zoot

Cum sa alegeti cea mai buna ciocolata neagra

Ciocolata neagra

Cea mai sanatoasa dintre toate tipurile de ciocolata este considerata ciocolata neagra. Obtinuta dintr-un amestec de cacao, grasimi si zahar, aceasta are un continut bogat in antioxidanti si ofera multiple beneficii pentru inima, creier, dar si pentru intreg organismul.

Cu toate acestea, exista multe branduri disponibile si nu toate dintre ele ofera beneficii egale. Unele sunt mai bune decat altele, iar diferenta o fac ingredientele folosite si metodele de prelucrare. Deci, pe care ar trebui sa o alegeti?

In continuare va prezentam cateva sfaturi importante care va vor ajuta sa alegeti cea mai buna ciocolata.

Verificati ingredientele prezentate pe ambalaj

Cea mai buna ciocolata neagra

Recomandat este sa alegeti ciocolata neagra realizata cu cat mai putine ingrediente posibil. Cea mai buna are intotdeauna lichior de ciocolata sau de cacao enumerat ca primul ingredient. Pot exista mai multe forme de cacao, cum ar fi pudra de cacao, coaja boabelor de cacao si unt de cacao. Toate acestea se accepta a fi adaugate in ciocolata neagra.

Uneori, alte ingrediente se adauga pentru a imbunatati aspectul, aroma si termenul de valabilitate. Unele dintre acestea sunt inofensive, in timp ce altele pot avea un impact negativ asupra calitatii generale a ciocolatei.

ZAHAR

Zaharul este adesea adaugat pentru a echilibra gustul amar.

Este o raritate sa gasesti ciocolata neagra, care nu contine zahar. O regula este alegerea unui brand care nu enumera zaharul pe primele locuri in lista de ingrediente. Mai bine e sa alegi un producator care listeaza zaharul pe ultima pozitie. Retineti ca, cu cat mai mare e procentul de cacao, cu atat mai scazut e continutul de zahar.

LECITINA

Acesta este de obicei derivat din soia, astfel incat este posibil sa vedeti scris pe eticheta ca ,,lecitina din soia”. Este utilizata in cantitati mici, cu rol de emulgator si nu ar trebui sa va faceti griji cu privire la efectele sale asupra sanatatii. Atunci cand alegeti ciocolata, tineti cont de faptul ca lecitina nu este absolut necesar pentru a fi adaugata.

LAPTE

Ciocolata neagra de inalta calitate nu ar trebui sa contina deloc lapte. Singura exceptie ar fi grasimea din lapte, care este reprezentata de unt. La fel ca lecitina, untul nu este strict necesara pentru a produce ciocolata neagra.

AROME

Ciocolata neagra este de multe ori aromatizata cu condimente, extracte si uleiuri. Cel mai frecvent veti vedea ca este adaugata vanilie. Din pacate, este dificil sa se diferentieze pe o eticheta de alimente care sunt arome naturale si care sunt artificiale.

Daca doriti ciocolata neagra aromata, atunci optati pentru una organica. In acest fel puteti fi siguri ca aromele nu sunt artificiale.

GRASIMI NESATURATE

Daca intalniti ciocolata neagra care contine grasimi trans, evitati-o. Consumul de grasimi trans este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Desi este din ce in ce mai rar adaugata la ciocolata, producatorii uneori mai folosesc aceasta grasime pentru a imbunatati durata de depozitare si consistenta. Pentru a va asigura ca ciocolata nu include grasimi trans, verificati lista ingredientelor.

 

Atentie la procentul de cacao

Procentul de cacao variaza foarte mult de la o marca la alta. Cel mai bine este sa alegeti o ciocolata care are un continut de cacao de 70% si mai mult. Cu cat procentul este mai mare, cu atat si concentratia de antioxidanti si substante nutritive este mai mare.

Evitati ciocolata alcalizata sau supusa procesarii olandeze

O metoda de procesare a ciocolatei, este tratarea ei cu alcalii si este cunoscuta sub numele de alcalizare sau procesare olandeza. Aceasta metoda este folosita pentru a schimba culoarea si pentru a reduce aroma amara.

Cu toate acestea, mai multe studii au demonstrat ca alcalizarea reduce semnificativ cantitatea de antioxidanti din ciocolata. Din acest motiv, ciocolata alcalizata trebuie evitata.

Alegeti ciocolata organica

Aceasta va garanteaza ca boabele au fost ocolite de expunerea la substante chimice artificiale si pesticide.

Concluzie:

Cea mai buna ciocolata neagra are urmatoarele caracteristici distinctive:

  • Continutul de cacao:70% sau si mai mult;
  • Cacao este enumerata prima pe lista ingredientelor;
  • Nu contineingrediente carenu sunt necesare: Evitati ciocolata neagra, care contine grasimi trans, lapte, arome artificiale, cantitati mari de zahar si alte produse care nu sant obligatorii;
  • Nu a fosttratata cu alcalii;
  • Este organica

Urmati aceste sfaturi pentru a va asigura ca ciocolata neagra este de inalta calitate, bogata in antioxidanti si, desigur, delicioasa.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.