•  
  •  

Ceai Kombucha: aceasta bautura fermentata este absolut delicioasa! Se numara printre cele mai bune surse de probiotice si o poti pregati la tine acasa. Afla cum.

Ce este ceaiul Kombucha?

Reteta ceai kombucha pas cu pas

Ceaiul Kombucha este o bautura fermentata probiotica, usor acidulata, dulce-acrisoara pe care o poti prepara in casa.

Ingredientul principal al bauturii este ciuperca de Kombucha, o colonie formata din doisprezece specii de microorganisme care, impreuna cu zaharul si ceaiul verde, elibereaza substante care imbogatesc flora intestinala si aduce numeroase beneficii pentru sanatate.

 

Cum se prepara ceaiul Kombucha (Reteta)

Pentru a prepara ceaiul Kombucha vei avea nevoie de:

  • 4 litri apa plata
  • 400g zahar
  • 12 pliculete de ceai verde (3g /pliculet)
  • Cultura Kombucha

Pe langa ingredientele enumerate mai sus, vei mai avea nevoie de un borcan din sticla de 6l, o bucata de tifon si o banda de cauciuc. Iata cum se prepara ceaiul Kombucha pas cu pas:

  • Se prepara ceaiul verde

Se pune apa la fiert. Dupa ce a dat in primul clocot, se ia de pe foc si se lasa la racit 3 minute pentru a ajunge la temperatura ideala (ceaiul verde se infuzeaza in apa la 70-80 grade Celsius).

Se introduc pliculetele de ceai (3-4 pliculete de ceai pentru fiecare litru de apa) sau frunzele de ceai (10-12g ceai verde pentru fiecare litru de apa) si se lasa la infuzat cateva minute.

Se scot pliculetele de ceai sau se strecoara ceaiul daca ai folosit frunze uscate.

  • Se adauga zaharul

In infuzia de ceai verde se toarna zaharul (100g pentru fiecare litru de apa) si se amesteca bine pentru a se dizolva complet. Pentru a se dizolva corespunzatorul, infuzia trebuie sa calda.

  • Se lasa ceaiul la racit

Reteta kombucha

Ceaiul trebuie lasat la racit pana ajunge la temperatura camerei. Nu introduce cultura Kombucha in lichid fierbinte!

Se toarna ceaiul intr-un borcan din sticla.

  • Se introduce cultura Kombucha

Cum se face ceaiul kombucha acasa

Dupa ce s-a racit, se toarna cultura Kombucha, impreuna cu lichidul in care a fost conservata.

Acopera borcanul cu un tifon sau o bucata de panza si leaga-i gatul cu o banda de cauciuc sau un elastic. Tifonul permite ciupercii sa ‘respire’ in timp ce fereste amestecul de insecte, praf si alte impuritati.

  • Se lasa cultura la fermentat

Ceai fermentat kombucha

Borcanul cu ceai Kombucha se lasa la temeratura camerei, intr-un loc cald si linistit timp de 5-10 zile pentru a fermenta. Durata fermentatiei depinde de temperatura camerei, cu cat temperatura este mai mare, cu atat fermentatia este mai rapida.

Daca preferi o bautura Kombucha mai dulce, poti alege sa opresti fermentatia mai devreme. Daca o doresti mai acidulata si mai acrisoara, las-o la fermentat mai mult timp.

  • Se scoate cultura Kombucha

Fermentatia se intrerupe in momentul in care ceaiul a atins nivelul acid dorit. Atunci se scoate cultura Kombucha cu ajutorul mainilor (spala-te bine pe maini inainte de a scoate ciuperca) si se spala cu apa rece. Pentru a o putea folosi in culturi viitoare, se introduce intr-un borcan sterilizat, se adauga 10% din bautura preparata si se acopera cu ceai verde indulcit si racit (vezi pas 1-3).

  • Se depoziteaza ceaiul

Se strecoara ceaiul, se toarna in sticle cu ajutorul unei palnii si se mai lasa cateva zile pentru a se maturiza. Sticlele se pastreaza la frigider. In acest interval bautura devine acidulata.

Citeste mai multe despre PROBIOTICE.

 

Beneficiului consumului de Kombucha

  • Sanatatea intestinelor

Un studiu din 2014 vine sa confirme faptul ca Kombucha este o bautura bogata in probiotice iar legatura dintre probiotice si sanatatea intestinelor este una cunoscuta.

  • Cancer

Studiile in eprubeta arata ca kombucha poate preveni raspandirea celulelor canceroase si poate inhiba dezoltarea celulelor canceroase. (Sursa, sursa)

  • Infectii

Un studiu din 2000 arata ca Kombucha poate omora microbi si poate o gama variata de bacterii.

  • Depresie

O meta-analiza a studiilor de specialitate arata o legatura intre probiotice si depresie.

  • Boli de inima si diabet

Un studiu din 2015 arata ca kombucha poate reduce nivelul colesterolului si nivelul zaharului din sange.

  • Rinichi

Un studiu din 2011 arata ca antioxidantii din kombucha reduc toxinele din ficat.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

answear.ro