza si leaga-i gatul cu o banda de cauciuc sau un elastic. Tifonul permite ciupercii sa ‘respire’ in timp ce fereste amestecul de insecte, praf si alte impuritati.

  1. Se lasa cultura la fermentat

Borcanul cu ceai Kombucha se lasa la temeratura camerei, intr-un loc cald si linistit timp de 5-10 zile pentru a fermenta. Durata fermentatiei depinde de temperatura camerei, cu cat temperatura este mai mare, cu atat fermentatia este mai rapida.

Daca preferi o bautura Kombucha mai dulce, poti alege sa opresti fermentatia mai devreme. Daca o doresti mai acidulata si mai acrisoara, las-o la fermentat mai mult timp.

  1. Se scoate cultura Kombucha

Fermentatia se intrerupe in momentul in care ceaiul a atins nivelul acid dorit. Atunci se scoate cultura Kombucha cu ajutorul mainilor (spala-te bine pe maini inainte de a scoate ciuperca) si se spala cu apa rece. Pentru a o putea folosi in culturi viitoare, se introduce intr-un borcan sterilizat, se adauga 10% din bautura preparata si se acopera cu ceai verde indulcit si racit (vezi pas 1-3).

  1. Se depoziteaza ceaiul Kombucha

Se strecoara ceaiul, se toarna in sticle cu ajutorul unei palnii si se mai lasa cateva zile pentru a se maturiza. Sticlele se pastreaza la frigider. In acest interval bautura devine acidulata.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.