zoot

Cum se intretine o tigaie Tefal?

Nu sunt ieftine, dar nici inaccesibile. Tigaile Tefal te pot tine o vesnicie daca urmezi minime reguli de intretinere.

Tigai tefal

Temperatura

In mod obisnuit, se recomanda folosirea tigaii la o temperatura scazuta spre medie, aceasta fiind in masura sa ofere cea mai buna performanta in procesul de gatire a sosurilor sau incalzire a mancarii (inclusiv la fierberea apei).

Temperatura medie si temperatura medie spre ridicata se recomanda doar pregatirea soteurilor care presupun timpi de gatire ridicati prin agitare si prajire.

Temperatura ridicata se foloseste numai pentru a scadea cantitatea lichidelor in procesul de gatire.

*** Tehnologia Thermospot te ajuta sa identifici temperatura optima la care a ajuns tigaia pentru a gati alimentele. In cazul in care tigaia este prevazuta cu aceasta tehnologie, indicatorul Thermospot dobandeste o culoare uniforma rosie, semn ca tigaia a ajuns la temperatura optima pentru gatit (aprox. 190 grade Celsius).

Atentie! Temperatura ridicata poate deteriora invelusul tigaii, un tip de deteriorare care nu este inclus in garantia oferita de catre producator.

Ochiul de plita

Se alege in functie de dimensiunea tigaii astfel incat caldura / flacara sa atinga doar fundul vasului (nu si marginile acesteia).

In acest scop, gasesti marcaje pe ambalajul produsului sau in catalagul furnizorului. Fundul tigaii trebuie sa fie uscat inainte de a se da ochiul de plita (in special daca se foloseste Tigaia Tefal pe o plita cu inductie).

Tigaia se aseza in centrul ochiului de aragaz / plita, deasupra sursei de caldura. Nu se trage tigaia pe suprafata ochiului de plita, pentru agitarea alimentelor, se ridica vasul de pe ochi.

In timpul gatirii

Unge tigaia cu un strop de ulei folosind un servet de bucatarie. Da tigaia pe foc si asteapta ca punctul Thermospot sa se inroseasca uniform. In acest punct tigaia este preincalzita si pregatita pentru prepararea alimentelor.

Atentie! Cand punctul Thermospot nu mai este vizibil, se recomanda reducerea temperaturii pentru a se evita supraincalzirea tigaii.

Nu se folosesc teluri sau cutite din metal in procesul de gatire. Nu se taie si nu se scobeste cu cutitul direct in tigaie. Zgarieturile cauzate de folosirea ustensilelor de bucatarie incorecte nu sunt incluse in garantie. Recomandate sunt ustensilele din plastic, silicon sau lemn.

*** In cazul in care mancarea s-a ars accidental in tigaie, se umple tigaia cu apa calda si detergent lichid si se lasa in inmuiat aproximativ o ora, dupa care se spala in mod obisnuit cu un burete de curatat neabraziv, se sterge cu un prosop de bucatarie din hartie si se reconditioneaza (se unge cu putin ulei vegetal pentru a reface proprietatile aderente).

Curatare

Tigaile se pot spala dupa utilizare cu apa calda, detergent lichid si burete neabraziv.

Atentie! Nu se toarna niciodata apa rece intr-o tigaie fierbinte si nicio tigaie fierbinte nu se scuufunda in apa rece.

In acest fel se evita socurile termice care deterioreaza invelisul antiaderent.

Pentru curatarea tigailor nu se folosesc bureti abrazivi, din sarma, lana de otel sau praf de curatat grosier, detergenti in a caror compozitie se regaseste clor, inalbitor sau peroxid de hidrogen.

Tigaile se usuca bine cu o laveta de bucatarie sau un servet din hartie inainte de a fi depozitate.

Ungerea si reconditionarea tigailor Tefal cu invelis antiaderent.

Daca tocmai ti-ai achizitionat o tigaie Tefal si ai de gand sa o folosesti pentru prima data, producatorul recomanda spalarea si uscarea completa a acesteia.

  • Indeparteaza ambalajul, eticheta si marcajele.
  • Tigaia se spala in apa fierbinte cu detergent de vase lichid pentru a indeparta orice urma de praf.
  • Se usuca cu grija, folosind o laveta moale sau un prosop din hartie.
  • Dupa ce s-a uscat complet, tigaia se incalzeste la foc foarte mic timp de jumatate de minut, dupa care se ia de pe foc si se unge cu o lingurita de ulei vegetal.
  • Uleiul se intinde pe intreaga suprafata a acesteia cu ajutorul unui prosop de bucatarie din hartie sau o pensula din silicon.
  • Se indeparteaza excesul de ulei.

Daca tigaia se spala in mod frecvent in masina de spalat vase, se recomanda repetarea periodica a procesului de reconditionare.

Atentie! Nu toate gamele de tigai Tefal se pot spala in masina de spalat vase (citeste cu atentie eticheta produsului cumparat). In plus, producatorul recomanda spalarea manuala.

Atunci cand tigaia se foloseste in mod frecvent pentru a gati cu apa (spre exemplu, la fierberea legumelor) se pot acumula pe fundul tigaii reziduuri sau crusete datorita duritatii apei. Acestea se indeparteaza usor folosind otet de mere sau suc de lamaie, se limpezeste bine, se usuca si se unge cu putin ulei folosind un servet de bucatarie din hartie.

Atentionari

  • Tigaia Tefal nu se umple cu mai mult de 2/3 din cantitate. In acest sens se vor evita scurgerile si deteriorarea invelisului exterior.
  • Sarea se adauga in apa numai dupa ce apa a dat in clocot. Granulele de sare depuse pe fundul vasului pot deteriora invelisul din otel.
  • Uleiul vegetal (sau alte surse de grasimi) nu se incing pana in punctul in care emana fum, arde sau se inegreste.
  • Tigaia Tefal nu se lasa pe foc fara apa.
  • Tigaia Tefal nu se foloseste la temperaturi ridicate pentru a nu deteriora invelisul acesteia si decolorarea.
  • Flacara ochiului de aragaz nu trebuie sa urce pe marginile tigaii. Implicit, nu se folosesc tigaile cu strat anti-aderent la flambarea alimentelor.
  • Manerele tigailor Tefal trebuie ferite de contact direct cu plita fierbinte sau flacara ochiului de aragaz.
  • Tigaia Tefal nu se spala cu detergenti duri, abrazizivi, in a caror compozitie se gaseste clor.
  • Nu se spala tigaia fierbinte cu apa rece si nici nu se scufunda tigaia fierbinte in apa rece pentru a se evita orice modificare extrema de temperatura. Aceeasi atentionare este valabila si pentru capac.
  • In procesul de gatire nu se folosesc instrumeste ascutite, din metal, nu se taie si nu se scobeste cu cutitul pe fundul tigaii.
  • Tigaile Tefal nu se utilizeaza in cuptor (mai putin gama Ingenio cu manere detasabile).
  • Nu se depoziteaza alimente acide, sarate sau grase in tigaile Tefal dupa gatit.

 

Cand se inlocuieste o tigaie Tefal?

Din cauza folosirii incorecte (supraincalzire, socuri termice, ustensile nepotrivite, arderea mancarii in tigaie, nerespectarea reconditionarii perioadice etc) proprietatile antiaderente se diminueaza iar mancarea incepe sa se prinda de tigaie.

Atunci stii ca este timpul sa o inlocuiesti cu una noua.

Nu-ti face griji, tigaile Tefal sunt dintre cele mai rezistente si, daca respecti regulile de folosire, nu va trebui sa le inlocuiesti curand.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.