•  
  •  

Cea mai buna ciocolata neagra

Cea mai sanatoasa dintre toate tipurile de ciocolata este considerata ciocolata neagra.Obtinuta dintr-un amestec de cacao, grasimi si zahar, aceasta are un continut bogat in antioxidanti si ofera multiple beneficii pentru inima, creier, dar si pentru intreg organismul.

Cea mai buna ciocolata neagra

Cea mai sanatoasa dintre toate tipurile de ciocolata este considerata ciocolata neagra.Obtinuta dintr-un amestec de cacao, grasimi si zahar, aceasta are un continut bogat in antioxidanti si ofera multiple beneficii pentru inima, creier, dar si pentru intreg organismul.

Cu toate acestea, exista multe branduri disponibile si nu toate dintre ele ofera beneficii egale. Unele sunt mai bune decat altele, iar diferenta o fac ingredientele folosite si metodele de prelucrare. Deci, pe care ar trebui sa o alegeti?

In continuare va prezentam cateva sfaturi importante care va vor ajuta sa alegeti cea mai buna ciocolata.

Verificati ingredientele prezentate pe ambalaj

Ciocolata neagra

Recomandat este sa alegeti ciocolata neagra realizata cu cat mai putine ingrediente posibil. Cea mai buna are intotdeauna lichior de ciocolata sau de cacao enumerat ca primul ingredient. Pot exista mai multe forme de cacao, cum ar fi pudra de cacao, coaja boabelor de cacao si unt de cacao. Toate acestea se accepta a fi adaugate in ciocolata neagra.

Uneori, alte ingrediente se adauga pentru a imbunatati aspectul, aroma si termenul de valabilitate. Unele dintre acestea sunt inofensive, in timp ce altele pot avea un impact negativ asupra calitatii generale a ciocolatei.

ZAHAR

Zaharul este adesea adaugat pentru a echilibra gustul amar.

Este o raritate sa gasesti ciocolata neagra, care nu contine zahar. O regula este alegerea unui brand care nu enumera zaharul pe primele locuri in lista de ingrediente. Mai bine e sa alegi un producator care listeaza zaharul pe ultima pozitie. Retineti ca, cu cat mai mare e procentul de cacao, cu atat mai scazut e continutul de zahar.

LECITINA

Acesta este de obicei derivat din soia, astfel incat este posibil sa vedeti scris pe eticheta ca ,,lecitina din soia”. Este utilizata in cantitati mici, cu rol de emulgator si nu ar trebui sa va faceti griji cu privire la efectele sale asupra sanatatii. Atunci cand alegeti ciocolata, tineti cont de faptul ca lecitina nu este absolut necesar pentru a fi adaugata.

LAPTE

Ciocolata neagra de inalta calitate nu ar trebui sa contina deloc lapte. Singura exceptie ar fi grasimea din lapte, care este reprezentata de unt. La fel ca lecitina, untul nu este strict necesara pentru a produce ciocolata neagra.

AROME

Ciocolata neagra este de multe ori aromatizata cu condimente, extracte si uleiuri. Cel mai frecvent veti vedea ca este adaugata vanilie. Din pacate, este dificil sa se diferentieze pe o eticheta de alimente care sunt arome naturale si care sunt artificiale.

Daca doriti ciocolata neagra aromata, atunci optati pentru una organica. In acest fel puteti fi siguri ca aromele nu sunt artificiale.

GRASIMI NESATURATE

Daca intalniti ciocolata neagra care contine grasimi trans, evitati-o. Consumul de grasimi trans este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Desi este din ce in ce mai rar adaugata la ciocolata, producatorii uneori mai folosesc aceasta grasime pentru a imbunatati durata de depozitare si consistenta.

Pentru a va asigura ca ciocolata nu include grasimi trans, verificati lista ingredientelor.

Atentie la procentul de cacao

Procentul de cacao variaza foarte mult de la o marca la alta. Cel mai bine este sa alegeti o ciocolata care are un continut de cacao de 70% si mai mult.

Cu cat procentul este mai mare, cu atat si concentratia de antioxidanti si substante nutritive este mai mare.

Evitati ciocolata alcalizata sau supusa procesarii olandeze

O metoda de procesare a ciocolatei, este tratarea ei cu alcalii si este cunoscuta sub numele de alcalizare sau procesare olandeza. Aceasta metoda este folosita pentru a schimba culoarea si pentru a reduce aroma amara.

Cu toate acestea, mai multe studii au demonstrat ca alcalizarea reduce semnificativ cantitatea de antioxidanti din ciocolata. Din acest motiv, ciocolata alcalizata trebuie evitata.

Alegeti ciocolata organica

Aceasta va garanteaza ca boabele au fost ocolite de expunerea la substante chimice artificiale si pesticide.

Concluzie:

Cea mai buna ciocolata neagra are urmatoarele caracteristici distinctive:

  • Continutul de cacao: 70% sau si mai mult;
  • Cacao este enumerata prima pe lista ingredientelor;
  • Nu contine ingrediente care nu sunt necesare: Evitati ciocolata neagra, care contine grasimi trans, lapte, arome artificiale, cantitati mari de zahar si alte produse care nu sant obligatorii;
  • Nu a fost tratata cu alcalii;
  • Este organica

Urmati aceste sfaturi pentru a va asigura ca ciocolata neagra este de inalta calitate, bogata in antioxidanti si, desigur, delicioasa.

