Ciorba de legume. Economica, rapida si sanatoasa

  •  
  •  

Ciorba de legume

Introdu ciorba de legume in meniul zilnic.

Ai toate motivele sa o faci. Inlocuiesc pierderile de lichid din organism, furnizeaza fibre, vitamine si minerale esentiale care hranesc si stimuleaza digestia. Alaturi de borsul bogat in probiotice, ciorba iti creste imunitatea si-ti confera o stare de bine.

Ingrediente:

  • 200g mazare la cutie (prefiarta)
  • 2-3 cartofi albi
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa alba mare
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 pastarnac
  • ½ telina mica
  • 1 cutie de rosii decoite
  • 1 legatura de patrunjel
  • 2-3 linguri de ulei vegetal
  • Sare si piper dupa gust
  • Optional: o cana de bors fiarta separat / smantana sau crema vegetala

CIROBA DE LEGUME

Pregateste legumele:

  • Mazarea din cutie se scurge
  • Cartofii se curata de coaja si se taie in cubulete mici
  • Morcovii se curata si se dau prin razatoarea mare sau se taie rondele fine
  • Ceapa se curata si se toaca cat mai marunt
  • Ardeiul rosu se taie pe jumatate, se indeparteaza cotorul si se taie cubulete
  • Pastarnacul se curata, se taie cubulete
  • Telina se curata si se taie cubulete sau se da prin razatoarea mare
  • Rosiile din cutie se paseaza si se omogenizeaza cu sucul propriu
  • Patrunjelul se toaca marunt

Cartofii se pun la fiert in trei litri de apa cu sare. Dupa primul clocot, se indeparteaza spuma si se adauga restul legumelor (morcovii, ardeiul gras, pastarnacul, telina). Dupa ce a dat din nou in clocot, adauga mazarea prefiarta si se fierbe la foc mic catre mediu. Cu aproximativ 10 minute inainte de a o lua de pe foc, pregateste prajeala pentru ciorba de legume:

Caleste ceapa in 2-3 linguri de ulei vegetal pana devine translucida.  Adauga pasta de rosii si omogenizeaza la foc mic inca 3-5 minute. Potriveste cu sare si piper si toarna-le in oala de ciorba. Mai fierbe inca 10 minute pana cand legumele sunt gatite complet.

Borsul sau orice alt tip de acritura se adauga dupa ce tot zarzavatul s-a fiert bine, intrucat opreste procesul de fierbere. Inainte de a adauga borsul, potriveste de sare si gusta. Sarea se dizolva in jumatate de polonic din supa si ulterior se amesteca in zeama din oala.

Smantana sau crema vegetala se adauga in ciorba fierbinte, imediat ce s-a luat dupa foc. Dupa ce ai adaugat smantana, ciorba nu se mai fierbe. Daca nu tii post sau nu urmezi o dieta vegana, poti drege ciorba de legume cu ou batut. Oul se bate intr-un castron, adaugandu-se treptat cate 1-2 linguri de ciorba pana se desface in parti foarte mici. Se toarna usor in oala si se amesteca bine. Atentie! Ciorba se drege cu ou dupa ce s-a luat dupa foc.

Adauga patrunjelul tocat, amesteca si serveste.

Ciorba de legume se servete, in mod obisnuit, calda. Daca ai de gand sa o consumi in urmatoarele zile, introdu oala in chiuveta umpluta cu apa rece pentru a grabi racirea, sterge-o cu un prosop si introdu-o in frigider. Cand afara este cald, nu trebuie tinuta pana se raceste singura.

Incearca si: ciorba de legume de vara

Ciorba de legume de vara

Se serveste prima la masa, vine cu un continut caloric redus, este prietenoasa cu silueta si incarcata de micronutrienti. Deloc pretentioasa, ciorba de legume se gateste din ingrediente comune, de sezon sau congelate.

Ingrediente:

  • 2l supa concentrata de legume (sau 2 cuburi de legume uscate BIO dizolvate in 2l de apa)
  • 500g rosii pasate
  • 1 radacina pastarnac, rasa
  • 1 ardei gras rosu, tocat cubulete
  • 1 ceapa alba, mare, tocata marunt
  • 3 cartofi medii, tocati cubulete mici
  • 2 morcovi medii, tocati rondele
  • 1 cana de mazare congelata
  • ½ legatura patrunjel, tocat marunt
  • 1 foaie de dafin
  • Zeama proaspat stoarsa dintr-o lamaie
  • 4 linguri de ulei de gatit
  • Sare si piper, dupa gust

CIORBA DE LEGUME DE VARA

Pune la fiert supa concentrata de legume si pregateste legumele dupa indicatiile de mai sus.

