Cea mai buna paine de consum

  •  
  •  

Cea mai buna paine

Painea este un aliment de baza in alimentatia romanilor si putini sunt aceia care pot renunta cu usurinta la ea. Pentru acestia din urma venim cu cinci tipuri de paine sanatoasa pe care o pot include in dieta zilnica.

Totul se reduce la calitatea produsului si consumul moderat al acesteia.

Unii oameni urmeaza o dieta saraca in carbohidrati sau in general ii evita pentru a scapa de kilogramele nedorite, dar acest lucru nu este obligator. Comparand datele nutritionale ale diferitor tipuri de paini o poti alege pe cea mai buna pentru dieta ta.

Paine norisor

Iata cum poti pregati painici fara faina, cu (aproape) ZERO carbohidrati din doua ingrediente de baza: oua si crema de branza grasa.

Ideala pentru a inlocui painea obisnuita in sandvisuri si tartine, in dietele low-carb (Atkins) care monitorizeaza cu atent consumul de carbohidrati.

Ingrediente:

  • 3 galbenusuri de oua
  • 3 linguri crema de branzica grasa (la temperatura camerei)
  • un sfert de lingurita de praf de copt
  • jumatate de lingurita de sare
  • o lingurita de zahar / indulcitor natural / miere

Incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius si introdu o tava de cuptor prevazuta cu o foaie de copt pentru a se incalzi.

Separa albusurile de galbenusuri si pune-le in boluri separate. Toarna branzica peste galbenusuri si potriveste cu sare si zahar. Foloseste un mixer manual pentru a amesteca compozitia pana devine omogena.

Toarna praful de copt peste albusuri si amesteca-le cu mixerul pana cand obtii o compozitie solida care nu curge din castron. Dupa ce ai obtinut aceasta consistenta, incorporeaza usor galbenusurile si amesteca usor cu ajutorul unei spatule, pastrandu-i textura pufoasa.

Aseaza pe blatul de lucru un tocator, scoate tava incalzita din cuptorul cu ajutorul unei manusi de bucatarie si pulverizeaza ulei vegetal peste foaia de copt. Apoi ia cate o lingura din amestec si intinde-o pe foaie in cercuri. Introdu tava la cuptor timp de 15-20 de minute pana observi ca painicile s-au rumenit.

Transfera-le pe un platou si, dupa ce s-au racit, introdu-le intr-o punguta de plastic si lasa-le sa se ‘odihneasca’ cel putin patru ore (ideal ar fi sa le lasi peste noapte). Dupa ce s-au odihnit, se pot consuma sub forma de sandvisuri si tartine. Painici fara faina, cu (aproape) zero carbohidrati!

 

Paine proteica

Sandvis cu paine integrala 2

Cand spun ‘proteine’, cei mai mult oamenii se gandesc la carne, oua, lactate si leguminoase. Putini stiu ca-si pot lua proteinele necesare din paine. Nu orice fel de paine, ci painea bogata in proteine sau painea proteica.

Compozitia nutritiva a acesteia a fost gandita special pentru o dieta low-carb. Este o paine cu un continut ridicat de proteine, saraca in carbohidrati si cu un indice glicemic scazut. Este imbogatita cu diferite tipuri de seminte.

Brandurile folosesc diferite tipuri de surse de proteine.

Unele pot include pudre proteice, precum pudra de zer, izolatul de mazare sau proteina din soia. Altele pot include proteina de grau sau proteine din nuci si seminte sau leguminoase.

Din acest motiv este esential sa citesti eticheta produsului inainte de cumparare. Poti fi alergica la unul sau mai multe dintre ingrediente.

O paine proteica nu inseamna intotdeauna o paine saraca in carbohidrati.

Continutul de carbohidrati depinde si de celelalte ingrediente. Desi o paine poate fi bogata in carbohidrati, datorita fibrelor alimentare, continutul de zaharuri este redus.