 

Beneficiile ciocolatei negre

Beneficii pentru sanatate ciocolata neagra 85 cacao

Iti imbunatateste performanta sportiva

Vrei rezultate mai bune cand mergi la sala? Adauga o tableta de ciocolata in smoothie-ul proteic pe care-l consumi inainte de antrenament.

La inceputul acestui an, cercetatorii Kingston University au aratat ca ciocolata neagra imbunatateste performanta si anduranta gratie unui compus activ din cacao: epicatechina. Acesta creste nivelul de energie si inlesneste productia de oxid nitric din sange, imbunatatind transportul sangelui la tesuturi.

Amelioreaza durerile menstruale

Exista un motiv pentru care 50% dintre femei au pofta de dulce in perioada menstruatiei. Ciocolata neagra poate creste eliberarea de endorfine care reduc perceptia senzatiei de durere, astfel incat durerile menstruale par mai suportabile.

Ciocolata neagra este si o sursa de magneziu, nutrient care relaxeaza muschii. Orienteaza catre o tableta de ciocolata cu un continut bogat de cacao (peste 75%).

Iti da un sentiment de bine

Ciocolata neagra, cu un continut ridicat de cacao, contine triptofan, un amino acid precursor al serotoninei – neutransmitatorul bucuriei si al starii de bine.

Aceasta contine si feniletilamina, un compus care creeza sentimentul de iubire. Ai toate motivele sa-ti faci o ciocolata calda dintr-un pahar de lapte de cocos si o lingurita de pudra de cacao raw (pe langa vremea mohorata de afara!).

Iti imbunatateste IQ-ul

Un studiu la Universtiatii Northumbria arata ca performanta creierului este imbunatatita dupa consumul unei bauturi de cacao cu flavone. Aceastea activeaza in regiunile creierului implicate in invatare si memorizare.

Consumul saptamanal de ciocolata neagra este suficient pentru a imbunatati performanta cognitiva.

Este anti-aging

Ciocolata neagra vine cu antioxidanti fenolici, compusi care actioneaza impotriva leziunilor celulare si oxidative. Un studiu publicat in Journal of Cosmetic Dermatologyarata ca ciocolata neagra protejeaza pielea impotriva razelor UV, reducand imbatranirea prematura si diminuand aspectul petelor solare.

Promoveaza pierderea in greutate

Ciocolata neagra este considerata un aliment care activeaza sirtuina, o proteina minune care ajuta la arderea grasimilor si energizarea metabolismului.

Sta la baza dietei Sirtfood, propusa de Glen Matten si Aidan Goggins, bazata pe un plan alimentar restrictiv caloric si alimente ‘stirfood’ menite sa reduca impactul acestuia.

 

IATA ce usor se face ciocolata neagra acasa

Ciocolata de casa neagra vegana

Vrei sa te rasfeti cu o ciocolata de casa fara lactoza? Chit ca esti adepta unui stil de viata vegan sau tii post, iata o reteta rapida care-ti va satisface pofta de dulce, fara a consuma prea multi carbohidrati.

Ingrediente ciocolata de casa:

  • 130g de cacao pudra
  • 150g de ulei de cocos
  • 6 linguri de sirop de artar
  • Un varf de cutit de sare

Cum se face ciocolata de casa neagra

Pentru ca a fi sigure ca ne iese intocmai de fiecare data, vom folosi tehnica bain mariepentru a obtine compozitia. Toarna apa intr-o cratita mai mare si aseaz-o pe aragaz la foc mediu. Deasupra ei aseaza o cratita mai mica pe care sa o sprijini cu toartele pe marginile celei mari.

Este nevoie ca fundul acesteia sa intre in apa. Bineinteles, poti folosi o oala speciala pentru bain marie (gatit la abur).

In cratita mai mica se toarna uleiul de cocos la temperatura camerei si astepti ca aceasta sa se lichefieze. Dupa ce uleiul de cocos s-a topit, se ia de pe foc, se adauga sarea, siropul de artar si pudra de cacao si se amesteca bine cu un tel pana ingredientele se omogenizeaza bine si nu mai sunt cocoloase.

Toarna compozitia de ciocolata de casa in forme de silicon sau intr-o tava peste care ai pulverizat ulei vegetal si da la frigider pentru cateva ore sau la congelator pentru cel putin 45 de minute.. Foloseste un cutit cu varf plat pentru a scoate ciocolata din forme si serveste.

Inveleste-o in folie de aluminiu si pastreaz-o in frigider.

*** Pentru o textura crocanta poti adauga in compozitia finala de ciocolata de casa alune maruntite la cutit sau fructe uscate.
*** Din acest amestec se pot umple trei forme de ciocolata
*** Total carbohidrati 154 (50 carbohidrati per baton de ciocolata)


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro