zoot

Cum sa tai ceapa fara sa plangi

Iata ca este posibil sa tai ceapa fara sa versi vreo lacrima! Atunci cand taiem ceapa, aceasta elibereaza un compus de sulf volatil care ne intra in ochi si creeaza o senzatie iritanta, de arsura sau intepatura. Glandele lacrimale reactioneaza in incercarea de a curata si indeparta factorul iritant. Este normal sa plangem cand taiem ceapa dar exista cateva trucuri care te vor ajuta sa lacrimezi mai putin sau deloc.

Cum sa tai ceapa fara sa te usture ochii

Cum sa tai ceapa fara sa plangi

Am cules si am testat cateva metode care promit sa ne scape de lacarimile pe care le varsam inutil in timp ce taiem ceapa si le-am ordonat in functie de eficacitate:

  1. Tine ceapa in congelator pentru un sfert de ora inainte de a o toca

Se presupune ca atunci cand bagi ceapa in congelator, cantitatea de enzime acide eliberate in aer scade, existand sanse mai putine ca compusii din sufl volatil sa-ti ajunga in ochi. Adeptii acestei metode recomanda sa o tii in congelator mai putin de 20 de minute, caz in care gustul nu este deloc afectat si ceapa nu are timp sa elibere mirosuri nedorite.

  1. Asigura o sursa de ventilatie

Altii au testat metoda aerisirii eficiente, asezand un ventilator casnic langa tocator astfel incat sa redirectioneze aerul din zona ochilor tai. Se pare ca este o metoda eficienta daca gasesti pozitionarea corecta. Asta nu inseamna ca nu exista sanse ca sulful volatil sa-ti ajunga in ochi, insa iti ofera un ragaz suficient in care sa toci ceapa pana la contact. Daca ai bancul de lucru pozitionat langa aragazul prevazut cu hota, sistemul de ventilatie al acesteia este la fel de eficient. Pozitioneaza-l pe o treapta superioara astfel incat sa absoarba compusii eliberati.

  1. Daca trebuie doar sa tai ceapa in doua

Sau in patru, fara a o toca ca atunci cand, spre exemplu, prepari un stock de legume, poti face asta sub un jet de apa rece sau intr-un bol adanc umplut cu apa si vei evita total riscul de a lacrima. Altii recomanda sa inmoi ceapa in apa. Desi o parte din enzime se pierd, ceapa devine alunecoasa si moale, fiind mai greu de tocat si este necesar sa o scurgi bine de apa in cazul in care faci o prajeala.

Alte metode ajutatoare:

  • Nu taia codita cepei. Gordon Ramsey ne recomanda sa indepartam doar mustatile cepei si sa lasam codita uscata intacta. Daca ai ochi sensibili, evita sa toci prea mult din cotor caci atunci se elibereaza cel mai mult compus pe baza de sulf.
  • Este util sa ai un cutit de bucatarie bine ascutit pentru a nu zdrobi celulele, caz in care se formeaza si mai mult compusi volatili care-ti vor irita ochii.
  • Poarta ochelari de protectie! Stim ca este o masura extrema atunci cand vrei sa tai ceapa far sa plangi insa, cand nicio alta metoda nu functioneaza, cui ii pasa ca aratam usor ridicol. Mai important este sa nu ne intre rimelul in ochi.

Tu ce trucuri folosesti atunci cand tai ceapa pentru a evita sa lacrimezi?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.