zoot

Cum sa-ti dai seama daca un ou este proaspat?

Aproape fiecare om s-a confruntat macar o data cu situatia in care se duce sa ia un ou din frigider, dar cand colo, nu isi aminteste de cat timp sta acolo. Este adevărat că, în timp, calitatea unui ou începe să scadă, punga de aer devine mai mare în interior, iar albusul se subtiaza. Cu toate acestea, un ou poate fi periculos, atunci când începe să se descompună, din cauza bacteriilor sau a mucegaiului.

Cum sa ti dai seama daca oul este proaspat

Când aveți dubii, există mai multe metode pe care le puteți utiliza pentru a determina dacă ouăle sunt bune sau rele. Aici sunt primele cinci.

  1. Verificati termenul de valabilitate

Unul dintre cele mai simple moduri de a afla dacă ouăle sunt încă bune este de a verifica data de pe cutie. Dar, dacă aruncati ouăle refrigerate de îndată ce ajung la această dată, ați putea pierde niste ouă foarte bune. Data expirarii, pe de altă parte, marchează data după care ouăle sunt considerate mai puțin proaspete. Inca cateva zile dupa aceasta data puteți fi destul de increzuti că consumati oua in stare buna.

Și chiar dacă calitatea unui ou poate începe să scadă după o anumită dată, acesta poate fi încă sigur de consumat timp de câteva săptămâni – mai ales în cazul în care a fost refrigerat, deoarece temperatura scazuta permite păstrarea calitatilor și previne dezvoltarea bacteriilor.

  1. Testul Sniff (testul mirosului)

Testul Sniff este cea mai veche, dar si cea mai simplă și mai precisa cale de a afla dacă un ou este bun. Ouăle care au trecut mult peste termenul de valabilitate indicat pe cutie au un miros inconfundabil, indiferent dacă acestea sunt crude sau fierte.

Dacă nu vă puteti da seama de prospetimea unui ou în timp ce este în coajă, atunci spargeți-l pe o farfurie curată și mirositi-l. Dacă miroase neplacut, aruncati oul și spalati vasul cu apă calda si detergent de vase înainte de a-l utiliza din nou. Dacă mirosul este normal, specific oualor, asta e un semn că oul este încă bun de utilizat.

  1. Inspectati-l vizual

Pe langa miros, te poti folosi de vedere pentru a verifica dacă un ou este bun sau rău. In timp ce oul este încă întreg, verificați dacă coaja nu este crăpata sau macinata sub formă de pudră. Mucozitatile sau fisurile pot indica prezența bacteriilor, în timp ce un aspect pulverulent pe coajă poate indica prezenta mucegaiului.

În cazul în care coaja este uscată și nedeteriorata, spargeti oul intr-un castron curat înainte de a-l utiliza. Căutati orice modificări de culoare roz, albastra, verde sau neagra în gălbenuș sau albus, deoarece acestea pot semnala o creștere a florei bacteriene.  Dacă observați orice semne de decolorare, aruncati oul și spalati bine vasul înainte de a testa un nou ou.

De asemenea, puteți verifica dacă albusul sau gălbenușul curge. Aceasta ar putea fi o indicație că oul este vechi, dar pentru a fi cat mai convinsi, recurgeti la toate inspectiile vizuale amintite mai sus.

  1. Testul plutirii in apa

Aceasta este una dintre cele mai populare metode de a verifica dacă un ou este proaspat. Pentru a face testul puneti oul intr-un castron cu apa si urmariti comportamentul sau. Daca se lasa pe fundul vasului inseamna ca este proaspat, daca se ridica la suprafata si se inclina sub un anumit unghi, atunci el este vechi, dar inca se poate consuma, daca se ridica la suprafata si complet pluteste, atunci e semn ca oul trebuie aruncat, deoarece e prea vechi.

Acest comportament al oualor se datoreaza faptului ca cu trecerea timpului punga de aer din interiorul lor creste pe seama evaporarii treptate a umezelii prin porii din coaja.

  1. Verificarea oului folosind o sursa de lumina

Cel mai bine e sa faceti testul seara, stingeti lumina in camera, aprindeti o lanterna mica, orientati-o spre capatul mai larg al oului, apoi inclinati-l putin si rotiti-l de la stanga la dreapta. Astfel veti putea observa punga de aer. Cu cat este mai mica, cu atat oul este mai proaspat. Se mai spune ca daca coaja este mata, atunci oul e proaspat, daca e lucioasa, atunci oul e vechi.

Rețineți ! Ouăle care conțin bacterii ce provoacă toxicoinfecții alimentare, cum ar fi Salmonella, pot arata si avea un miros complet normal. De aceea, nu uitați că, chiar dacă un ou trece aceste teste, este important să-l gatiti bine inainte de a-l consuma, pentru a exclude orice riscuri de imbolnavire.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.