Cand apa da in clocot, adauga cartofii, frunza de dafin si sare.

Incinge uleiul intr-o tigaie inalta si caleste ceapa, pastarnacul, morcovii si ardeii la foc mic spre mediu pana ceapa devine translucida si legumele incep sa se inmoaie. Presara sare.

*** Daca observi ca ceapa incepe sa se rumeneasca, adauga doua linguri de supa concentrata in tigaie.

Adauga rosiile pasate din cutie si continua sa gatesti pentru alte cateva minute, amestecand din cand in cand.

Indeparteaza foaia de dafin din oala, rastoarna continutul tigaii in oala cu ciorba si asteapta sa dea din nou in clocot. Adauga mazarea congelata. Dupa ce da din nou in clocot, redu focul si continua sa gatesti la foc mic pentru alte 10-15 minute sau pana cand legumele sunt perfect gatite.

Gusta si asezoneaza cu sare si piper.

Adauga patrunjelul tocat si zeama de lamaie.

Lasa ciorba sa se aseze pentru 5-10 minute dupa care serveste-o in farfurii adanci sau boluri.

Pregateste din timp!

Supa concentrata de legume: baza pentru alte preparate

Supa concentrata de legume baza pentru alte supe

Dupa cum stii, multe retete cer o baza de supa. Este vorba de supa concentrata pe care o vei folosi la o sumedenie de alte preparate, in special supele crema, pilaf sau caserole. Ce-i grozav la aceasta reteta este ca poti folosi legumele pe care le ai prin debara cu conditia sa pastrezi o proportie egala ca gustul sa fie bine echilibrat.

Cand faci supa concentrata de legume trebuie sa alegi legume savuroase dar cu un gust neutru. Unii aleg sa adauge usturoi sau alte mirodenii puternice, dar daca nu ai de gand sa o folosesti imediat in alte preparate si decizi sa o pastrezi la rece pentru momentul in care reteta o cere, iti recomandam sa nu adaugi condimente. Acelasi lucru este valabil si cand vine vorba de sarea adaugata, mai putin cea continuta in mod natural in legume.

Exista cateva legume de care trebuie sa te feresti cand faci supa concentrata de legume. Leguminoasele, precum cartofii sau napul, ingroasa zeama si o incetoseaza. Alte legume problematice:

  • Sfecla – aroma sfeclei este prea puternica fata de gustul neutru al celorlalte legume
  • Dovlecel zucchini, fasolea verde sau mazarea devin amare cand sunt fierte la foc mic si, tocmai de aceea, este mai bine sa le eviti atunci cand pregatesti supa baza pentru alte preparate.

Daca simti ca nu are un gust intens, exista un truc la care poti apela: coace legumele la cuptor inainte de a le fierbe sau creste cantitatea de legume raportata la cantitatea de apa utilizata.

Ingrediente:

  • 1-2 cepe albe, curatate de coaja, taiate in patru
  • 2-3 morcovi, curatati, fara capete, taiati pe jumatate
  • 1-2 tulpini de telina, taiate in bucati mari
  • 1 radacina de telina, curatata, tocata cuburi mari
  • 1-2 bucati de pastarnac, curatat, fara capete, taiat cuburi mari
  • 4-5 crengute de cimbru proaspat
  • 1 frunza de dafin
  • 1 legatura de patrunjel, spalata bine, cu tot cu codite

SUPA CONCENTRATA DE LEGUME

Pregateste legumele dupa indicatiile de mai sus, adauga-le intr-o oala inalta si umple oala cu apa cat sa le acopere cu cateva degete. Cu cat folosesti mai putin apa, cu atat mai concentrata va fi supa baza.

Adu oala la punctul de fierbere apoi scade temperatura si continua sa gatesti la foc mic catre mediu si se adauga condimentele. Supa concentrata se gateste in jur de 45-60 de minute. Ulterior se ia de pe foc si se indeparteaza legumele cu o paleta. Se trece supa printr-o strecuratoare pentru a obtine un lichid clar si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se toarna in containere si se pastreaza la frigider pana in momentul in care este folosita.

*** Supa concentrata de legume se poate pastra in frigider pana la o saptamana sau se poate congela si atunci poate fi folosita in termen de maxim trei luni.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

starshiners.ro