zoot

Cu ce putem inlocui faina de grau in alimentatie?

Fie ca vrei sa elimini glutenul din alimentatie sau pur si simplu vrei sa reduci numarul carbohidratilor in alimentatia ta, afla ca exista ingrediente cu care poti inlocui faina de grau. Vei alege un substituent in functie de felul preparatului gatit. Nu poate afirma nimeni ca este usor dar nici ca este imposibil. Nicio alta faina (si sunt multe la numar) nu se bucura de proprietatile celei de grau pe care atat de tare o indragim.

 

Cu ce se poate inlocui faina de grau in prepararea painii si a produselor de panificatie

Faina de alac poate fi un substituent al fainii de grau cu mult mai putin gluten, mai multe fibre si vitamine. Cu aceste proprietati nutritive, vin si cateva dezavantaje: continutul bogat in carbohidrati. Poate fi folosita pentru a coace paine, blat de pizza sau produse de panificatie fara a schimba consistenta su gustul produsului finit (desii cei neobisnuiti cu nucile si semintele in alimentatie pot simti un gust diferit). Tot continut sarac in gluten are si faina de secara.

 

faina low carb pentru paine saraca in carbohidrati

Faina de tip “All purpose flour” – fara gluten, care se gaseste in magazinele cu hrana bio poate fi folosita la prepararea alimentelor care necesita faina de grau insa intr-o concentratie mai mica (a se citi pe eticheta, de regula o ceasca de All Purpose Flour la o cana de faina de grau). Aceasta contine un amestec de mai multe tipuri de faina care sa redea cat mai fidel proprietatile fainei de grau.

Faina de soia poate inlocui cu faina de grau cu pana la 30% in paine si panificatie, faina de amarant nu contine gluten si poate inlocui 15-20% din necesarul de faina alba de grau in panificatie.

Low-carb?

Pentru cei care vor sa renunta la painea alba din cauza continutului ridicat de carbohidrati, recomand mixul de faina cu seminte. Desi ai putea doza tu acasa cantitatile dupa retete specifice (reteta de paine fara faina aici) iti recomand:

1.

Mix faina hipoglucidic (cu putine glucide) Diabestar.
Pret: 18 lei 
Detalii / Cumpara online

faine cu putini carbohidrati

Pe acelasi site se pot procura si alte amestecuri / fainuri / pulberi hipoglucidice:

2.

Faina fara carbohidratiMix faina cu Konjac fara carbohidrati NoCarb
Pret: 23 lei

Detalii / Cumpara online

 

Cu ce se poate inlocui faina de grau in prepararea dulciurilor

Pentru cocaturi care necesita cel mult doua cani de faina de grau ai putea sa o inlocuiesti cu un amestec de 450g de faina de orez alb si 65g de faina din tapioca, amestecate bine impreuna, ambele fara gluten insa cu un continut bogat in carbohidrati.

Faina bio de orez (fara gluten) cu care se poate inlocui faina alba

Pentru dulciuri se poate inlocui cu succes faina de grau cu faina de migdale, bogata in proteine, grasimi bune si vitamina E, amestecata in cantitati egale cu faina de cocos. Desi consistenta e alta, gustul este unul deosebit. Este necesar sa cauti retete speciale din astfel de fainuri insa efprtul se merita, ambele sunt low-carb (sarace in carbohidrati, ideale in dieta paleolitica, atkins sau dukan).

Faina alba de grau se poate inlocui in proportie de 50%-100% in biscuiti si prajituri cu faina de amarant.

 

Cu ce se poate inlocui faina de grau in prepararea pane-urilor

Cand vine vorba de a gati un snitel, un cascaval pane sau un peste in crusta, ne lovim inevitabil de aceeasi problema: Cu ce se poate inlocui faina de grau?.

faina de soia cu care putem inlocui faina alba de grau

 In functie de gust, se poate inlocui cu faina de migdale, Un amestec delicios pentru o crusta de peste se poate forma din faina de migdale si faina de seminte (mix de seminte facut faina in blender). Insa tine foarte mult de gusturi si de obiceiurile anterioare de care cu greu putem scapaTot in cazul preparatelor pane, faina alba de greu se poate inlocui cu faina de soia. Daca vegetarienii sunt obisnuiti cu gustul de soia, carnivorii pot avea senzatia ca mancarea si-a schimbat gustul.

 

Cu ce se poate inlocui faina de grau in prepararea sosurilor, cremelor, budincilor si jeleurilor

Pentru ingrosarea sosurilor si a supelor creme se poate folosi cu succes faina de soia sau faina de konjac. Aceasta din urma merita o tratare separata, ceci este o faina cu 0 glucide si 0 calorii, folosita pentru a lega acele reteta in care se foloseste de regula faina, oul sau smantana. Faina de konjac poate fi folosita ca gelifiant sau agent de ingrosare pentru sosuri, supe creme, budinci si jeleuri.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.