zoot

Cinci retete de chiftelute de post din ingrediente romanesti

Ca orice gospodina, am cateva retete de post in maneca pentru acele zile in care chiar nu mai stii ce sa servesti. Desi ador falafelul si multe din preparatele Orientului Mijlociu, nu intotdeauna am ingredientele si condimentele specifice la indemana, motiv pentru care aleg retele de chiftele de post cu ingrediente romanesti, la indemana, existente in orice gospodarie sau la aprozarul din colt. Nu trebuie neaparat sa tii post ca sa incerci aceste chiftelute, pot fi servite oricand in locul traditionalelor chiftele cu carne, ca aperitiv, cu sos, ca fel principal sau taiate in doua si puse alaturi de o frunza de salata intr-un sandvis, dimineata, pe fuga.

Tip reteta: APERITIVE
Categorie reteta
: Retete de post
Subcategorie reteta : Mancaruri de post / Retete vegetariene / Retete usoare
Dificultate : usoara
Timp de preparare: variaza in functie de reteta
Timp de coacere: variaza in functie de reteta

Te-ar putea interesa si Chiftele de post din spanac si cartofi

retete de post. chiftelute de post.
Foto: Flickr.com CC / Janet Hudson

1. Chiftelute de post din ciuperci

Ciupercile au un continut mare de proteine si sunt ideale atunci cand tii post, suplinind lipsa carnurilor si a lactatelor. Reteta de chiftele de post din ciuperci se realizeaza usor si destul de repede iar gustul este foarte bun. Iata ce ingrediente iti sunt necesare pentru a prepara chiftele de post din ciuperci:

  • 400 g de ciuperci proaspete
  • 1 cartof mare
  • faina
  • 1 ceapa medie tocata marunt
  • 3/4 catei de usturoi (dupa gust mai poti adauga sau elimina) tocat marunt
  • cateva fire de patrunjel proaspat tocat marunt
  • sare si piper dupa gust
  • ulei pentru a praji chiftelute

Vei incepe aceasta reteta de chiftele cu post prin a pune cartoful la fiert intr-un ibric. Pentru a verifica cand este gata vei introduce o scobitoare. Daca aceasta patrunde cartoful usor si iese fara depuneri atunci cartoful este gata.

Daca alegi ciuperci proaspete, curata-le de coaja, spala-le si pune-le intr-o oala cu apa fierbinte pret de 5 minute dupa care le scoti si se scurgi de apa foarte bine. Se adauga intr-un bol si se amesteca cu blenderul pana devin o pasta (Daca nu ai blender la indemana, mi s-a intamplat si mie, sigur gasesti o masina de tocat carne).

Intre timp toaca legumele (ceapa, usturoiul, patrunjelul) si amesteca-l cu pasta de ciuperci. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Apoi adauga putina faina (sau o felie de paine) pentru a inchega compozitia. Daca compozitia se lipeste de mana (datorita lipsei oului in perioada de post) si totusi are o consistenta usor solida, poti forma bilutele cu mainile ude dupa care se mai dau printr-un praf de faina sau pesmet.

Bilutele formate se prajesc in ulei incins. Cand s-au rumenit se iau de pe foc si se scurg de ulei pe un servetel sau pe foaie absorbanta de grasime.

retete de post. chiftelute de post.
Foto: Flickr.com CC / bricolage.108

2. Chiftelute de post din fasole si orez

Desi imi plac mai mult retetele de chiftele din naut, nu neg gustul fasolei, un ingredient care se regaseste in orice gospodarie. Iar de orez nici nu se pune problema. Orice gospodina il are in sertar. Iata ce ingrediente iti mai sunt necesare:

  • 400 g de boabe de fasole
  • 100 g de orez
  • 1 lingura de faina / 1 felie de paine
  • 2 cepe de dimensiune medie tocate marunt
  • 3/4 catei de usturoi tocati marunt
  • 1/2 legatura de patrunjel
  • sare si piper dupa gust
  • ulei pentru a praji chiftele

Ca fasolea sa se fiarba mai repede, o vei lasa cu o seara inainte in apa rece. A doua zi o pui intr-o oala cu apa clocotita si cu sare dupa gust. Las-o sa dea in cateva clocote dupa care schimba-i apa. Repeta daca este necesar. Fiecare tip de fasole are propria durata de fierbere si sper sa nu ai ghinionul de a intalni o fasole cu durata de fierbere de cateva ore.

Separat, pui la fiert si orezul si pregatesti legumele (ceapa, usturoiul si patrunjelul) cand fasolea si orezul dau semne ca sunt aproape gata. Fasolea uscata foarte bine alaturi de orezul fiert se amesteca intr-un blender pana obtii o pasta (Daca nu ai blender, foloseste masina de tocat carne). Adauga legumele in aceasta compozitie si faina sau paine inmuiata in apa pana cand prinde o consistenta ceva mai solida.