Paine cu 6 cereale silhouette 400g vita

Foarte accesibila! Paine cu 6 cereale Silhouette VITA
Pret: 5.35 lei

Detaliii / Cumpara online

Te simti mai satula si ai un apetit mai redus

Paine proteica

Proteinele te pot ajuta in lupta ta cu kilogramele in plus caci cresc si mentin satietatea mult mai bine decat o fac carbohidratii, conform unui studiu publicat in revista de specialitate Obesity.

Studiul a fost efectuat pe 27 de subiecti obezi pusi sa urmeze o dieta restrictionata calorica pe durata a 12 saptamani. O parte din acestia au urmat o dieta hiper proteica altii au mers pe o dieta cu continut normal de proteine. Desi au consumat acelasi numar de calorii, subiectii din primul grup s-au bucurat de o satietate crescuta.

Slabesti mai repede si-ti mentii greutatea

Cea mai buna paine proteica

Obezitatea reprezinta o problema majora pentru sanatatea publica. Restrictia calorica asociatacu un aport de proteine ridicat poate reprezenta o strategie eficienta si practica pentru a pierde in greutate. De ce slabesti mai repede cand cresti aportul de proteine?

  • Proteinele cresc senzatia de satetate, intr-o masura mai mare decat o fac carbohidratii si grasimile.
  • Proteinele cresc termogeneza care influenteaza, de asemenea, senzatia ede satietate si sporeste consumul de energie.
  • Proteinele ajuta la acumularea si mentinerea masei musculare, imbunatatind profilul metabolic (Sursa)

Te bucuri de un tranzit intestinal sanatos

Painea proteica este si bogata in fibre alimentare, esentiale pentru un tranzit intestinal sanatos. Fibrele insolubile, de tipul celor pe care le gasesti in paine, reusesc sa previna constipatia si probleme asociate cu aceasta.

 

Paine din cereale antice

Precum quinoa. La fel ca si painea proteica, este o optiune grozava pentru a creste masa musculara, fiind bogata in proteina. Quinoa este o proteina completa care contine toti cei noua amino acizi esentiali pe care organismul nu-i poate sintetiza.

In plus, nu contine gluten.

Paine quinoa le pain des fleurs

Pentru mofturosi! Tartine crocante din quinoa Bio La Pain des fleures
Pret: 27 lei

Detalii / Cumpara online

 

Paine integrala

Painea integrala este o sursa importanta de nutrienti si parte dintr-o dieta echilibrata. O sursa grozava de fibre alimentare, minerale si vitamine din gama B, nutrienti care ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, a colesterolului, mentin sanatatea vaselor de sange, ajuta la prevenirea deteriorarii ADN-ului si reduc inflamatia din organism.

Spre deosebire de paine alba…

Painea integrala contine mai multe fibre.

Sandvis cu paine integrala 3

Cand bobul este macinat integral, cu tot cu invelisul extern, se pastreaza o cantitate mai mare de fibre. Din 100g de cereale integrale, 43g se regaesc in invelis, 14g in germen si doar 4g in miez. Astfel, painea integrala poate avea cu peste 200% mai multe fibre decat painea alba.

Fibrele alimentare sunt esentiale pentru sanatatea organismului. Acestea reduc nivelul colesterolului rau (si, implicit, scad incidenta bolilor de inima), amelioreaza constipatia si reduc riscul de cancer de colon, instaleaza si pastreaza senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp, dupa masa.

Painea integrala este mai valoroasa din punct de vedere nutritiv

Paine integrala sandvis club

In procesul de rafinare se pierd invelisul bobului de grau si germenele acestuia, practic, irosindu-se aproximativ 25% din cantiatea de proteine a bobului dar si alti nutrienti importanti. Consumand paine integrala, obtii mai multe proteine, minerale si vitamine.

