zoot

Colina (Vitamina B7): un nutrient recent descoperit, cu numeroase beneficii

Vitamina b7 colina

Colina este un nutrient descoperit recent ce are un rol important in multe procese semnificative. Organismul este capabil sa o produca in cantitati mici, dar nu corespunde, de obicei, cu cantitatile necesare pentru o sanatate optima, astfel incat expertii medicali recomanda obtinerea de colina suplimentara prin dieta sau sub forma de suplimente.

Este un compus organic, solubil in apa, clasificat nici ca vitamina, nici ca mineral. Cu toate acestea, este adesea grupata cu complexul de vitamine B, datorita proprietatilor si functiilor sale similare.

Necesarul zilnic necesar 

Aceasta valoare este suficienta pentru persoanele sanatoase, ajutandu-le sa evite consecintele negative ale deficientei, cum ar fi leziunile hepatice. Cerintele sunt diferite si variaza in functie de varsta si sex.

Aici sunt valorile  recomandate de colina pentru diferite grupuri:

  • 0-6 luni:125 mg pe zi;
  • 7-12 luni:150 mg pe zi;
  • 1-3 ani:200 mg pe zi;
  • 4-8 ani:250 mg pe zi;
  • 9-13 ani:375 mg pe zi;
  • 14-18 ani, de sex feminin: 400 mg pe zi;
  • 14-19 ani, de sex masculin: 550 mg pe zi;
  • Femeile adulte:425 mg pe zi;
  • Barbati adulti:550 mg pe zi;
  • Femeile care alapteaza: 550 mg pe zi;
  • Femeile gravide:450 mg pe zi.

Este important de remarcat faptul ca multi oameni se simt bine si cu un aport scazut de colina, in timp ce altii au nevoie chiar de mai mult.

Simptome ale deficitului de colina

Exista dovezi ca unii oameni nu primesc suficienta colina, chiar si dupa consumul de alimente bogate in colina, deoarece s-a constatat ca anumiti factori ingreuneaza absorbtia la nivelul tractului gastro-intestinal.

Simptomele deficitului de colina includ:

  • Oboseala si reducerea nivelului de energie;
  • Pierderea memoriei;
  • Scaderea capacitatii cognitive;
  • Dificultati de invatare;
  • Dureri musculare;
  • Modificari ale dispozitiei si comportamentului.

Beneficiile consumului de colina

  • Ajuta la crearea materiei genetice

Colina este necesara pentru a crea ADN-ul, care este responsabil pentru construirea fiecarei structuri din corpul uman. Impreuna cu acidul folic sunt nutrienti cheie asociati cu procesele de metilare, pe baza carora se creaza material genetic.

  • Protejeaza memoria

Colina ajuta la mentinerea sanatatii creierului, deoarece este un element al membranelor celulare si al neurotransmitatorilor care participa in neuro-semnalizare. De asemenea, un rol important, colina il are in protejarea memoriei, prevenirea dementei si altor semne de declin cognitiv pe masura ce imbatranim.

Colina ajuta si la mentinerea nivelurilor adecvate de acetilcolina, care se reduce in mod natural la o varsta inaintata. Unele cercetari au demonstrat ca un nivel scazut de acetilcolina poate duce la declinul cognitiv, inclusiv boala Alzheimer si dementa senila. Pacientii care dezvolta boala Alzheimer uneori arata niveluri reduse de acetilcolina.

  • Sprijina sistemul cardiovascular

Dozele mai mari de colina au fost asociate cu un risc redus de boli de inima. Folatii si colina sunt implicati in conversia homocisteinei in aminoacidul metionina. Prin urmare, o deficienta de colina poate avea ca rezultat acumularea de homocisteina in sange, iar nivelurile crescute ale acesteia in sange genereaza un risc crescut de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral.

  • Protejeaza ficatul

Colina curata ficatul de grasimile care se depun si pot cauza daune, prin aceea ca transporta colesterolul si trigliceride, doua forme de grasimi esentiale, din ficat in alte parti ale corpului in cazul in care acestea sunt necesare.

Persoanele care au concentratii scazute de colina prezenta in corpul lor, sunt mai expuse riscului de afectare hepatica si chiar insuficienta hepatica. Colina previne depunerile de LDL-colesterol.

  • Ajuta la imbunatatirea functiei musculare

Colina este, de asemenea, de ajutor in mentinerea nivelului de energie, starii de spirit pozitive, ciclurilor normale de somn si timpului redus de recuperare ca urmare a activitatii fizice intense. In plus, ea faciliteaza functionarea nervilor si contribuie la combaterea oboselii musculare si durerilor de dupa exercitiile fizice. De fiecare data cand un muschi lucreaza, colina este necesara pentru a declansa neurotransmitatorul acetilcolina, care transmite semnale catre muschi si ii mobilizeaza.

  • Reduce riscul de cancer la san

Unul dintre cele mai uimitoare lucruri despre colina este beneficiul sau pentru reducerea riscului de cancer de san. Un studiu care a cuprins mai mult de 3.000 de femei adulte a stabilit ca riscul de a dezvolta cancer scade cu 24 la suta la femeile cu un consum mare de colina, comparativ cu femeile cu un consumat foarte mic.

Alimente bogate in colina

  • Ficat de vita: 1 felie (68 de grame) contine 290 mg;
  • Ficat de pui: 1 felie (68 de grame) contine 222 mg;
  • Oua:1 ou mare fiert tare contine 113 mg;
  • Cod proaspat:85 g contine 248 mg;
  • Salmon:110 grame file contine 62,7 mg;
  • Conopida:o jumatate de cana contine 24,2 mg;
  • Broccoli:o jumatate de cana contine 31,3 mg;
  • Ulei desoia: o lingura (15 ml) contine 47,3 mg.

Efecte secundare

Colina este un nutrient sigur si esential, dar in cantitati ce depasesc 3500mg pe zi, poate provoca toxicitate si unele efecte nocive, cum ar fi : scaderea tensiunii arteriale, transpiratie cu miros de peste, diaree, greata, voma.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.