zoot

Cum se face otetul de mere nefiltrat acasa

Bucura-te de toate proprietatile otetului de mere nefiltrat, un produs sanatos, benefic pentru sanatatea organismului. Desi il poti cumpara ca atare din comert, iti propunem o reteta pentru a-l prepara acasa.

Cum se face otetul de mere nefiltrat acasa

Ingrediente:

  • 2-3 mere organice taiate cubulete (daca nu folosesti mere organice indeparteaza coaja)
  • 2 recipiente / borcane de sticla cu capacitatea de 1l fiecare sterilizate
  • 600 ml de apa plata / filtrata la temperatura camerei
  • 2 linguri de miere
  • Tifon
  • O bucata de sfoara / banda de cauciuc

Cum se face otetul de mere acasa

Spala merele si taie-le cubulete. Aseaza-le in recipientul de sticla sterilizat si toarna apa plata / filtratata cat sa le acoperi. Adauga mierea si amesteca. Acopera gatul recipientului cu tifon si prinde-l cu o sfoara sau o banda de cauciuc. Aseaza recipientul intr-un loc cald, uscat si fara lumina. Lumina tinde sa incetineasca sau opreste procesul de fermentatie.

Dupa doua saptamani vei observa ca apa devine tulbure si apare o spuma alba la suprafata recipientului – incepe procesul de fermentatie cand zaharul natural al merelor se transforma in alcool. Cand bucatile de mere se scufunda pe fundul recipientului, scurge lichidul intr-un alt recipient sterilizat, acopera-l cu tifon si leaga-l cu o sfoara sau banda de cauciuc. Depoziteaza recipientul in acelasi loc pentru alte sase saptamani.

In aceasta perioada, alcoolul se transforma in acid acetic prin fermetare. Vei observa un strat gelatinos care se formeaza la suprafata, strat format din bacterie de otet si celuloza. Culoarea se limpezeste iar reziduurile se depoziteaza pe fundul recipientului. Dupa sase saptamani, se gusta otetul si daca mirosul de alcool persista, se mai lasa la fermentat.

Cand s-a incheiat procesul de fermentatie, otetul de mere se depoziteaza intr-o sticla cu capac anticoroziv si se tine intr-un loc intunecat pentru consum.

Acum ca ai aflat cum se face otet de mere acasa, poti incerca reteta si sa ne spui cum ti-a iesit. Otetul de mere nefiltrat isi pastreaza toata aroma si enzimele si se poate utiliza in salate, sosuri si alte mancaruri. Se poate folosi si in cosmetica, ca tonic (diluat in apa) sau ca ingredient in mastile cosmetice.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.