Conform declaratiei nutritionale a painii Grau Intreg de la VelPitar, 100g de paine integrala iti asigura:

  • 12% din doza zilnica recomandata de potasiu (242,74mg comparativ cu 102,98mg in cazul painii albe de la acelasi producator)
  • 8% din doza zilnica recomandata de calciu (66,49mg, comparativ cu 23,88mg in cazul painii albe de la acelasi producator)
  • 31% din doza zilnica recomandata de fosfor (213,55mg, comparativ cu 114mg in cazul painii albe de la acelasi producator)
  • 19% din doza zilnica recomandata de magneziu (70,49mg, comparativ cu 28,65mg in cazul painii albe de la acelasi producator)
  • 21% din doza zilnica recomandata de fier (2,970mg, comparativ cu 1,504mg, in cazul painii albe de la acelasi producator)

Painea integrala are mai putini carbohidrati si o incarcatura glicemica mai scazuta

Sandvis cu paine integrala 1

Indicele glicemic masoara rapiditatea cu care carbohidratii sunt metabolizati si cresc nivelul zaharului din sange. Raportat la cantitate, avem incarcatura glicemica, de 27 in cazul painii integrale si 30 in cazul painii albe conform USDA.

Zaharul se elibereaza mai incet iar senzatia de satietate se pastreaza pentru mai mult timp.

Painea integrala poate contine mai putine calorii

Paine integrala cu avocado

Desi nu este o certitudine, paine integrala poate contine mai putine calorii decat painea alba. Bineinteles, asta depinde de brandul ales. Spre exemplu, painea Grau Intreg de la Velpitar contine 223 calorii / 100g, cu 15% mai putin decat painea alba.

Citeste si compara etichetele.

Anumite paini integrale nu contin E-uri

Sandvisuri cu paine integrala

Conform studiului realizat de catre Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiiilor din Romania, efectuat pe 80 de tipuri de paine, din 2013, printre marcile de paine integrala fara E-uri se numarau atunci: Grau intreg (VelPitar), Grau intreg toast (Vel Pitar), Paine feliata cu faina macinis integral (Dobrogea), Bongrana sana ultrafibre (Dobrogea), Paine cu faina integrala (Grewe), Savoria toast integral (Smart Food Solution) si Paine ecologica cereale 300g (Carrefour).

Citeste eticheta! Nu te lasa pacalita de culoare

Paine integrala beneficii

Daca o paine este inchisa la culoare, nu inseamna neaparat ca este realizata din cereale integrale! Culoarea maronie nu reprezinta o garantie a tipului de faina folosit, trebuie sa citesti eticheta! La lista de ingrediente cauta faina integrala.

Nu numai ca ar trebui sa fie prima dintre ingredientele trecute pe eticheta ci si sa aiba o concentratie cat mai apropiata de 100%. Daca primul ingredient este faina alba, atunci asteapta-te ca procentul de faina integrala de grau sa fie mult mai mic decat cel de faina rafinata.

Webmd.com ne ofera cateva informatii utile pentru a identifica cea mai buna paine integrala:

  • Alege paine integrala fara E-uri si conservati.
  • Primul ingredient trebuie sa fie faina integrala.
  • Uita-te dupa inscriptia “100% faina integrala”
  • Alege paine cu mai putin de 200mg sodiu si 0.5g grasimi saturate / felie
  • Asigura-te ca o felie de paine integrala iti asigura min. 2g de fibre

Paine grau intreg vel pitar

Cel mai bun raport calitate-pret:

Painea din greu integral Grau Intreg de la Vel Pitar
Pret: 4.35 lei

Detalii / Cumpara online

 

Paine de secara

Secara este incarcata de fibre, contine calciu, vitamina E, potasiu si fier. In comparatie cu faina de grau, faina de seara este mai valoroasa din punct de vedetere nutritiv. Secara este greu de rafinat si are un continut de gluten mai scazut.

Alege o paine fabricata 100% din faina de secara.

Paine de secara benecol

Cel mai bun raport calitate-pret:

Painea de secara Benecol Dobrogea

Pret: 5.84 lei

Detalii / Cumpara online

 

Paine cu maia

Paine cu maia beneficii

Painea din aluat dospit este una dintre cele mai vechi tipuri de paine, cu o istorie care dateaza de la vechii egipteni. Maiaua este una dintre cele mai vechi forme de cereale fermentate iar procesul de fermentare imbunatateste profilul nutritional al painii. A stat la baza prepararii painii pana acum cateva secole, cand a fost inlocuita de drojdia de panificatie.

