zoot

Consuma si tu sfecla rosie! Iti aduce numeroase beneficii

Atunci cand vine de minunile pe care natura ni le poate oferi, trebuie sa includem sfecla rosie. O radacinoasa bogata in vitamine, antioxidanti si cu efecte numeroase dovedite asupra organismului uman nu trebuie evitata, in special daca vrei sa ai o viata mai sanatoasa si cat mai departe de medicamente.

Sfecla rosieSfecla rosie este cunoscuta din antichitate, atat in Europa, cat si in Africa si Asia. Cu toate astea, forma pe care am ajuns sa o cultivam astazi a aparut ceva mai tarziu. Asa cum am spus mai sus, sfecla rosie este considerata o minune a naturii, cu toate ca ajuns atat de banala.  Si exista un motiv bun pentru care o ridicam in slavi: e plina de nutrienti: carotenoizi, luteina, magneziu, fier, fosfor, vitamina C si o categorie speciala de fitonutrienti, numita betaine.

Aceste betaine sunt particulare sfeclei rosii, desi concentratii mai mici se pot gasi si in alte legume. Efectul lor este in principal unul de detoxifiere si anti-inflamator. In plus, acesti fitonutrienti rezista foarte bine la prepararea termica, deci nu ii ve pierde cand prepari sfecla rosie.

Care sunt beneficiile pentru sanatate ale sfeclei rosii?

Nenumarate ar fi raspunsul scurt. Insa tu esti pe aceasta pagina pentru varianta detaliata, asa ca mai jos gasesti le gasesti enumerate:

  1. Scade tensiunea sangelui

Una dintre problemele cu care mai toata lumea ajunge sa se confrunte pe masura ce imbatraneste este hipertensiunea arteriala. Din cauza meselor noastre bogate in grasimi, care se depun pe artere, acestea devin mai rigide. Iar pe masura ce traim mai mult cu o tensiune ridicata a sangelui, aceasta nu va mai putea scadea sub o anumita valoare. Pentru a preveni asta, incearca sfecla rosie, care va putea scadea tensiunea arteriala in cateva ore.

Desi nu se stie exact de ce se intampla asta, efectul le este atribuit nitratilor din sfecla. Odata ce acestia ajung in organism sunt transformati in oxid nitric, care este un vasodilatator natural.

  1. Previne si lupta cu inflamatia

Cand vine vorba de inflamatie, putem spune ca vorbim de o sabie cu doua taisuri. Pe de o parte ai nevoie de ea pentru a opri infectiile, dar pe de alta parte, in cursul unei boli inflamatia poate ajunge sa cauzeze mai mult rau decat bine.

Aici intervin betainele din sfecla de care va vorbeam anterior. Acestea au proprietati anti-inflamatorii, Studiile au aratat ca prezenta lor in organism scade nivelele de interleukina-6, proteina C reactiva si alte substante ce promoveaza inflamatia. Mai mult decat atat, factorii de risc cardiovasculari sunt diminuati de catre aceleasi betaine. Asta inseamna o inima mai sanatoasa pentru mai mult timp.

  1. Poate fi benefica in lupta contra cancerului

De fiecare data cand auzi despre o planta ca va trata cancerul de orice tip este bine sa fii suspicios si sa te documentezi suplimentar. Dar sfecla are un as in maneca: betainele. S-au realizat numeroase studii pe acesti fitonutrienti si s-a demonstrat ca incetinesc cresterea tumorilor de colon, stomac, plaman, san si prostata.

Felul in care reuseste asta ar putea avea legatura cu inhibitia de enzime pro-inflamatorii de la nivelul tumorii. Trebuie sa precizam totusi ca aceste studii au fost realizate prin injectarea betainei la nivelul tumorii, asa ca nu se poate spune daca ingestia de sfecla rosie are aceleasi efecte.

Cum se consuma sfecla rosie

Exista mai multe moduri in care poti consuma sfecla rosie, in functie de gust si de timpul pe care il ai la dispozitie pentru a le prepara. Trebuie sa stii ca unele moduri de a prepara sfecla rosie ii poate scadea cantitatea de nutrienti.Desigur sunt numeroase retete diferite pe care le gasiti peste tot, dar recomandarea noastra e sa o consumi cat mai proaspata. Asadar, atunci cand ai o sfecla rosie la indemana o poti:

  • Transforma intr-un suc delicios, singura sau prin adaugarea altor legume;
  • O poti razui deasupra salatei tale;
  • O poti fierbe;
  • O poti marina;

Sfecla rosie: contraindicatii

In ceea ce priveste efectele adverse si contraindicatiile acestei radacinoase, acestea sunt:

  • Colorarea in rosu sau roz a urinii este ceva normal de la consumul de sfecla, asa ca nu trebuie sa te sperii;
  • Persoanele care sunt predispuse la pietre sau nisip la rinichi ar trebui sa evite consumul de sfecla rosie din cauza concentratiei crescute a oxalatilor, ce pot precipita si agrava afectiunile de fond.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.