zoot

Ciorba de legume. Economica, rapida si sanatoasa

Introdu ciorba de legume in meniul zilnic.  Ai toate motivele sa o faci. Inlocuiesc pierderile de lichid din organism, furnizeaza fibre, vitamine si minerale esentiale care hranesc si stimuleaza digestia. Alaturi de borsul bogat in probiotice, ciorba iti creste imunitatea si-ti confera o stare de bine.

Ciorba de legume

Ingrediente:

  • 200g mazare la cutie (prefiarta)
  • 2-3 cartofi albi
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa alba mare
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 pastarnac
  • ½ telina mica
  • 1 cutie de rosii decoite
  • 1 legatura de patrunjel
  • 2-3 linguri de ulei vegetal
  • Sare si piper dupa gust
  • Optional: o cana de bors fiarta separat / smantana sau crema vegetala

CIROBA DE LEGUME

Pregateste legumele:

  • Mazarea din cutie se scurge
  • Cartofii se curata de coaja si se taie in cubulete mici
  • Morcovii se curata si se dau prin razatoarea mare sau se taie rondele fine
  • Ceapa se curata si se toaca cat mai marunt
  • Ardeiul rosu se taie pe jumatate, se indeparteaza cotorul si se taie cubulete
  • Pastarnacul se curata, se taie cubulete
  • Telina se curata si se taie cubulete sau se da prin razatoarea mare
  • Rosiile din cutie se paseaza si se omogenizeaza cu sucul propriu
  • Patrunjelul se toaca marunt

Cartofii se pun la fiert in trei litri de apa cu sare. Dupa primul clocot, se indeparteaza spuma si se adauga restul legumelor (morcovii, ardeiul gras, pastarnacul, telina). Dupa ce a dat din nou in clocot, adauga mazarea prefiarta si se fierbe la foc mic catre mediu. Cu aproximativ 10 minute inainte de a o lua de pe foc, pregateste prajeala pentru ciorba de legume:

Caleste ceapa in 2-3 linguri de ulei vegetal pana devine translucida.  Adauga pasta de rosii si omogenizeaza la foc mic inca 3-5 minute. Potriveste cu sare si piper si toarna-le in oala de ciorba. Mai fierbe inca 10 minute pana cand legumele sunt gatite complet.

Borsul sau orice alt tip de acritura se adauga dupa ce tot zarzavatul s-a fiert bine, intrucat opreste procesul de fierbere. Inainte de a adauga borsul, potriveste de sare si gusta. Sarea se dizolva in jumatate de polonic din supa si ulterior se amesteca in zeama din oala.

Smantana sau crema vegetala se adauga in ciorba fierbinte, imediat ce s-a luat dupa foc. Dupa ce ai adaugat smantana, ciorba nu se mai fierbe. Daca nu tii post sau nu urmezi o dieta vegana, poti drege ciorba de legume cu ou batut. Oul se bate intr-un castron, adaugandu-se treptat cate 1-2 linguri de ciorba pana se desface in parti foarte mici. Se toarna usor in oala si se amesteca bine. Atentie! Ciorba se drege cu ou dupa ce s-a luat dupa foc.

Adauga patrunjelul tocat, amesteca si serveste.

Ciorba de legume se servete, in mod obisnuit, calda. Daca ai de gand sa o consumi in urmatoarele zile, introdu oala in chiuveta umpluta cu apa rece pentru a grabi racirea, sterge-o cu un prosop si introdu-o in frigider. Cand afara este cald, nu trebuie tinuta pana se raceste singura.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.