zoot

Ceaiul de ghimbir: beneficii pentru sanatate

Ghimbirul este o planta ce prefera in special zonele calde, cunoscuta de milenii pentru capacitatile sale extraordinare de a imbunatati starea de sanatate. In prezent este folosit la scara larga in India, China, America si Europa, atat ca si condiment adaugat mancarii ci si preparat sub forma de ceai .

Efectele acestei plante sunt numeroase si pot fi atribuite compozitiei bogate in micronutriente, vitamine si uleiuri esentiale. Vitamina C si magneziul se gasesc la nivele mari in planta de ghimbir, de asemenea si potasiu, zinc, cupru sau vitaminele B6 si D. Pe langa cele enumerate, mai sunt altele, cel putin la fel de utile, dar pe care am ales sa nu le dezvoltam aici, deoarece luate separat nu reprezinta un element cu care sa fim obisnuiti.

Ceai de ghimbirii beneficii

 

CEAI DE GHIMBIR: BENEFICII

Imbunatateste sistemul imun si reduce inflamatia – datorita multitudinii de nutriente, ceaiul de ghimbir este ideal pentru sistemul imun, in special in perioadele reci, incepand cu septembrie si pana in martie, cand suntem expusi unui risc crescut de viroze si infectii bacteriene.

Acest ceai te poate ajuta sa lupti mai bine impotriva acestor boli si chiar sa le previi. In plus, deoarece are efect anti-inflamator ajuta in cazul racelilor pentru decongestia nazala si ameliorarea durerilor de gat.

Ajuta la o mai buna circulatie a sangelui – datorita vitaminelor, mineralelor si aminoacizilor prezenti in aceasta planta, circulatia ta se poate ameliora, scazand riscul problemelor cardiovasculare si prevenind, sau cel putin incetinind aparitia placilor de aterom pe suprafata arterelor.

Te elibereaza de stres – desi la prima vedere pare ceva spus la orice medicament sau remediu naturist, aici chiar este adevarat. O cana de ceai de ghimbir fierbinte, dupa o zi stresanta poate face minuni, efectul fiind un rezultat al aromei inconfundabile si a proprietatilor de care am discutat mai sus.

Cu toate acestea, efectul ceaiului de ghimbir poate fi unul energizant, asa ca recomandam consumul lui cu cel putin 4-5 ore inainte de culcare pentru a preveni insomniile.

Are un efect benefic asupra digestiei – de cate ori nu ai patit sa mananci prea mult, sau pur si simplu sa mananci ceva care nu ti-a fost pe plac si sa te alegi cu balonare, durere de stomac, sau diaree? Atata timp cat nu este o cauza organica a acestor suparari, recomandam inlocuirea medicamentelor cu un ceai de ghimbir.

Acesta ajuta la procesarea mai eficienta a mancarii odata ce a ajuns in tractul intestinal si la absorbtia elementelor de care corpul tau are nevoie. In plus, regleaza tranzitul prin tonifierea muschilor de la nivel intestinal.

Efect afrodiziac – vorbeam mai sus despre efectul pe care il are asupra circulatiei sangvine. Ei bine, imbunatatirea se vede si la nivelul penisului, unde, prin circulatia mai eficienta a sangelui se obtin erectii de o mai buna calitate.

Acestea sunt doar cateva dintre efectele pe care ceaiul de ghimbir le poate avea asupra organismului tau. Pe langa acestea mai putem enumera si ameliorarea greturilor, in special in cazul raului de masina si ameliorarea durerilor menstruale.

Contraindicatii si efecte adverse

Ca la orice medicatie, naturista sau nu, exista unele efecte adverse care pot aparea, desi in cazul ceaiului de ghimbir, doza de la care apar este mult peste consumul cotidian – 4g.

  • Crampe abdominale si senzatie de arsura la stomac;
  • Senzatie de aeteala, din cauza scaderii tensiunii arteriale;
  • Pacientii cu patologie renala sunt sfatuiti sa nu consume ceai de ghimbir, deoarece acesta poate agrava aceste boli;
  • Daca esti gravida, recomandam sa nu bei acest ceai pentru ameliorarea greturilor matinale;

Cum se prepara ceaiul de ghimbir

In primul rand, trebuie mentionat ca poti alege intre pliculete cu ghimbir si radacina propriu-zisa. Daca ai acces la radacini (pe care le poti gasi in piata), aceasta este cea mai buna varianta.

  • Se ia radacina de ghimbir si se spala bine, pentru a indeparta impuritatile;
  • Se da printr-o razatoare, de preferinta prin ochiurile medii ale acesteia.
  • Se pune la incalzit apa, care variaza in functie de cantitatea si concentratia pe care vrei sa o aiba ceaiul. Pentru o radacina, un litru de apa este suficient.
  • Cand apa fierbe, adaugi radacina rasa, o lasi la infuzat timp de 15-20 de minute, dupa care o indepartezi, cu ajutorul unei strecuratoare;
  • Procesul se repeta de fiecare data cand ramai fara ceai;
  • Daca nu iti place gustul usor picant al ghimbirului, il poti indulci cu o varietate de produse, de la cacao, la zahar sau miere, in functie de gusturi;

Cu efectele sale numeroase pentru sanatate si contraindicatiile sale putine, ceaiul de ghimbir este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poti face in iarna care sta sa inceapa.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.