O paine dospita este o paine a carui aluat se ridica in timpul procesului de fabricare, de obicei ca urmare a gazului produs la fermentarea cerealelor. Cele mai multe produse de panificatie dospite folosesc drojdia comerciala pentru a ajuta la cresterea aluatului.

Cu toate acestea, fermentarea traditionala cu maia se bazeaza pe „drojdie salbatica“ si bacterii de acid lactic, care sunt prezente in mod natural in aluatul dospit, doar din faina si apa.

Paine cu maia

Painea cu maia cere mult mai mult timp sa fermenteze si sa se ridice decat alte tipuri de paini, aceasta si este cauza pentru textura ei speciala.

Compozitia nutritionala a painii din acest aluat depinde de tipul de faina folosit pentru a o face, indiferent daca este vorba de cereale integrale sau rafinate. In medie, o felie care cantareste aproximativ 56 g contine:

  • Calorii:162;
  • Carbohidrati: 32 grame;
  • Fibre: 2-4 grame;
  • Proteine: 6 grame;
  • Grasime: 2 grame;
  • Seleniu: 22% din doza zilnica recomandata;
  • Folati: 20% din DZR;
  • Tiamina: 16% din DZR;
  • Sodiu: 16% din DZR;
  • Mangan: 14% din DZR;
  • Niacina: 14% din DZR;
  • Fier: 12% din DZR.

Este mai nutritiva

Desi painea din aluat cu maia este adesea facuta din aceeasi faina ca si alte tipuri de paini, procesul de fermentare imbunatateste profilul nutritional in mai multe moduri.

Pentru inceput, painea din cereale integrale contine o cantitate importanta de minerale, inclusiv potasiu, fosfat, magneziu si zinc, din pacate, absorbtia acestor minerale este limitata de prezenta acidului fitic, care este denumit in mod obisnuit ca fitat. Fitatii sunt considerati antinutrienti, deoarece ei se leaga de minerale, reducand capacitatea organismului de a le absorbi.

Interesant, bacteriile acidului lactic gasit in aluatul cu maia duc la scaderea pH-ului painii, care ajuta la degradarea fitatilor si la obtinerea painii mai nutritive.

Este mai usor de digerat

Painea cu maia este adesea mai usor digerata decat painea care este obtinuta cu drojdie obisnuita. Cercetatorii cred ca acest lucru ar putea fi partial din cauza continutului de prebiotice.

Painea din aluat fermentat ajuta, de asemenea, la imbunatatirea digestiei prin degradarea glutenului intr-o masura mai mare decat painea cu drojdie.

Toleranta la gluten variaza de la persoana la persoana. Unii nu au probleme vizibile in digerarea glutenului, iar altii au foarte des dureri de stomac, balonare, diaree sau constipatie.

O sursa delicioasa de probiotice, painea cu maia ajuta la imbunatatirea digestiei intr-o masura mai mare decat painea dospita cu drojdie.

Nu creste dramatic nivelul zaharului din sange

Painea din aluat cu maia poate avea un efect mai bun asupra zaharului si insulinei din sange decat alte tipuri de paini, cu toate ca motivul pentru care are loc acest lucru nu este inca pe deplin inteles.

Cercetatorii cred ca maia fermentata poate modifica structura moleculelor de carbohidrati. Acest fapt reduce indicele glicemic al painii si incetineste viteza cu care zaharurile sunt absorbite in fluxul sanguin.

