zoot

Cele zece semne ale deshidratarii

Simptome deshidratare

Corpul pierde apa in mod constant, cea mai mare parte prin transpiratie, urina si scaune. O cantitate adecvata de apa trebuie sa fie consumata permanent pentru a compensa aceasta pierdere.

Deshidratarea apare atunci cand mai multa apa paraseste corpul decat vine. Ea poate fi cauzata fie de o lipsa a aportului de lichide, fie de pierderea excesiva a lichidelor.

Iata unele dintre cele mai comune cauze ale deshidratarii:

 • Exercitarea fizica puternica;
 • Expunerea la caldura;
 • Voma si diaree;
 • Greata;
 • Arsuri sau infectii ale pielii;
 • Diabetul;

Simptome ale deshidratarii

Invata sa identifici din timp primele simptome ale deshidratarii:

 1. Setea

Setea este pofta de lichide, adesea  primul indicator al organismului care are nevoie de mai multa apa. Interesant, corpul tau este echipat cu un sistem complex pentru reglarea echilibrului hidric. Chiar si o mica schimbare in balanta de fluide poate declansa o senzatie de sete.

Pentru majoritatea oamenilor, a bea atunci cand le este sete reprezinta o metoda eficienta de a ramane hidratati. Cu toate acestea, exista unele situatii in care setea s-ar putea sa nu fie un indicator fiabil al starii de hidratare. De exemplu, persoanele in varsta ar putea avea nevoie de mai multa apa pentru a gestiona in mod constient aportul de lichide, pentru ca sentimentul de sete tinde sa scada odata cu inaintarea in varsta.

 1. Modificarea culorii sau mirosului urinei

Urina va poate spune multe despre starea de hidratare, deoarece aceasta reprezinta cea mai mare cantitate de fluid care paraseste corpul. Astfel, controlul cantitatii si compozitiei urinei este o modalitate prin care organismul este capabil sa mentina echilibrul hidric adecvat.

Daca sunteti bine hidratat, urina ar trebui sa aiba o culoare clara, galben deschis si sa fie aproape inodora.Pe de alta parte, urina tulbure, de culoare galben inchis este un semn de deshidratare. O culoare galben ca mierea poate indica deshidratare usoara, in timp ce o culoare profunda, galben-chihlimbar, cu miros puternic poate semnala deshidratare severa.

 1. Oboseala sau somnolenta

Oboseala sau somnolenta pot avea cauze diferite, dar deshidratarea poate fi una dintre ele. Multe studii au aratat ca deshidratarea cauzeaza oboseala si scade rezistenta in timpul exercitiilor fizice. Din acest motiv, a bea o cantitate adecvata de apa este deosebit de important in timpul exercitiului fizic.

Studiile au aratat ca pierderea de lichide in valoare de 1-3% din greutatea corporala, care este considerata deshidratare usoara si poate provoca sentimente de oboseala si somnolenta in timpul activitatilor zilnice normale. Intr-un alt studiu cu femei tinere si sanatoase, restrictia de apa, timp de 24 de ore a cauzat somnolenta, confuzie, oboseala si scaderea atentiei.

 1. Dureri de cap

Deshidratarea poate declansa dureri de cap sau migrene la unele persoane. Un studiu a constatat ca o pierdere de fluide de 1,4% din greutatea corporala a cauzat dureri de cap si toane la femeile sanatoase. Un alt studiu a constatat rezultate similare la barbati. Restrictia de apa timp de 37 de ore, ceea ce a dus la o pierdere de fluide de 2,7%, a condus la dureri de cap si dificultati de concentrare.

Din fericire, exista dovezi care arata ca durerile de cap cauzate de deshidratare pot fi ameliorate prin consumul de apa.

 1. Modificari in elasticitatea pielii

Pentru a testa elasticitatea pielii, prindeti pielea intre degetul mare si aratator. Daca sunteti bine hidratat, pielea ar trebui sa riposteze imediat dupa ce a fost eliberata. In cazul in care este nevoie de o jumatate de secunda sau mai mult pentru ca pielea sa revina la forma sa initiala, inseamna ca ai putea fi deshidratat.

 1. Crampele musculare

Atunci cand lichidul din interiorul corpului si sodiul devin epuizate, muschii uneori involuntar se contracta. Aceste contractii sunt cunoscute ca fiind crampe musculare.Din acest motiv, hidratarea adecvata este deosebit de importanta in timpul efortului fizic intens sau efortului la temperaturi ridicate.

 1. Scaderea tensiunii arteriale

Deshidratarea scade volumul de sange, ceea ce duce la scaderea presiunii pe peretii arterelor, sau cu alte cuvinte scade tensiunea arteriala.

 1. Puls marit sau prezenta palpitatiilor cardiace

In incercarea inimii de a compensa lipsa de lichide din organism se mareste frecventa contractiilor cardiace si au loc palpitatii.

 1. Irascibilitate sau confuzie

Studiile au aratat ca, deshidratarea usoara poate provoca irascibilitate si scaderea functiei cerebrale, iar deshidratarea severa poate provoca confuzie si incoerenta.

 1. Complicatii grave si insuficienta de organ

Fiecare organ din corpul uman necesita lichid pentru a functiona corect. Daca deshidratarea devine critica, organele vor incepe sa nu mai functioneze.

Concluzie: hidratarea in mod corespunzator poate avea beneficii suplimentare, cum ar fi stimularea starii de spirit, combaterea oboselii, imbunatatirea memoriei si capacitatii de concentrare.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.