Din compozitie se formeaza bilute care se dau prin pesmet sau faina si se pun la prajit in ulei incins. Cand s-au rumenit se iau de pe foc si se scurg de ulei pe un servetel sau pe foaie absorbanta de grasime.

retete de post. chiftelute de post.
Foto: Flickr.com CC / rockYOface

3. Chiftelute de post din cartofi si orez

Cand vrei o reteta de chiftele de post rapida si cu ingrediente pe care orice gospodina le are in bucatarie, incearc-o pe aceasta

  • 6 cartofi
  • 150 g de orez
  • 1 lingura de faina / 1 felie de paine inmuiata in apa
  • 1 ceapa mare
  • 3/4 catei de usturoi tocati marunt
  • 1/2 legatura de patrunjel
  • sare si piper dupa gust
  • ulei pentru a praji chiftele

Se spala cartofii foarte bine si se pun la fiert in apa cu sare. Pentru a verifica cand este gata vei introduce o scobitoare. Daca aceasta patrunde cartoful usor si iese fara depuneri atunci cartoful este gata.

Separat, pui la fiert si orezul si pregatesti legumele (ceapa, usturoiul si patrunjelul) cand orezul da semne ca este aproape gata. Din cartofii si orezul fiert se obtine o pasta, peste care se adauga legumele si condimentele. Compozitia se ingheaga fie cu o lingura de faina, fie cu o felie de paine inmuiata in prealabil in apa.

Din compozitie se formeaza bilute care se dau prin pesmet sau faina si se pun la prajit in ulei incins. Cand s-au rumenit se iau de pe foc si se scurg de ulei pe un servetel sau pe foaie absorbanta de grasime.

retete de post. chiftelute de post.
Foto: Flickr.com CC / Ewan-M

4. Chiftelute de post din dovlecei

Atunci cand te-ai saturat de reteta de chiftele de post cu cartofi, ii poti substitui cu usurinta cu dovlecei. Dupa gusturile unora, chiftelutele ies chiar mai bune.

  • 3 dovlecei de dimensiune normala
  • 50 de grame de parmezan / tofu uscat (daca tii post)
  • o ceapa medie
  • o lingura de faina / 1 felie de paine inmuiata in apa
  • pesmet
  • 1/2 legatura de patrunjel / marar (dupa preferinte)
  • sare si piper dupa gust
  • ulei pentru prajit chiftele

Vei incepe reteta de chiftelute de post prin a curata de coaja dovleceii si a-i da prin razuitoarea mare. Presari sare si ii lasi in castron timp de 15 minute in care ei isi vor lasa zeama.

In acest timp vei pregati legumele: ceapa se toaca marunt, patrunjelul sau mararul la fel iar tofu uscat se da prin razatoare (sau se sfarma cu o furculita daca este moale).

Se scurge foarte bine zeama de la dovlecei si se amesteca cu restul ingredientelor preparate anterior. Se adauga sare si piper dupa gust. Compozitia se poate inchega cu o lingura de faina sau cu o felie de paine inmuiata in apa anterior.

Din compozitie se formeaza bilute care se dau prin pesmet sau faina si se pun la prajit in ulei incins. Cand s-au rumenit se iau de pe foc si se scurg de ulei pe un servetel sau pe foaie absorbanta de grasime.

retete de post. chiftelute de post.
Foto: Flickr.com CC / h-bomb

5. Chiftelute de post din vinete

Chit ca cumperi o vanata si o coci, chit ca o iei deja congelata la punga, reteta in sine este foarte simpla. Vei avea nevoie de

  • o vanata mare / o punga de vinete tocate congelate
  • 1 ceapa medie
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura de faina / 1 felie de paine inmuiata in apa sau in lapte de soia
  • susan sau pesmet
  • putina boia
  • sare si piper dupa gust
  • ulei pentru prajit chiftele

Daca alegi vinete proaspete, va trebui sa le coci la cuptor (avand grija sa le intepi inainte cu o furculita), pe aragaz intr-o tava (intorcand-o de pe o parte pe alta) sau pe gratar (iti mai pui si partenerul sa cotribuie la aceasta reteta). Dupa ce s-a copt si s-a racit, o vei curata de coaja si o vei toca ca pentru salata de vinete.

Vei curata si taia ceapa marunt, usturoiul il poti toca marunt sau il poti zdrobi (depinde de gust). Amesteca vinetele cu condimentele dupa gust si incheaga compozitia cu o lingura (sau mai mult) de faina sau cu o felie de paine inmuiata in apa sau lapte de soia.

Din compozitie se formeaza bilute care se dau prin pesmet sau faina si se pun la prajit in ulei incins. Daca vrei o reteta deosebita, da-le prin susan. Chiftelele de vinete cu susan au un gust deosebit. Cand s-au rumenit se iau de pe foc si se scurg de ulei pe un servetel sau pe foaie absorbanta de grasime.

*** Nu toti toleram prajelile sau unele dintre noi suntem la dieta. O alta solutie in locul prajelii in ulei este sa le dai la cuptor pe o foaie de copt. Evident ca gustul va fi putin mai sec, insa santatea primeaza. Oricare metoda de gatit ai alege, aceste retete de chiftele de post se prepara repede, nu au nevoie de ingrediente speciale si sunt delicioase.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.