Bacteriile acidului lactic gasite in aluatul cu maia produc acizi organici in timpul fermentarii. Unii cercetatori cred ca acesti acizi pot ajuta la intarzierea golirii stomacului si pot preveni cresterea brusca a zaharului din sange intr-un mod similar cu otetul

Are si alte beneficii

Cu toate ca este mai usor de a coace paine cu drojdie de la magazin, totusi, in ultimii ani pare ca obiceiul de a folosi aceasta pornire naturala pentru paine a prins iarasi viata, cel mai mult datorita beneficiilor pentru sanatate:

  • painea cu maia nu provoaca gaze intestinale;
  • nu ingrasa, deoarece ea neutralizeaza in mare parte fitatii, iar organismul poate asimila vitaminele si mineralele;
  • painea cu maia ramane proaspata o perioada mai mare de timp, circa 1 luna;
  • exclude probabilitatea de dezvoltare a alergiei;
  • este bine acceptata de diabetici si e propusa si in timpul regimurilor de slabire, comparativ cu alte feluri de paini, care trebuie la maxim evitate.

Stiai ca poti cumpara paine cu maia online cu livrare la tine acasa?

 

Paine cruda “raw”

Nu trebuie sa fii neaparat un adept al alimentatiei crude pentru a incerca painica raw. De ce? Pai in primul rand pentru ca este sanatoasa, usor de facut acasa si delicioasa! Daca te-am convins sa-ti diversifici alimentatia, iti prezentam trei retete de paine raw in randurile de mai jos:

Painea raw este mult mai usor de obtinut acasa decat traditionala paine care necesita coacere. In schimb, ai nevoie de un deshidrator.

Paine raw din seminte de in

Paine raw din seminte

  • o ceasca de migdale macinate in blender
  • o ceasca de mix de seminte de floarea soarelui si dovleac
  • o ceasca de seminte de susan
  • 1/2 ceasca de seminte de in hidratate peste noapte
  • 1/2 ceasca fulgi de ovaz
  • sare dupa gust
  • apa

Amesteca toate ingredientele intr-un bol si adauga apa in functie de necesitati. Intinde compozitia pe o foaie cerata si preseaz-o cu o spatula. Taie compozitia in 6 bucati si introdu-o in deshidrator la 40 de grade, timp de 5-8 ore in functie de consistenta dorita.

Paine raw cu ceapa

  • doua cesti de migdale macinate in blender
  • 1/2 ceasca de seminte de in hidratate peste noapte
  • 1/2 ceasca de psyllium
  • o ceapa alba tocata
  • 3 lingurite suc de lamaie
  • sare dupa gust
  • apa

Migdalalele se macina in blender sau robotul de bucatarie pana se obtine o faina. Ulterior, se toarna intr-un bol. In blender toarna o ceasca de apa, ceapa tocata si sucul de lamaie si mixeaza. Toarna compozitia peste ‘faina’ de migdale, adauga semintele de in si psyllium si amesteca cu o spatula.

Adauga apa in functie de necesitati.

Pune compozitia pe o foaie cereta si preseaz-o cu paleta apoi taie-o in sase bucati. Introdu painea in deshidrator la 40 de grade, timp de 5-8 ore in functie de consistenta dorita.

Paine raw cu rosii

  • doua cesti de migdale macinate in blender
  • 1/2 ceasca seminte de in hidratate peste noapte
  • 1/2 ceasca de seminte de dovleac
  • 5 rosii uscate si hidratate timp de jumatate de ora
  • o ceapa mica tocata
  • un catel de usturoi zdrobit
  • 3 linguri de ulei de masline
  • patrunjel tocat, cimbru uscat,
  • sare si piper dupa gust

Migdalele se introduc in blender si se mixeaza pana se obtine o faina. Se transfera intr-un bol. Uleiul de masline, rosiile uscate, semintele de in, ceapa, usturoiul si ierburile se pun in blender si se amesteca cu o ceasca de apa.

Amestecul se transfera in bolul cu ‘faina’ de migdale, se adauga semintele de dovleac si se amesteca cu o spatula. In acest moment se mai adauga apa dupa cerinte pana cand se obtine consistenta dorita. Compozitia se preseaza pe o folie cerata cu ajutorul spatulei umezite sau cu un cutit cu lama lata si portioneaza in sase felii.

Painea se introduce in deshidrator la 40 de grade, timp de 5-6 ore. Pentru o consistenta mai uscata, poti creste timpii pana la opt ore.

