zoot

Cu ce poti inlocui untul in alimentatie?

Untul este cel mai comun ingredient adaugat in timpul coacerii. Cu toate acestea, in ciuda popularitatii sale, unii oameni il evita din diferite motive. Din fericire, exista o multime de moduri de a va bucura de bucate gustoase fara el. Acest articol exploreaza diferite ingrediente care pot fi utilizate ca alternative pentru unt.

Motive pentru care ar trebui sa inlocuiti untul in alimentatie:

Cu ce poti inlocui untul in alimentatie

  • Alergie la lactate

In timp ce untul are continut foarte scazut in proteine, aceasta contine inca o cantitate mica de cazeina, care este o proteina din lapte si care poate fi alergena. Daca aveti o alergie la lapte, este important sa fiti precauti cu aportul de unt. Poate fi necesar sa-l evitati complet in cazul in care alergia este severa.

  • Intoleranta la lactoza

Persoanele cu intoleranta la lactoza tind sa o tolereze in cantitati mici fara reactii adverse.Cu toate acestea, unii sunt mai sensibili la lactoza decat altii si pot fi nevoiti sa evite untul pentru acest motiv.

  • Alte motive

Untul are un continut ridicat de grasimi saturate, care se crede ca provoca boli cardiovasculare. Unele studii sugereaza ca grasimile saturate din unt pot creste colesterolul mai mult decat grasimile saturate din alte produse lactate. Altii aleg sa limiteze aportul lor de unt, deoarece nu este foarte hranitor in comparatie cu numarul sau ridicat de calorii.

Ce rol are untul in retetele care necesita coacere?

Untul este utilizat in coacere ca agent de dospire, ceea ce inseamna ca introduce aer in produsele de patiserie si le face mai pufoase.  In plus, el contribuie la obtinerea texturii umede, sub forma de fulgi, precum si a aromei gustoase. Fara aceste proprietati, produsele sunt uscate si tari. Vestea buna este ca exista o multime de alternative delicioase care pot servi pentru aceleasi scopuri in procesul de coacere.

Inlocuitori pentru unt in retete

Inlocuitori unt retete

  • Ulei de cocos

Uleiul de cocos poate inlocui untul in timpul coacerii in raportul 1 : 1. Singurul neajuns este ca poate schimba usor aroma, sunt unele tipuri de ulei de nuca de cocos care afecteaza gustul mai mult decat altele.

Uleiul de nuca de cocos nerafinat tinde sa aiba un gust mai pronuntat de cocos decat uleiul de nuca de cocos rafinat. Acesta functioneaza excelent pentru retete care necesita arome de ciocolata, arome tropicale.

In cazul in care nuca de cocos nu este aroma pe care o cautati, atunci puteti utiliza un brand mai rafinat de ulei de nuca de cocos sau un inlocuitor diferit.

  • Ulei de masline

In cele mai multe retete, uleiul de masline poate substitui untul in raportul de 3 : 4. De exemplu, in cazul in care reteta solicita o cana de unt, veti inlocui cu 3/4 cani de ulei de masline.

Deoarece uleiul de masline este un lichid, nu este un inlocuitor adecvat in retetele care au nevoie de grasime ca sa ramana solide, de exemplu cremele.

  • Avocado

Avocado adauga un plus de nutrienti si grasimi sanatoase retetei. Utilizati ingrediente de culoare inchisa cum ar fi ciocolata pentru a acoperi nuanta verde, care ar putea rezulta din utilizarea pastei de avocado.

  • Banane

Folosirea bananelor facute piure, ofera elemente nutritive suplimentare si scade continutul de calorii si grasimi. Adaugati banane la compozitia dvs., pana cand se ajunge la consistenta dorita.

  • Unt de arahide

Untul de arahide adaugat in produsele de patiserie le da un gust usor de alune si le face mai dense si mai grele.

  • Iaurtul grecesc

Ofera copturilor un continut proteic mai mare, multe grasimi bune si o consistenta mai cremoasa.

  • Piure de dovleac

Este foarte bogat in nutrienti si e un bun inlocuitor al untului. Cele mai multe dintre alimentele enumerate mai sus pot functiona ca untul in retete in raport de 1 : 1. Cu toate acestea, multe dintre ele au un continut mai mare de apa decat untul, ceea ce poate creste umezeala produselor de patiserie.

Pentru a mentine textura retetei originale, reduceti cantitatea de alte lichide din reteta. Adaugarea de faina suplimentar poate ajuta, de asemenea.

Inlocuirea untului cu alte alimente este adesea o chestiune de incercare. Se poate lucra bine in unele retete, dar in altele mai putin.

Inlocuitori pentru unt care se pot tartina

Inlocuitori unt tartine

Exista o varietate de alimente sanatoase, care pot inlocui functia untului de a fi tartinabil pe paine, biscuiti si alte produse alimentare.

Acestea sunt:

  • Ulei de masline, amestecat cu busuioc si piper;
  • Unt de arahide si migdale;
  • Avocado copt;
  • Branza de vaci.

Atentie!  Pentru a mentine calitatea si aroma produselor de patiserie, nu utilizati margarina sau uleiul vegetal ca o alternativa pentru unt unt.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.