Ce-i minunat la o paine raw este ca-ti poti particulariza propria reteta in functie de preferinte. Poti combina semintele preferate, poti adauga legumele, condimentele si mirodeniile care-ti sunt pe plac, astfel incat painica sa capete de fiecare data un gust diferit, un amestec de gusturi care te vor face uiti de traditionala paine la cuptor.

 

Mituri despre cereale si paine

Mituri despre paine

Zaharul a devenit inamicul sanatii iar glutenul un cuvant murdar. Nu-i de mirare ca tot mai multi oameni se tem de consumul de cereale si, implicit, paine. Vei vedea in acest articol ca nu toate cerealele sunt la fel si n-ai niciun motiv sa le elimini complet din alimentatie.

Trebuie doar sa faci alegerile corecte si sa practici moderatia.

Cerealele te ingrasa

Exista o mare diferenta intre cerealele integrale si cerealele rafinate, care au fost supuse unui proces de albire prin care au fost inlaturati un procent de 25-90% din nutrienti. Inlocuindu-le pe acestea din urma cu cereale integrale iti poti controla greutatea si te poti bucura de o digestie mai buna.

In plus, sunt cereale bogate in proteine, precum quinoa, care au fost corelate cu pierderea in greutate si imbunatatirea acvitatii celulare la nivel de creier.

Toti carbohidratii sunt la fel

Exista o mare diferenta intre carbohidratii simpli si cei complecsi. Acestia din urma se digera mai greu si au un impact mai scazut asupra nivelului zaharului din sange, pe langa valoarea nutritionala in termeni de micronutrienti (vitamine si minerale) si fibre.

Cerealele cauzeaza inflamatia organismului

Se stie ca zaharul cauzeaza inflamatia, un factor la baza multor boli.

Pentru ca cerealele integrale se transforma in glucoza (o forma de zahar) cand sunt consumate, s-a exagerat foarte mult pe acest subiect. Cu toate acestea, numeroase studii curente sustin ca consumul de cereale integrale reduce inflamatia, in loc sa o favorizeze.

In plus, acestea au fost corelate cu un risc mai scazut de diabet si boli cardiovasculare.

Cerealele cresc tensiunea arteriala

Hipertensiunea este considerata a fi ucigasul silentios si asta pentru ca nu are simptome care sa anunte un accident vascular celebral sau alte boli ale inimii. Din moment ce multe alimente care contina faina alba au zahar si sare, s-a ajuns la concluzia ca cerealele ar trebui evitate.

Pe cand cerealele rafinate pot contribui la cresterea tensiunii arteriale, cerealele integrale ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Acidul fitic le goleste de minerale

Acidul fitic este o componenta mica regasita in cereale si leguminoase. Inainte se credea ca daca consumi prea multi fitati, acestia blocheaza absorbtia mineralelor in sange si creste riscul de osteoporoza. Studiile rece arata ca acest antinutrient se poate manifsta numai cand este consumat in cantiate mari in combinatie cu o dieta saraca in nutrienti.

Trebuie sa renunti la cereale daca urmez o dieta fara gluten

Exista si cereale fara gluten: quinoa, amarnt, mei, orez sau tef. Chiar si ovazul fara gluten este o optiune grozava pentru consum.

Cerealele sunt anoste

Gustul este o chestiune perosnala. Bineinteles, daca esti obisnuita cu mancarea procesata si foarte condimentata, un bol de mei fiert ti se poate parea anost.

Partea buna a cerealelor este ca sunt foarte versatile. Le poti da gust in foarte multe feluri: poti praji quinoa, poti fierbe meiul in supa concentrata de pui sau legume, le poti asezona cu diferite ierburi, mirodenii, chiar si cu sosuri sau pesto.

Cerealele au un gust neutru si imprumuta din aromele ingredientelor in care si langa care sunt gatite.


  •  
  •  
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

dyfashion.ro

Logo mic revista fucsia

Fucsia – O diferenta de nuanta in viata femeii moderne!

starshiners.ro